TradeVille: Creşterea acţiunilor Banca Transilvania, dublă faţă de cea a BET

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 noiembrie

TradeVille: Creşterea acţiunilor Banca Transilvania, dublă faţă de cea a BET

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat o creştere de 43,80% în ultimul an, dublă faţă de aprecierea indicelui de referinţă, BET, în timp ce randamentul de la începutul lui 2024 este de 36% vs.13% în cazul indicelui BET, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

După evoluţia în trend ascendent încă de la jumătatea anului 2023, cotaţia TLV a atins un maxim istoric de 29,70 lei în şedinţa din 18 iulie 2024, nivelul de 29 de lei fiind retestat fără succes şi pe parcursul lunii august. În ultimele trei luni, preţul s-a tranzacţionat într-o zonă de consolidare în intervalul 27 - 29 lei, nivele ce reprezintă zone importante de suport şi rezistenţă în perioada următoare. De asemenea, cotaţia se menţine peste mediile mobile pe termen mediu şi lung, SMA de 50, respectiv 200 de zile.

Banca Transilvania, înfiinţată în 1993 la Cluj-Napoca, este cea mai mare bancă din România, după active. A fost fondată de oameni de afaceri locali din Cluj-Napoca, cu sprijinul unor investitori români şi străini. Printre fondatori se numără şi Horia Ciorcilă, care este în prezent preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii. CEO-ul actual al Băncii Transilvania este Omer Tetik, care ocupă această poziţie din 2013. Omer Tetik este recunoscut pentru stilul său de management orientat spre inovaţie şi transformare digitală a băncii.

Banca oferă o gamă largă de produse şi servicii financiare pentru persoane fizice şi companii, incluzând conturi curente, credite, asigurări şi soluţii de banking digital. Banca este cunoscută pentru sprijinirea antreprenorilor, IMM-urilor şi startup-urilor din România, oferindu-le soluţii personalizate de finanţare şi consultanţă. Banca s-a extins prin achiziţii strategice, cum ar fi Volksbank, Bancpost, Idea Bank şi OTP, care i-au permis să îşi consolideze poziţia de lider de piaţa bancară românească.

Acţionariatul băncii constă din 74,88% persoane juridice şi 25,11% persoane fizice, iar investitorii instituţionali deţin 14,52% din grup, cei mai importanţi fiind NN Group şi BERD.

Profitabilitatea sistemului bancar românesc, sub cea a economiei

Sistemul bancar românesc a înregistrat o creştere a profitabilităţîi în ultimii ani, cu un nivel aproape dublu faţă de media Uniunii Europene (UE), însă sub nivelul profitabilităţii generale a economiei româneşti, conform BNR. Rata creditelor neperformante a scăzut la 2,4%, reflectând o îmbunătăţire a calităţii activelor, însă această rată se menţine uşor peste media UE. În ceea ce priveşte eficienţa, raportul cost/venit al băncilor româneşti este de 50%, iar raportul credite/depozite de 60%, în timp ce media UE a depăşit 100% (107%). Recomandarea europeană este ca acest raport să fie mai mic de 100%, ceea ce indică faptul că pe piaţa românescă mai există potenţial de creditare.

Şi în ceea ce priveşte indicatorii de lichiditate şi solvabilitate băncile româneşti deţin o poziţie favorabilă comparativ cu media UE, conform evaluării Autorităţii Bancare Europene şi BNR.

Dobânzile încă mari şi continuarea creditării au ajutat sistemul bancar să obţină în primul semestru din 2024 un profit net record de 7,5 miliarde de lei, în creştere cu circa 10% faţă de câştigul raportat pentru primele şase luni din 2023. Activele au depăşit 800 de miliarde de lei, în condiţiile creşterii creditării cu un ritm mediu încetinit, de 5,6% an/an, conform BNR.

În şedinţele de politică monetară din iulie, respectiv august 2024, BNR a redus dobânda de referinţă cu câte 25 de puncte procentuale, de la 7% la 6,50%, după o perioadă de un an şi jumătate în care nivelul de 7% a fost neschimbat. În data de 8 noiembrie, în cadrul ultimei şedinţe de politică monetară din acest an, BNR a hotărât menţinerea dobânzii de politică monetară la 6,50%, a dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an şi a dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an.

Pe plan internaţional, începând cu a doua jumătate a anului 2024 s-a observat o tendinţă de relaxare a politicii monetare atât în Europa, cât şi în SUA. Banca Centrală Europeană a redus începând din luna iunie dobânda de referinţă cu câte 25 de puncte de bază în trei şedinţe de politică monetară consecutive.

După mai mult de patru ani, în septembrie 2024, şi Rezerva Federală din SUA a redus dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, urmată de o tăiere de 25 de puncte în şedinţa din noiembrie, ieftinind astfel creditarea. În luna octombrie, sectorul financiar a fost cel mai performant din cadrul indicelui S&P500 (+3,4%), în timp ce randamentul de la începutul anului (YTD) este de 25%, ocupând poziţia a patra după sectoarele de utilităţi, comunicaţii şi tehnologie.

În contextul economic actual, ratele de dobândă în scădere pot avea un impact pozitiv asupra cererii de credite şi pot stimula activitatea economică pe termen lung, notează TradeVille.

Rezultate pozitive pentru Banca Transilvania

TradeVille: Creşterea acţiunilor Banca Transilvania, dublă faţă de cea a BET

Banca Transilvania a raportat recent rezultate pozitive pentru primele nouă luni ale anului curent, datorate în principal creşterii organice şi intensificării activităţii cu clienţii şi a tranzacţiilor. Creşterea activităţii băncii este evidenţiată de avansul numărului total de operaţiuni procesate, cu 30,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, precum şi de creşterea numărului de clienţi activi, care a ajuns la 4,4 milioane.

Banca Transilvania a înregistrat la nivel de grup, în primele nouă luni ale anului, un profit net de 3,9 miliarde de lei, în creştere cu 70,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când profitul a fost de 2,3 miliarde de lei. La nivel individual, profitul net al Băncii Transilvania a atins 2,7 miliarde de lei, reprezentând o majorare de 45,7% comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut. Această creştere substanţială a profitului a fost susţinută de evoluţia veniturilor nete din dobânzi, care au crescut cu 32,1% la nivel de grup, până la 5,011 milioane de lei şi cu 32,2% la individual, până la 4,096 milioane de lei, semnalând o activitate comercială robustă, concentrată pe creditarea populaţiei şi a companiilor şi pe atragerea de resurse din partea clienţilor, atât persoane fizice, cât şi juridice. Pe lângă aceste rezultate, veniturile nete din speze şi comisioane au avut o evoluţie pozitivă, cu creşteri de 15,7% la nivel de grup şi 15% la nivel individual, alimentate de numărul tot mai mare de tranzacţii şi de creşterea bazei de clienţi activi, precum şi de diversificarea operaţiunilor disponibile.

De asemenea, venitul net din tranzacţionare a contribuit la performanţa generală, înregistrând un avans de 23,2% la nivel de grup, ajungând la 647 milioane de lei, şi o creştere de 4% la nivel individual, totalizând 469 de milioane de lei.

Astfel, veniturile operaţionale au marcat o creştere semnificativă în primele nouă luni ale anului, ajungând la 7,2 miliarde de lei (+28% în ritm anual) la nivel de grup şi 5,9 miliarde de lei la nivel individual, reprezentând o creştere de 28,4%, respectiv 28,7%.

Strategia de creştere continuă

"Am continuat să creştem susţinut pe toate planurile, atât în ceea ce priveşte numărul de clienţi, cât şi tranzacţiile. Am intrat în linie dreaptă cu integrarea OTP Bank România, implementată în timp record. (...). Acest lucru ne oferă eficienţă şi sinergii unice în sistemul financiar din România. Continuăm strategia de creştere, în beneficiul clienţilor şi al acţionarilor pentru că România are nevoie de bănci mari pentru a finanţa economia", a declarat CEO-ul companiei, Omer Tetik.

Pe parcursul a două luni, până la 30 septembrie 2024, societăţile achiziţionate din OTP Group au contribuit cu un profit de 91,9 milioane de lei la rezultatele Grupului Banca Transilvania. Câştigul obţinut din această achiziţie, în valoare de 675 de milioane de lei, este neimpozabil.

Banca Transilvania a realizat 79% din veniturile estimate pentru anul curent şi 78% din profitul net estimat, fiind preconizate venituri de 9,1 miliarde de lei şi un profit net de 5 miliarde de lei până la sfârşitul anului.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Banca Transilvania

Oportunităţi

- Consolidarea bazei de clienţi: Banca Transilvania a finalizat achiziţia OTP Bank România şi a altor subsidiare ale OTP Group pe 30 iulie 2024, pentru 347,5 milioane de euro. Tranzacţia include preluarea mai multor entităţi, precum OTP Leasing şi OTP Factoring. Această achiziţie întăreşte poziţia de lider a Băncii Transilvania pe piaţa bancară din România şi sprijină consolidarea sectorului bancar. Achiziţia OTP, împreună cu celelalte trei achiziţii, au costat compania peste un miliard de euro.

- Emisiune: În septembrie, Banca Transilvania a emis obligaţiuni de 700 de milioane de euro, având o cerere totală de peste 2,5 miliarde de euro, marcând a două emisiune sub Cadrul de finanţare sustenabilă. Aproape 170 de investitori instituţionali au participat, 95% fiind internaţionali. Fondurile vor susţine proiecte durabile, precum IMM-uri, educaţie, sănătate şi tranziţia verde.

- Poziţie solidă: Banca Transilvania oferă o gamă completă de servicii financiare, având o cotă de piaţă de peste 20%, 4,5 milioane de clienţi şi 500 de sucursale. Prin achiziţia OTP, compania estimează o creştere a cotei de piaţă la 24%.

- Black Friday: De Black Friday 2024, Banca Transilvania a înregistrat un număr record de aproape 10 milioane de tranzacţii pe zi, cu o creştere de 23% faţă de 2023. Tranzacţiile online în rate au crescut cu 24%, totalizând peste 41 milioane de lei, iar volumul total al tranzacţiilor online a crescut cu 28% la comercianţii BT şi 47% cu cardurile BT. Cel mai mare coş de cumpărături a fost de aproape 70.000 de lei.

- Indicatori: ROE s-a îmbunătăţit faţă de primele nouă luni ale anului trecut şi a ajuns la 29,34%, comparativ cu 35,87%, în timp ce solvabilitatea băncii a crescut de la 21,97% la 26,26%.

Riscuri

- Dobânzi în scădere: Scăderea inflaţiei în România aduce de la sine şi o scădere treptată a dobânzii de referinţă. Această dinamică va duce pe termen mediu la o scădere a veniturilor nete din dobânzi, o componentă de bază pentru rezultatele generale obţinute de companie. Cu toate acestea, scăderea dobânzilor va atrage de la sine şi creşterea creditării, care ar putea într-o oarecare măsură să contrabalanseze scăderile din dobânzi.

- Alegeri & Macro: Alegerile prezidenţiale şi parlamentare din România au dus la "îngheţarea" pieţei de capital, care a înregistrat o lichiditate extrem de scăzută în ultimele 45 de zile. Până la deznodământul alegerilor este de aşteptat ca acest trend să se menţină. Dat fiind faptul că investitorii au deja sume importante alocate în TLV, există şansa unor vânzări chiar înainte de alegeri, sau în cazul în care vom avea parte de un tur II cu surprize la prezidenţiale. Orice eveniment de tip Black Swan ar putea afecta cotaţia TLV mai pronunţat decât altele şi din prisma randamentului pe care l-a oferit investitorilor în ultimii ani.

- Competitori: În ciuda faptului că Banca Transilvania are o poziţie solidă pe piaţa din România, există probabilitatea ca în viitor câţiva dintre competitori, în special pe zona de fintech-uri, să îi pună probleme şi să atragă un număr mare de clienţi. Dimensiunea băncii poate deveni un obstacol important în a se adapta foarte rapid la schimbările din acest sector care de-a lungul istoriei au dus la câteva răsturnări de situaţie neprevăzute.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, bvb.ro, bnr.ro, ECB.europa.eu, cnbc.com, investestelabursa.ro.

------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. TLV a devenit chiar ieftina după rezultatele la nouă luni! Tocmai s.a inițiat și perioada de răscumpărare acțiuni....cu preț de până la 38 lei/ acțiune! Vad ei ceva de se duc până acolo!

    1. TLV ajunge la 38-40 lei anul viitor inainte de repartizarea actiunilor gratuite. Parerea mea.

      care 40 de lei? se face 100 de lei ! sau chiar 200 de lei! dar sa nu cada sub 28 ca e groasa!

      Ai vândut recent? Erai cel cu sfaturile sau te-ai luat după el?

      A vandut TLV cu 27 si a cumparat SMTL cu 60.

    Actiunea TLV a fost max, 33+ RON in 2024. De unde pana unde maxim istoric 29.7 RON?

    1. In 17.07.2024 a fost,33.05 RON.

      Probabil au aplicat corectia dupa gratuite

      De acord dar atunci nu e maxim istoric al actiuni TLV .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb