RĂZVAN CUC, RE/MAX ROMÂNIA:  "Piaţa imobiliară nu se află într-un boom, dar nici nu va intra într-o criză"

Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 4 februarie 2020

"Piaţa imobiliară nu se află într-un boom, dar nici nu va intra într-o criză"

Preţurile vor creşte cu până la 10% în zonele cu potenţial de dezvoltare economică, în 2020

Piaţa imobiliară din ţara noastră cunoaşte o tendinţă de creştere constantă, fiind într-o fază de maturitate şi se va menţine astfel, potrivit datelor RE/MAX România.

Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România, a declarat: "Raportat la evoluţia pieţei imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate şi se va menţine astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, aşa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanşa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, şi România va fi afectată".

Raportat la preţurile proprietăţilor, anul trecut s-au înregistrat uşoare creşteri, în trimestrul al treilea atingând o medie de 1,610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1,380 euro/mp în Bucureşti, 1,230 euro în Timişoara şi 1,010 euro/mp în Iaşi. Potrivit specialiştilor RE/MAX România, în 2020 preţurile vor creşte uşor în zonele cu potenţial de dezvoltare economică, cu până la 10%.

Datele analizate de RE/MAX arată că cel mai puternic factor de influenţă a dezvoltării pieţei imobiliare în decursul anului trecut a fost creşterea preţurilor proprietăţilor, urmat la o diferenţă considerabilă de scăderea nivelului de proprietăţi disponibile la vânzare, accesul dificil la surse de finanţare şi cererea de achiziţii în creştere.

Evoluţia indicelui ROBOR (5%), care în 2018 a fost în topul factorilor de influenţă a pieţei, nu a mai cântărit atât de mult în 2019, potrivit respondenţilor, fiind clasat abia pe locul al cincilea. Acest element este strâns legat de influenţa scumpirii creditului prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima Casă, care a fost indicat de 6% dintre specialiştii chestionaţi. La acelaşi nivel se situează, după părerea acestora, şi oferta insuficientă de imobile noi construite comparativ cu cererea (6%) şi accesul relativ uşor la surse de finanţare (6%), iar pe ultimul loc, cu 5%, a fost ales factorul devalorizarea leului în raport cu principalele monede.

În topul ţărilor europene cu cele mai scumpe locuinţe se află Franţa, cu 4,016 euro/mp, urmată îndeaproape de Marea Britanie, cu un preţ mediu de 3,753 euro/mp. În Olanda, care se află la mijlocul clasamentului, locuinţele sunt vândute, în medie, cu 3,405 euro/mp. Pe de altă parte, în România, potrivit datelor imobiliare.ro, preţul pe metrul pătrat a ajuns la 1,341 euro.

În rândul capitalelor europene, locuinţele din Paris au înregistrat anul trecut cel mai mare preţ pe metru pătrat la vânzare - 12,910 euro, reprezentând 321% din media preţurilor la nivel naţional. Comparativ, în Bucureşti, preţul mediu este de peste 9 ori mai mic, respectiv 1,380 euro/mp.

"Piaţa imobiliară locală deţine încă un mare potenţial de dezvoltare în contextul în care suntem în continuare cea mai mare piaţă de proprietari din Europa. Acest apetit pentru a deţine o proprietate determină, aşadar, o cerere accelerată în imobiliare, respectiv a standardelor de locuire. Tot mai mulţi români investesc în locuinţe secundare, iar preţurile scăzute ale imobilelor, cât şi randamentele ridicate din închiriere, comparativ cu cele europene, ne oferă avantaje competitive în deciziile investiţionale", a adăugat Răzvan Cuc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Interesant articol.Dar mai interesant ca nu mai scrie nimeni acum ca va fii boom si mega cresteri de preturi.Sa fim sanatosi si sa ne auzim peste 3-4 luni sa vedem ca de fapt preturile vor fii cu cel putin 20% mai mici decat acum.De ce nu mai scrieti articole despre ce va fii?

    Nu se mai scriu articole pana nu se va vedea o tendinta clara a pietei. Din cate am inteles - nu snt in tara - nu se mai fac tranzactii.

    Sa ne revedem cu bine peste vreo 3 luni. Am senzatia ca preturile pe piata vor scadea 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb