RĂZVAN PAŞOL, DIRECTORUL GENERAL AL PATRIA ASSET MANAGEMENT: "Pieţele de capital aduc randamente pozitive pe termen lung, peste ale altor clase de active"

A CONSEMNAT ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2022

"Pieţele de capital aduc randamente pozitive pe termen lung, peste ale altor clase de active"

"În multe cazuri, administrarea pasivă aduce câştiguri mai mari decât cea activă, pe termene îndelungate" "Piaţa noastră mai are un drum de parcurs, până la un număr mai mare şi o structură mai bogată de emitenţi, care să permită un ecosistem mai bogat de ETF-uri" "Multe persoane sunt reticente faţă de o investiţie la bursă pentru că procedura pare complicată şi pentru că nu vor şti în ce să investească"

Pe termen lung, istoria a arătat că pieţele de capital aduc randamente pozitive, peste cele ale altor clase de active precum instrumentele cu venit fix, performanţă care se bazează pe creşterea economică generală a economiilor naţionale, ne-a spus Răzvan Paşol, Directorul General al Patria Asset Management, care a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre fondul ETF BET Patria-Tradeville şi investiţii în titluri financiare, în general.

ETF BET Patria-Tradeville este singurul instrument de tip Exchange Traded Fund listat la Bursa de Valori Bucureşti, ce are drept obiectiv replicarea indicelui BET, al celor mai lichide 20 de companii ale pieţei noastre de capital.

"Aş propune investitorilor să ia în calcul o strategie de tip Dollar Cost Averaging, adică investiţii regulate (lunare, spre exemplu) continue, cu sume fixe şi nu foarte mari. Aceasta este o strategie care a dat rezultate în timp, pentru că permite acumularea graduală de capital la diferite niveluri de preţ şi care pe termen lung se dovedeşte foarte eficientă în condiţiile tendinţei de creştere pe termen lung a burselor", spune Răzvan Paşol.

Reporter: ETF BET Patria-Tradeville este singurul ETF de la Bursa de Valori Bucureşti. Care sunt principalele diferenţe dintre acest fond şi un fond clasic de acţiuni cu administrare pasivă ce urmăreşte replicarea indicelui BET? Ce avantaje prezintă pentru investitori?

Răzvan Paşol: Într-adevăr, ETF BET Patria-Tradeville este singurul fond de tip Exchange Traded Fund listat la Bursa de Valori Bucureşti. Clasa de fonduri de investiţii de tip ETF este foarte puternic reprezentată pe pieţele de capital internaţionale. Ne bucurăm că şi în România acest ETF ajunge în portofoliile unui număr din ce în ce mai mare de investitori.

Aşa cum aţi menţionat, fondul este administrat pasiv, spre deosebire de cea mai mare parte a fondurilor de investiţii din România care sunt administrate activ. Administrarea activă a unui fond înseamnă că strategia de investiţii este determinată de administratorul acestuia, care încearcă să identifice permanent cele mai bune oportunităţi de investiţii; o strategie de administrare pasivă, pe de altă parte, se bazează pe un portofoliu de acţiuni cu o structură stabilă în timp şi implică de cele mai multe ori replicarea structurii unui indice bursier. Istoria a arătat că, în multe cazuri, această administrare pasivă aduce câştiguri mai mari decat una activă pe termene lungi.

Dar care sunt avantajele pentru investitori? Fondul ETF BET Patria-Tradeville are ca strategie replicarea structurii şi performanţelor indicelui BET, cel mai reprezentativ indice al Bursei de Valori Bucureşti. Astfel, prin investiţia în fond o persoană cumpară indirect cele mai importante 20 de companii listate la Bursa de Valori, un coş diversificat de societăţi din domenii şi cu profile foarte diferite.

Mai exact, un investitor care vrea să beneficieze de câştigurile aduse de acţiunile listate la bursă, dar nu doreşte să aleagă singur acţiunile în care să investească, poate alege să investească direct în acest ETF pentru a beneficia de performanţele acţiunilor reprezentative listate la BVB. De asemenea, un investitor care are deja un portofoliu propriu de acţiuni listate poate completa şi diversifica acest portofoliu prin includerea ETF BET Patria-Tradeville, reducând astfel riscurile prin diversificare şi asigurându-se că nu ratează performanţele companiilor importante de la BVB.

Un alt avantaj important este că fondul este listat la bursă (simbolul bursier este TVBETETF). Astfel, investiţia în fond se face prin orice broker autorizat să tranzacţioneze la BVB, similar cu achiziţia oricărui alt instrument listat la bursă (acţiuni, obligaţiuni, etc).

De reţinut că fondul beneficiază de serviciile unui market maker şi este foarte lichid la bursă, permiţând investitorilor să cumpere şi să vândă cu uşurinţă unităţile de fond în orice moment; spre exemplu, tranzacţiile cu unităţile ETF BET Patria-Tradeville s-au ridicat la 64,75 milioane lei în ultimul an, o performanţă bună pentru un fond listat şi care depăşeşte lichiditatea multor acţiuni tranzacţionate la bursă. Spre deosebire de alte fonduri listate, ETF BET Patria-Tradeville raportează valoarea indicativă a unităţii de fond, pe site-ul BVB, o dată pe minut şi nu doar zilnic - acesta fiind un instrument adiţional pentru fundamentarea deciziei de investiţie.

Recapitulând, ETF BET Patria-Tradeville oferă oricui un mod facil de a beneficia de performanţele acţiunilor listate la bursă şi/sau de a-şi diversifica un portofoliu existent, printr-o procedură simplă şi rapidă prin orice intermediar de la bursă, în condiţii de lichiditate şi transparenţă ridicate.

Reporter: Istoric, ETF BET Patria-Tradeville a avut o performanţă peste cea a indicelui BET, dar uşor sub cea a indicelui BET-TR, ce reflectă şi dividendele acordate de companiile ce formează principalul coş de acţiuni al pieţei noastre. Care sunt principalii factori ce explică diferenţa de randamente ?

Răzvan Paşol: Într-adevăr, dividendele încasate de fond contribuie la creşterea activului şi a performanţelor acestuia, iar din acest motiv performanţele sunt chiar mai mari decât cele ale indicelui de referinţă BET (acesta din urmă nu include dividendele în calcul); ca orice fond, însă, şi acesta are cheltuieli de funcţionare cu diverşi furnizori de servicii (fondul nu ar putea replica indicele BET-TR din acest motiv, iar replicarea acestui indice nu este scopul său).

Aş menţiona că administrarea unui ETF este mai complexă decât cea a unui fond deschis de investiţii "obişnuit" ca urmare a particularităţilor specifice - tranzacţionarea la bursă, licenţa necesară pentru replicarea indicelui, punerea la dispoziţie a valorii indicative a activului net o dată pe minut, etc.

Reporter: Care sunt aşteptările pe care ar trebui să le aibă un investitor al fondului, în termeni de rentabilitate şi risc ?

Răzvan Paşol: Aşa cum am menţionat, fondul este un instrument foarte bun de diversificare a riscului prin portofoliul său, format din 20 de acţiuni cu profile, dimensiuni şi sectoare de activitate foarte diferite. Un investitor care mizează doar pe una, două sau trei acţiuni individuale poate avea riscuri mult mai mari în cazul unor evoluţii nefavorabile decât unul care investeşte (indirect) în 20 de companii foarte diferite.

Sigur că şi investiţia în acest fond are riscurile ei, iar preţul unitatilor de fond scade atunci când vedem scăderi generalizate ale bursei pe anumite perioade, determinate de fenomene economico-financiare, sociale sau politice globale. Din acest motiv, investiţia în fond trebuie privită ca o investiţie pe termen mediu şi lung, care să depăşească perioadele de criză globală aşa cum este cea din prezent.

În ceea ce priveşte aşteptările de rentabilitate pentru fond, acestea reprezintă de fapt aşteptările de creştere ale întregii burse atunci când analizăm acest ETF, întrucât scopul lui este de a replica performanţa medie a BVB exprimată prin indicele BET.

Pe termen lung istoria a arătat că pieţele de capital aduc randamente pozitive şi care sunt peste cele ale altor clase de active precum instrumentele cu venit fix, de exemplu. O asemenea creştere se bazează pe creşterea economică generală a economiilor naţionale (ce are la bază, la rândul ei, progresul tehnic, ştiinţific, organizaţional, etc). Ori, este rezonabil să ne aşteptăm că acest model va continua pe termen lung, chiar dacă pe termene mai scurte contextul actual nu este foarte favorabil.

Iar dacă suntem aici, aş propune investitorilor să ia în calcul şi o strategie de tip Dollar Cost Averaging pentru acest ETF, adică investiţii regulate (lunare, spre exemplu) continue, cu sume fixe şi nu foarte mari. Aceasta este o strategie care a dat rezultate în timp, pentru că permite acumularea graduală de capital la diferite niveluri de preţ şi care pe termen lung se dovedeşte foarte eficientă în condiţiile tendinţei de creştere pe termen lung a burselor despre care am vorbit.

Reporter: Anul trecut, numărul investitorilor ETF BET Patria-TradeVille a crescut puternic, de aproape trei ori, tendinţă care continuă deocamdată şi în acest an, în prezent fondul având aproape 6.100 de investitori. Care credeţi că sunt motivele care i-au făcut pe investitori să se îndrepte către fond într-un număr mult mai mare, în perioada relativ recentă ?

Răzvan Paşol: Într-adevăr, ne bucurăm să vedem că fondul îşi atinge din ce în ce mai bine scopul de a oferi acces divesificat la acţiunile listate la bursă. Activul fondului şi numărul investitorilor au crescut pe măsură ce, din ce în ce mai multe persoane devin convinse de avantajele investiţiei într-un ETF, aşa cum se întamplă şi pe alte pieţe de capital.

Reporter: În pieţele mai dezvoltate, ETF-urile reprezintă instrumente financiare cu o largă răspândire în rândul investitorilor, prin care aceştia pot lua expunere pe indici, instrustrii, diferite teme etc. Care sunt, în opinia dumneavoastră, motivele pentru care aceste instrumente au o prezenţă mult mai firavă în piaţa noastră ?

Răzvan Paşol: Sigur că aspirăm la nivelul de dezvoltare calitativ şi cantitativ al unor pieţe de capital mai importante, dar trebuie sa păstrăm proporţiile. Piaţa noastră este încă tânără faţă de acestea şi mai are un drum de parcurs până la un număr mai mare şi la o structură mai bogată de emitenţi, care să permită un ecosistem mai bogat de fonduri ETF.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cineva care nu a investit niciodată în titluri ale pieţei de capital? Care sunt primii paşi pe care ar trebui să îi facă?

Răzvan Paşol: Întrebarea este foarte bună în contextul acestui articol! Multe persoane sunt reticente faţă de o investiţie la bursă pentru că procedura pare complicată, pe de o parte, şi pentru că nu vor şti în ce să investească, pe de altă parte.

Ei bine, există soluţii simple pentru ambele probleme de mai sus. Aşa cum stim, investiţia în acţiuni listate se face prin firme specializate - intermediari autorizaţi să tranzacţioneze la bursă. Lista completă a acestora se gaseste pe siteul bvb.ro, secţiunea Intermediari. Orice persoană poate investi la bursă sume mai mari sau mai mici studiind această listă de intermediari şi alegând unul dintre ei; reprezentanţii intermediarului ar trebui să ofere toate informaţiile necesare despre deschiderea unui cont şi procedura de investiţie.

Referitor la a doua problemă - alegerea investiţiilor potrivite, fondul ETF BET Patria-Tradeville oferă o solutie simplă şi practică: investitorii care nu ştiu de la început în ce acţiuni să investească pot alege investiţia în acest fond cumpărând, prin intermediul său, un "cos" de 20 de companii importante pentru economia României.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb