Reacţii dure la OUG privind migraţia primarilor

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Politică / 4 septembrie 2014

Ordonanţa de urgenţă care legalizează traseismul politic, publicată marţi în Monitorul Oficial, a atras nu doar critici dure din partea opoziţiei şi a partenerilor externi, ci şi o serie de măsuri concrete asumate, menite să conteste constituţionalitatea acestei legi. Adrian George Scutaru, liderul Grupului parlamentar PNL, Camera deputaţilor, ne-a declarat: "OUG va fi declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională. Mâine (n.r astăzi) vom solicita Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constutuţională, iar de săptămâna viitoare vom începe demersurile ca să solicităm discutarea în regim de urgenţă a OUG, care a fost deja depusă la Senat. De asemenea, vom avea intervenţii în contencios administrativ şi vom cere instanţelor să sesizeze Curtea Constituţională. Un alt demers pe care ni-l vom asuma este depunerea unor plângeri pentru abuz în serviciu, îndreptate împotriva tuturor semnatarilor acestui act".

În 2006, Parlamentul a adoptat o lege prin care le-a oferit primarilor şansa ca, în 45 de zile de la depunerea jurământului, să opteze pentru formaţiunea din care fac parte.

Alianţa Creştin Liberală a cerut deja preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să introducă pe ordinea de zi ordonanţa privind migraţia aleşilor locali, ne-a declarat deputatul PDL Tinel Gheorghe, liderul Grupului PDL din Camera Deputaţilor. Domnia sa ne-a spus: "În situaţia în care există precedentul de la CAS şi legea amnistiei fiscale, ne putem aştepta ca săptămâna viitoare OUG care legalizează traseismul politic să poată fi dezbătută. Am făcut şi demersuri pe plan extern, am trimis scrisori ambasadelor statelor Uniunii Europene, precum şi SUA. Declaraţiile oficiale ale Ambasadei SUA, a Marii Britanii şi a Comisiei Europene sunt rezultatul scrisorilor pe care le-am trimis. Legea din 2006 invocată de PSD nu a permis traseismul politic. În 2006, actul legislativ care modifica legea privind Statutul aleşilor locali a fost susţinut şi de societatea civilă, am legat astfel de linia de partid omul care se angajează să îndeplinească ce a promis în campania electorală. Această lege a produs efecte benefice timp de 8 ani". Avertismentul făcut de Ludovic Orban potrivit căruia aleşii locali care îşi schimbă culoarea politică riscă să îşi piardă mandatul a fost contestat vehement de senatorul PSD Dan Şova. Domnia sa ne-a declarat: "Domnul Ludovic Orban este prost informat. Legea din 2006 înaintată de partidul domniei sale a permis migraţia unui număr semnificativ de primari. În ciuda faptului că, în februarie 2007, Legea 249/2006 a fost declarată neconstituţională la o sesizare a Tribunalului Mehedinţi, niciunul dintre primarii care şi-au schimbat culoarea politică în baza actului amintit nu şi-a pierdut mandatul. Domnul Orban ar trebui să nu mai sperie primarii. OUG privind migraţia aleşilor locali nu va fi declarată neconstituţională pentru că prevederile acesteia respectă legislaţia în vigoare."

Petrache: "PNL atacă la Curtea de Apel Bucureşti OUG privind migraţia aleşilor locali"

PNL va contesta la Curtea de Apel Bucureşti ordonanţa care permite migraţia aleşilor locali, ocazie cu care va cere încetarea mandatelor primarilor care îşi părăsesc partidele şi sesizarea Curţii Constituţionale, a declarat ieri secretarul general al PNL, Marian Petrache. Domnia sa a precizat că în această dimineaţă PNL va depune la Curtea de Apel Bucureşti sesizarea în contencios administrativ legată de Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 privind migraţia politică a aleşilor locali.

Secretarul general al PNL a afirmat că una dintre solicitări vizează obligarea prefecţilor de a emite ordine prin care să constate încetarea mandatelor primarilor care trec la alte partide pe baza OUG 55/2014. De asemenea, Petrache a precizat că PNL solicită instanţei ca Guvernul să recupereze sumele virate aleşilor locali care au optat pentru înscrierea într-un alt partid politic de la momentul în care au făcut acest demers, din conturile iniţiatorilor ordonanţei.

"Nu este o acţiune împotriva primarilor, este o acţiune împotriva atacului la democraţie şi aşteptăm pronunţarea Curţii Constituţionale după ce Curtea de Apel se pronunţă pe cererea noastră", a afirmat Petrache.

Ponta: "OUG privind aleşii locali intră în dezbaterea Senatului săptămâna viitoare"

Ordonanţa de urgenţă privind aleşii locali va intra săptămâna viitoare în dezbaterea Senatului, a declarat ieri Victor Ponta, după şedinţa coaliţiei. Domnia sa a precizat: "Este important ca la Camera Deputaţilor, săptămâna viitoare, să avem majoritatea necesară să trecem din nou legea CAS şi legile privind amnistia fiscală pentru mame şi profesori, iar la Senat m-au înştiinţat liderii noştri că săptămâna viitoare intră deja în dezbatere şi probabil se şi votează ordonanţa cu aleşii locali". El a spus că, astfel, cei de la ACL vor putea să conteste ordonanţa la instituţii româneşti "şi să nu mai umble toată ziua cu jalba în proţap pe la diverse ambasade".

"Deci vom avea dezbateri şi o să poată politrucii de la ACL să conteste la instituţii româneşti şi să nu mai umble toată ziua cu jalba în proţap pe la diverse ambasade, să folosească şi structurile instituţionale şi constituţionale româneşti", a adăugat Ponta, citat de Mediafax.

La şedinţa coaliţiei nu a fost prezent niciun reprezentant UDMR, premierul precizând că a vorbit cu liderul UDMR Kelemen Hunor, care i-a spus că nu este în Bucureşti, dar că UDMR va veni luni la şedinţa coaliţiei.

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăgici, ne - a declarat: "Noi am înaintat Guvernului o listă cu anumite prevederi care ar fi de dorit să se implementeze. Am discutat cu domnul vicepreşedinte Liviu Dragnea şi i-am comunicat că este de dorit o reglementare legislativă prin care să se stabilească ce este de făcut atunci când apar rupturi politice (n.r. ruperea alianţelor electorale). Ordonanţa 55 răspunde parţial solicitării noastre, datorită faptului că reglementarea presupune o limitare temporală. Noi am solicitat o lege cu caracter general".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb