Reacţia pesimistă în lanţ face înconjurul lumii financiare

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 septembrie 2009

Reacţia pesimistă în lanţ face înconjurul lumii financiare

Zi de reacţii în lanţ pe toată planeta pieţelor de capital pornită de la ştirile de peste noapte despre evoluţia pieţelor americane. Ziua de tranzacţionare peste Ocean a cunoscut volume peste medie, din cauza temerilor investitorilor că după creşterile puternice din această vară, acţiunile se vor reaşeza la preţuri mai mici. Indicii de la New York au fost în coborâre cu procente cuprinse între 1,8 (NYSE Composite) şi 4,1 (S&P pentru sectorul financiar). În consecinţă, sub impresia acestor veşti, au căzut bursele asiatice.

În aval de acestea, dimineaţa europeană a adus investitorilor liste roşii de burse în coborâre, mai ales pe latura finaciar-bancară a economiilor. La orele 16, din valoarea lui Euronext 100 lipseau deja 1,20 de procente. Se prăbuşise ALCATEL-LUCENT în urma unei declaraţii de presă a preşedintelui companiei ZTE Corp. de la Hong Kong, un vânzător de echipamente de telecomunicaţii, care a risipit zvonul din presă că vor achiziţiona compania franco-americană, deşi potenţialul cumpărător prosperase în baza unor afaceri în China şi avea banii necesari. O lovitură grea, se pare, pentru ALCATEL-LUCENT, al cărui grafic de preţuri per acţiune arată o devalorizare de 8,66 de procente, însă dintr-o valoare mică, relativ la preţul celorlalte acţiuni listate: numai 2,33 de euro, pe care orice variaţie pare mai mare. În rest, pierderile s-au înregistrat mai ales în domeniul financiar, cel mai sensibil la aşteptările de depreciere ale publicului şi expus la influenţa trendului de neîncredere venit de peste Ocean: asiguratorul Aegon de la Amsterdam, cel de la Bruxelles: KBC, precum şi Ing. Group, Fortis şi Dexia au pierdut la tranzacţionare procente cuprinse între 5 şi 6,5 din valoare.

Indicii europeni locali s-au resimţit în urma prăbuşirilor din sectorul financiar. La orele 16, CAC 40 de la Paris coborâse cu 1,17 procente atingând 3.541,86 de puncte, la Amsterdam valoarea indicelui AEX se diminuase cu 1,48 de procente până la 286,70 de puncte, iar la Bruxelles, BEL 20 pierduse 2,12 procente din valoare, ajungând la 2.282,62 de puncte.

Între timp, în China s-au conturat speranţe de revenire a pieţelor de capital, astfel încât indicele CSI 300 a crescut în valoare cu 1,66 procente, până la 2.890,93 de puncte.

Restul Asiei, care de la o vreme se află în contrabalans faţă de aceasta şi este mai mult influenţată de publicaţiile de dimineaţă care citează cifrele bursei din Statele Unite, a cunoscut coborâri semnificative. A venit timpul pregătirii investitorilor pentru următoarea etapă de raportări, şi întreprinderi dintre cele mai mari din Asia au publicat estimări pesimiste în legătură cu profiturile pentru următoarea perioadă. Printre acestea, doi investitori imobiliari cu greutate, Seven & I Holdings Co Ltd, cea mai mare reţea magazine de cartier din lume şi cel mai mare constructor de locuinţe, Sekisui House Ltd., ambele cu sediul în Japonia, au anunţat deja diminuarea profiturilor pe viitor şi au piredut din valoare 2,7 - respectiv 4,9 procente. Tot aici, cel mai mare producător de cipuri de memorie japonez, Elpida Memory Inc., a pierdut 16 procente din valoare anunţând intenţia de a aduna capital şi provocând îngrijorări legate de diluarea valorii acţiunilor existente. Acestea au împins în jos indicele de la Tokio, Topix, cu 1,96 de procente.

Indicele Hang Seng de la Hong Kong a pierdut şi el 1,76 procente, după ştirile de depreciere ale întreprinderilor chinezeşti listate la New York. Westpac Banking Corp., cea mai mare bancă australiană stârneşte şi ea, sub impresia aceloraşi veşti din America, neliniştea investitorilor şi pierde la tranzacţionare 2,3 procente, trăgând în jos indicii australieni cu procente cuprinse între 1,6 şi 1,7.

În următoarea zi de tranzacţionare, peste Ocean, NYSE Composite deschide piaţa americană cu foarte puţin mai jos decât închiderea serii: 6.487,8 puncte, pentru a cădea uşor în primele minute de tranzacţionare. Făcând înconjurul planetei, ecoul trendului pesimist se întoarce la New York.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb