RĂZVAN NICOLESCU: "ANRE vrea să determine consumatorii să încheie contracte cu furnizorul actual, ceea ce este anticoncurenţial"

J.P.
Miscellanea / 5 ianuarie 2021

"ANRE vrea să determine consumatorii să încheie contracte cu furnizorul actual, ceea ce este anticoncurenţial"

Noul ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), prin care consumatorii pot încheia contracte pe piaţa concurenţială până la 31 martie doar cu furnizorul lor actual, poate afecta grav şi pe termen lung concurenţa pe piaţă, a declarat, astăzi, pentru Agerpres, Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER).

"Proiectul de ordin încearcă, într-o măsură, să repare greşeala făcută şi legată de faptul că oamenii nu au ştiut şi nu au avut timp să încheie un contract în piaţa liberă. Problema este însă că introduce nişte elemente care ar putea afecta grav şi pe termen lung concurenţa, putând fi catalogate ca segmentare de piaţă sau iniţiere de cartel. Practic, ofertele cele mai bune, de exemplu cea a Hidroelectrica, pe care le arată comparatorul de preţuri al ANRE ca fiind competitive, sunt penalizate, iar consumatorii sunt determinaţi să aleagă exact furnizorul actual", a precizat Nicolescu.

Potrivit acestuia, o liberalizare reuşită este una în care oamenii ştiu ce să facă, îşi negociează şi îşi aleg furnizorul dorit.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei.

"Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare", a spus Bege.

El a precizat că a avut discuţii cu furnizorii, iar aceştia au fost de acord cu această propunere.

ANRE a iniţiat un proiect de ordin în acest sens, "având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieţei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienţilor casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi asigurarea condiţiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condiţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 şi pentru ca procesul să se desfăşoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienţii casnici să beneficieze de preţul din oferta concurenţială", potrivit notei de fundamentare.

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021.

Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat vor plăti preţuri mai mari cu 13-26%, dacă păstrează actualul contract, mai relatează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Demisia Ministrului Energiei si a ANRE pentru ca nu a spus nimic de jecmănirea populației după 1 ianuarie de către firmele furnizoare de energie. Statul ne-a aruncat captivi 16 ani de zile la firme de stat ale altui stat, asta este marea privatizare jecmănirea populației de către alții. Unde a fost concurenta 16 ani de zile? De ce a trebuit statul sa ne vândă la alte firme de stat timp de 16 ani de zile (monopol)? Asta este frate ne-au facut din nou, nu le-au ajuns 16 ani de profituri, mai trag si pe ultima 100 de metri pe noi cu complicitatea politicienilor care de 31 de ani ne conduc, iar tu poporule ii votezi cu drag si spor sa te jecmănească.

    cand il vad pe jegul asta , imi vine sa vomit ! au ajuns slugile omv sa vorbeasca despre concurenta !

    In aceasta problemă furnizorul, adică corporația, are o atitudine mizerabilă, întrucât prețul de serviciu universal este semnificativ mai mare decât cel mai mare preț de piață concurențială, iar asta înseamnă speculă pură pe seama consumatorului vulnerabil, care ar trebui sancționată de către stat. In aceasta speță, ANRE, adică aia plătiți de popor cu 500 de milioane pe lună, sunt cei mai jegoși - nici n-au informat populația și au lasat corporația să joace cum vrea ea, ca într-o țară de sclavi.

    1. Bai, sclavete, cine este seful ANRE? Hai spune cu voce tare.

      Unul , Dumitru Chiriță deputat PSD, simplu electrician care a facut Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universității Nicolae Titulescu și un Master în “Relaţii de muncă şi industriale” la Facultatea de Drept a Universității din București. 

      O capacitate.Conduce din 2017 Anre

      2004 și 2008 Dumitru Chiriță a fost vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

      Tu crezi că din motive de PSD ai ajuns sclav in propria țară? Ce împiedică noua majoritate sa schimbe conducerea ANRE?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb