RĂZVAN NICOLESCU: "Convergenţa preţului gazelor din industrie s-a realizat"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 mai 2014

"Nu mai trebuie să creştem tarifele, există premise ca acestea să scadă, în următoarele luni"

Procesul de convergenţă a preţurilor gazelor naturale (preţul intern şi cel de import) pentru industrie s-a realizat şi nu mai este nevoie de majorarea tarifelor, aşa cum erau angajamentele faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Prin adoptarea pachetului propus spre dezbatere publică, preţul final al gazelor naturale nu va mai creşte, existând chiar premise să scadă în următoarele luni", potrivit lui Nicolescu.

Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în data de 1 octombrie 2014, iar pentru consumatorii casnici - în 1 octombrie 2018.

În vederea dinamizării pieţei şi creşterii transparenţei, Departamentul pentru Energie propune ca, între 1 iulie 2014 şi 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale să fie obligaţi să tranzacţioneze transparent, nediscriminatoriu şi centralizat un anumit volum de gaze naturale, care va fi stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Potrivit unui comunicat de presă, Departamentul pentru Energie propune ca, pentru consumatorii noncasnici, să fie stabilită o perioadă tranzitorie de opt luni, necesară încheierii într-o manieră competitivă a unor noi contracte de furnizare.

Pachetul de propuneri a fost lansat vineri în dezbatere publică.

România s-a obligat faţă de CE şi FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Aceste procese se desfăşoară separat pentru populaţie şi industrie. La sfârşitul anului trecut, a fost încheiată dereglementarea preţului electricităţii pentru industrie, acest proces urmând să se încheie în 2018, pentru populaţie.

La începutul acestui an, preşedintele ANRE Niculae Havrileţ a declarat, citat de Mediafax, că dereglementarea preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali s-ar putea încheia mai devreme faţă de termenul agreat cu FMI, în luna octombrie, având în vedere estimările privind scăderea preţului şi a volumului gazelor importate.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici, care cumpără gaze la preţ reglementat.

Potrivit calendarului de dereglementare, preţul plătit de companii pentru gazele din producţia României va trebui să fie acelaşi cu cel de import. Deocamdată, preţul gazelor româneşti este cu 40% mai mic decât cel de import. Importurile au reprezentat, anul trecut, aproximativ 20% din consumul de gaze al ţării noastre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb