Reacţie CNVM la un articol din Bursa (probabil)

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 martie 2008

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare Bucureşti (CNVM) ne-a trimis o Adresă explicativă, ca reacţie (bănuim) la articolul publicat luni de "BURSA", sub titlul "Scrisoare a Inchiziţiei spaniole din 1683". Articolul nostru este o metaforă critică la ceea ce considerăm fiind o hărţuială de neacceptat pornită de CNVM împotriva declaraţiilor publice ale unui broker - în speţă, Cristian Sima, preşedintele casei de brokeraj WBS.

Mulţumind purtătorului de cuvânt pentru explicaţie, îi publicăm Adresa, dar şi comentariul nostru.

Adresa CNVM

Bucureşti, 05 martie 2008

CĂTRE: Bursa

ÎN ATENŢIA: Domnului Florian Goldstein, director general

Direcţia Generală Supraveghere din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.) a primit, în cursul lunii februarie 2008, o sesizare cu privire la modul în care domnul Cristian Sima, preşedinte Consiliului de Administraţie al SSIF W.B.S. România SA, din care cităm "acţionează la nivelul micilor investitori prin postările agresive şi înşelătoare pe forumul AGF (Adunarea Generală a Forumiştilor) de la adresa www.agf.ro, în intervenţiile televizate la The Money Channel, unde realizatorii emisiunilor de acolo îl invită exact când scăderile sunt mai mari, şi în presa economică".

Ca urmare, Direcţia Generală Supraveghere l-a invitat pe domnul Cristian Sima să-şi exprime punctul de vedere faţă de aspectele sesizate, preluând în scrisoare citate din sesizarea primită.

Subliniem că acest demers se încadrează în atribuţiile de autoritate, exercitate în vederea menţinerii încrederii publicului în piaţa de capital şi în investiţiile în instrumente financiare. În vederea transpunerii legislaţiei europene, Comisia a emis reglementări cu privire la stabilirea unor standarde profesionale şi de conduită referitoare la modalitatea de exprimare a opiniilor privind investiţiile în instrumente financiare şi are obligaţia de a analiza sesizările care vizează aceste aspecte.

În contextul în care C.N.V.M., prin Direcţia Generală Supraveghere, a urmărit obţinerea de informaţii cât mai complete cu privire la acuzele formulate în sesizare, ne surprinde gestul domnului Cristian Sima de a se adresa unor instituţii de presă, reclamând demersul Comisiei.

C.N.V.M. nu a pus niciodată la îndoială competenţa şi experienţa domnului Cristian Sima, a apreciat interesul domniei sale faţă de domeniul pieţei de capital şi îşi exprimă convingerea că domnia sa va da curs invitaţiei de a oferi detaliile solicitate.

Cu stimă,

Victor Stănilă,

Purtător de cuvânt

Opinia noastră

Înainte de orice, semnalez că penultima frază a Adresei CNVM cuprinde o speculaţie: faptul că CNVM i-a trimis o scrisoare lui Cristian Sima şi că scrisoarea a fost publicată în "BURSA" nu dovedeşte nicidecum că Sima ar fi reclamat demersul Comisiei "unor instituţii de presă".

Aceasta este, cel mult o deducţie logică, dar nu probează de loc că Sima ne-ar fi contactat în vreun fel, darămite că ar fi "reclamat" scrisoarea CNVM.

Că am avea scrisoarea CNVM de la Sima sau că am avea-o de la altcineva, este o informaţie pe care nu avem obligaţia să o furnizăm.

În subiectul însuşi al conformităţii de comportament şi declaraţii ale brokerului, opinia noastră diferă de cea a purtătorului de cuvânt CNVM.

Noi considerăm că brokerul, devenit broker, nu şi-a pierdut calitatea de cetăţean şi drepturile constituţionale aferente la liberă exprimare.

CNVM nu este investit cu atribuţii care să limiteze drepturi cetăţeneşti.

Desigur, dacă Sima ar manipula piaţa prin declaraţii "înşelătoare", cazul ar intra în atribuţiile de supraveghere ale CNVM.

Dar scrisoarea pe care i-a adresat-o CNVM nu afirmă o astfel de constatare. Ci spune că cineva spune...dar nici măcar acel "cineva" nu spune în clar că Sima ar manipula piaţa, ci doar sugerează că, poate, ar face ceva de genul acesta...

După care, CNVM îi cere lui Sima să-şi trimită opinia des­pre asta.

Ce-ar putea răspunde Sima?! La ce să răspundă şi ce opinie să aibă?!

Dacă ar răspunde "nu, nu-i adevărat" sau "da, este adevărat", ar fi egal!

Expresia "postările agresive şi înşelătoare" nu înseamnă nimic precis, este vagă şi nu operează în vreo analiză care să intre în atribuţiile CNVM.

Toată povestea intră în zona caraghiosului.

CNVM ar fi trebuit, înainte de orice scrisoare, să deţină înregis­trări cu declaraţiile lui Sima şi să dovedească că, prin ele, determină mişcări nenaturale în piaţă care, eventual, îl avantajează.

Abia atunci ar fi avut dreptul CNVM să-i solicite opinia brokerului suspect.

Altfel, de ce să-l deranjeze?

În schimb, ridicolul situaţiei în care s-a băgat CNVM cu capul înainte, capătă conotaţii grave dacă lărgim câmpul pe care se desfăşoară această întâmplare.

Semnatarul scrisorii CNVM - directorul Vladimir Cojocaru - se ocupă de acest bâlci, dar nu catadicseşte de mai bine de două luni să finalizeze investigaţia solicitată de preşedintele "Neferal", cel care a cerut să fie verificată legalitatea operaţiunii prin care Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, a devenit acţionar la "Neferal".

Această investigaţie ţine de atribuţiile acestui domn Cojocaru.

Investigaţia este simplă, în mod normal durează zece minute (dacă Dan Paul cooperează) sau două ore cu tot cu drumul până la "Finaco"-casa de brokerej a lui Dan Paul (dacă Dan Paul nu cooperează).

Investigaţia constă în atât: o solicitare către "Finaco" să prezinte actele care obligatoriu însoţesc ordinul de vânzare de acţiuni. Le are, bine, nu le are, iarăşi bine - investigaţia s-a terminat.

Două ore în cel mai rău caz.

Dar, nu, la Cojocaru durează de mai bine de două luni.

În schimb, are timp şi talent la scris scrisori.

Face foarte bine ceea ce nu-i intră în atribuţii...

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. CNVM adopta comportamentul de "stat in stat", ceea ce influienteaza categoric in mai mare masura, decat declaratiile unor broker, credibilitatea investitorilor in institutia BURSEI Ar fi ineresant de stiut ce pregatire profesionala au aceste persoane , daca au unele interese politice (cine-i verifica) si eventual daca detineau functii inainte de '89

    1. Preocuparea CNVM-ului in aceste zile e mai degraba legata de VOTUL UNINOMINAL, daca vor mai fi alesi cei care i-au propus si sustinut politic, mai exact PILELE , pentru ca de rezolvarea unor probleme punctuale, concrete cu care se confrunta piata de capital nici nu poate fi vorba.

      Cat despre nivelul profesional al celor de la CNVM ,CE SA MAI VORBIM ? Ar fi foarte interesant sa-l vedem pe acest domn dir. COJOCARU, sustinut de d-na prof. dr. ANGHELACHE si eventual de d-nul BOBOC-FNI , la o emisiune in direct pe TMC, fata in fata cu d-nul SIMA.  

      Ar iesi ceva de CASCADORII RASULUI !

      Poate ne explica mai in detaliu modul "PROFESIONIST" in care a fost tratat cazul NEFERAL si nu numai. De acord cu Geo Mircea in privinta "pregatirii profesionale, intereselor politico-economice". 

      Nu credeti ca e arhisuficienta publicitatea pe care dnul Cristian Sima a facut-o firmei pe care o reprezinta victimizandu-se mediatic si pozand in prigonitul care lupta cu "sistemul ticalosit"?

      CNVM amendeaza lunar multi alti participanti la piata, ii sanctioneaza, iar acestia nu isi mai "dau foc in piata publica", considerandu-se martiri. Dnului Sima i s-a cerut o opinie, nimic mai mult.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb