RĂZVAN COTOVELEA, MSI: "Elevii de clasa a III-a vor primi tablete, din martie 2015"

Petre Barac
Ziarul BURSA #Companii #IT / 13 noiembrie 2014

Toţi elevii de clasa a III-a vor avea tablete începând din martie 2015, ca urmare a unui proiect în valoare de 20 de milioane de euro, finanţat cu fonduri europene, a declarat, ieri, Răzvan Cotovelea, ministru pentru Societatea Informaţională (MSI), cu ocazia prezentării strategiei de implementare a Agendei Digitale pentru România 2014-2020.

Domnia sa a precizat că introducerea tabletelor în şcoli este un proiect la care lucrează atât Ministerul Educaţiei, cât şi Ministerul pentru Societatea Informaţională. Ministrul Cotovelea a spus că toţi copiii din România de la nivelul claselor a II-a, a III-a şi a IV-a vor beneficia de tablete, acestea urmând să conţină şi manualele electronice.

"Acolo unde manualele digitale sunt gata, respectiv la clasele a II-a şi a III-a, putem să începem licitaţia până la sfârşitul anului, iar distribuţia tabletelor să înceapă către copii din martie 2015", a explicat Răzvan Cotovelea, subliniind că există 220.000 de copii de clasa a III-a, atât în mediul urban, cât şi în cel rural care vor utiliza aceste tablete.

Potrivit acestuia, elevii de clasa a IV-a vor intra în posesia tabletelor, cel mai probabil, la sfârşitul primului semestru al anului viitor.

Conform sursei citate, proiectul tabletelor va cuprinde, în viitor, şi ciclul gimnazial, iar autorităţile noastre vor căuta soluţii împreună cu Uniunea Europeană pentru studenţii cu dificultăţi financiare, care ar urma să primească laptopuri din partea statului.

Pentru implementarea strategiei din Agenda Digitală 2014-2020, este nevoie de 3,9 miliarde euro, a declarat, recent, Diana Voicu, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională, care spune că aceste măsuri ar putea creşte competitivitatea sectorului comunicaţiilor şi Produsul Intern Brut cu 13% până în 2020. Domnia sa a mai arătat că numărul locurilor de muncă va fi majorat cu 11%, iar cheltuielile administraţiei vor fi reduse cu 12%, respectiv 26,6 milioane de euro în fiecare an, până în 2020.

Secretarul de stat din cadrul MSI a afirmat că doar 8% din populaţie utilizează e-commerce, pentru că oamenii se tem de fraude şi abuzurile electronice. Domnia sa susţine că, prin Agenda Digitală 2014-2020, va fi creat un sistem naţional de securitate cibernetică şi un cadru legislativ în acest domeniu.

Importanţa securităţii cibernetice a fost subliniată recent şi de ministrul Răzvan Cotovelea, care a arătat că acest sector necesită foarte multă vigilenţă din partea instituţiilor statului.

Legea securităţii cibernetice reprezintă o prioritate de grad zero pentru România, a opinat ministrul de resort, subliniind că aceste probleme de strategie au fost discutate chiar şi la nivelul CSAT.

Răzvan Cotovelea a explicat că anul viitor va fi unul de graţie pentru domeniul IT&C şi apreciază că acest sector se pretează mult mai bine decât alte segmente de piaţă la încheierea de parteneriate public-private, astfel încât să avem această implementare de proiecte europene prin Agenda Digitală.

Potrivit documentului strategic, investiţiile în domeniul Cercetării şi Dezvoltării ar trebui să ajungă, în România, la 2% din Produsul Intern Brut până în anul 2020, de la 0,49% în 2012. În plus, rata de ocupare a forţei de muncă pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani ar trebui să ajungă, în următorii şase ani, la 70%, în creştere cu aproape 6% comparativ cu situaţia din 2013.

Cotovelea: "Sectorul IT&C, al treilea contributor la PIB"

Răzvan Cotovelea a spus, ieri, că sectorul IT&C a reuşit să devină al treilea contributor la Produsul Intern Brut al României, iar 1.700 de proiecte din domeniu au fost finanţate, până acum, cu fonduri europene.

Ministrul pentru Societatea Informaţională a declarat: "Avem o nouă Comisie europeană, iar România trebuie să facă eforturi mari în multe domenii de activitate. Însă, în sectorul IT&C, trebuie să jucăm rolul de leadership. Piaţa digitală unică trebuie să fie o prioritate pentru noi, pentru că vom avea o strategie europeană în acest sens, în perioada următoare". De asemenea, domnul Cotovelea consideră că securitatea cibernetică la nivel naţional este insuficientă, iar Guvernul trebuie să ia măsuri imediate în următorii doi ani.

Ministrul de resort a amintit şi de proiectul RO-NET privind internetul în bandă largă pentru zonele defavorizate şi spune că implementarea acestuia a început după ce Comisia Europeană a aprobat finanţarea în valoare de 84 de milioane de euro.

Totodată, Răzvan Cotovelea a precizat că ţara noastră trebuie să-şi menţină nivelul de competitivitate pe care îl are în această regiune, în domeniul IT&C, iar investiţiile în acest sector vor fi, în continuare, de peste un miliard de euro anual.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ma scuzati, mi-a venit rau, merg sa vars, suportabilitatea are o limita. Nu mai are rost sa mai comentez, nu mai are rost sa mai citesc, nu mai are rost sa privesc, o mai avea rost sa lupt? Nu, nu cred...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb