REACŢIE Un punct de vedere dintr-un orizont

Biroul de Presă al Grupului InterAgro
Macroeconomie / 10 decembrie 2010

Când o lucrare cu pretenţie de studiu ştiinţific, intitulat "Catalogul capitaliştilor români", inserează precizarea autorilor că nu-şi asumă responsabilitatea corectitudinii informaţiilor, dar se străduiesc să le asigure o mai bună acurateţe, folosind diverse artificii, orice cititor, chiar şi mai puţin avizat, decodifică adevărata intenţie a publicării acesteia. Este un instrument de manipulare a opiniei publice, la fel cum poate fi calificat un simplu anunţ publicitar.

Dar, trecând peste acest exerciţiu ziaristic, pseudo-studiul produce foarte mult rău şi pentru cei care au avut iniţiativa si au susţinut financiar cercetarea şi publicarea lui.

Un calcul aritmetic elementar: ştiind că impozitul de 16% plătit de o familie este, echivalent în lei, în sumă de 18 milioane de euro, rezultă că venitul rămas la dispoziţie familiei, pentru cheltuieli, în 2009, este de 112,5 milioane de euro. Lucru total neadevărat.

Taxele şi impozitele respective sunt plătite de fiecare dintre societăţile comerciale dintr-un grup, care au un patrimoniu autonom în raport de acţionarii lor. Averea la care se referă semnatarii studiului aparţine persoanelor juridice şi nu persoanelor fizice nominalizate. Deci, contribuţiile nu sunt plătite de patron, ci de societăţile comerciale administrate de consiliile de administraţie în interesul comun al tuturor categoriilor de interese (furnizori, creditori, salariaţi, consumatori, autorităţi ale statului, acţionari etc.)

Aceste societăţi virează la bugetele statului: TVA, impozite pe salarii, asigurări sociale, ş.a.m.d. ca urmare a activităţii lor economice, condiţie fundamentală a existenţei unei economii (n.a. - recunoaştem că nu cunoaştem conţinutul conceptului de plăţi reţinute salariaţilor, dar suntem convinşi că autorii se vor strădui să îmbogăţească ştiinţa economică cu această descoperire).

Se ştie că o societate comercială realizează venituri şi are datorii în permanenţă. O simplă analiză a bilanţurilor elaborate trimestrial, semestrial şi anual evidenţiază acest aspect.

Datoriile faţă de bugetele statului sunt plătite cu prioritate aşa cum prevede legea. Orice întârziere atrage după sine penalităţi usturătoare şi măsuri drastice de recuperare. Atâta timp cât o societate este viabilă, ea plăteşte impozite şi taxe către stat şi îşi achită datoriile către furnizori şi creditori.

Aceasta presupune că, în determinarea contribuţiilor către stat, la contribuţiile deja plătite se adaugă şi datoriile în curs. Asta însă ar modifica clasamentul publicat.

Desigur, în general, clasamentele sunt imperfecte. Rolul lor este de a stârni emoţii şi comentarii de moment. Şi, atât. Apreciem efortul celor care se străduiesc să le întocmească. Din păcate, îi descalifică pe cei care deformează cu bună ştiinţă realitatea.

Mulţumim autorilor pentru prezentarea metodei de calcul care dezvăluie elementele subiective introduse în procesul de cercetare. În felul acesta probează onestitate şi ne ajută pe noi, Grupul InterAgro, să declarăm fără rezerve că suntem de departe cel mai mare contributor la bugetul consolidat al statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb