REACŢIILE OCCIDENTALILOR "Înarmarea nucleară a Rusiei ar putea să ne întoarcă în timpul Războiului Rece"

A.S.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 18 iunie 2015

Kremlinul susţine că Rusia a fost forţată de NATO să ia măsuri ca să se protejeze

Planurile Rusiei să cumpere noi rachete balistice intercontinentale sunt "îngrijorătoare" şi pot prevesti o revenire la ostilităţile internaţionale din timpul Războiului Rece, a declarat recent secretarul de Stat american John Kerry, relatează postul CNBC în pagina electronică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi, la un târg de armament, suplimentarea arsenalului nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale, care vor fi capabile, potrivit oficialului rus, să străpungă "chiar şi cele mai avansate sisteme de apărare antirachetă".

Kerry şi alţi lideri occidentali şi-au exprimat consternarea faţă de anunţul lui Putin. "Nimeni nu ar trebui să asculte un astfel de anunţ din partea liderului unei ţări puternice şi să nu fie îngrijorat de implicaţiile pe care le are", a declarat Kerry.

Din anii "90 încoace a existat o "cooperare enormă" în distrugerea armelor nucleare care au fost staţionate în foste teritorii sovietice, a mai apreciat şeful diplomaţiei americane, adăugând: "Nimeni nu vrea să ne vadă făcând paşi înapoi, nimeni nu vrea, cred eu, să se întoarcă la o situaţie de Război Rece".

Informaţia că Rusia intenţionează să cumpere rachete balistice intercontinentale este considerată un răspuns direct la informaţiile potrivit cărora Statele Unite doresc să depoziteze echipament militar, inclusiv tancuri şi sisteme de artilerie, în toate statele est-europene care sunt membre NATO.

"Dacă preşedintele Putin continuă să joace un joc dublu şi continuă să le permită separatiştilor (proruşi din estul Ucrainei) să împingă înainte, atunci evident că avem o provocare foarte diferită în faţa noastră", a subliniat John Kerry.

Michael Fallon: NATO nu va fi intimidată de "zăngănitul nuclear de săbii" al Rusiei

Manevrele navale ce se desfăşoară în prezent în Marea Baltică şi la care participă 17 state "nu sunt un joc", ci un avertisment că preşedintele rus Vladimir Putin nu va putea submina determinarea Marii Britanii de a-şi susţine aliaţii din NATO, a declarat ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, citat într-un articol publicat ieri în ediţia electronică a ziarului The Telegraph şi citat de Agerpres.

NATO nu va fi intimidată de "zăngănitul nuclear de săbii" al Rusiei, a mai spus Fallon în timp ce inspecta desfăşurarea manevrelor militare. El a reluat astfel termenul folosit anterior de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, care a făcut referire la anunţul Moscovei potrivit căruia arsenalul nuclear rus va primi anul acesta încă cel puţin 40 de noi rachete balistice intercontinentale.

Aplicaţiile navale, care se desfăşoară la circa 200 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, fac parte din seria de manevre militare prin care Alianţa încearcă să asigure statele din flancul ei estic că sunt protejate în faţa unei eventuale agresiuni a Rusiei. Dar exerciţiul a atras şi replici ale armatei ruse, care a trimis în apropiere mai multe nave şi a intensificat zborurile aviaţiei sale militare în zonă.

Ministrul german de externe: "Ne temem de o escaladare Rusia - Europa"

Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi-a exprimat ieri temerea în legătură cu "'o escaladare'' a tensiunilor Est-Vest o dată cu întărirea arsenalului nuclear rus, criticile şefului diplomaţiei germane la adresa Moscovei alăturându-se celor ale NATO şi ale Statelor Unite ale Americii, potrivit unui interviu publicat ieri, relatează AFP şi citat de stiripesurse.ro.

Chiar dacă Războiul Rece s-a încheiat acum 25 de ani, "'vechile reflexe ale acelei epoci există încă'', a declarat Steinmeier pe site-ul revistei germane Der Spiegel, făcând apel "'să nu se cedeze în faţa unor astfel de reflexe'' şi să se evite "'precipitarea într-o escaladare a vorbelor, apoi a actelor''.

Breedlove: "Europa se află într-o «situaţie nouă şi complicată» din cauza războiului din Ucraina"

Rusia încearcă, prin acţiunile pe care le întreprinde în Ucraina, să schimbe regulile şi principiile care au stat, timp de decenii, la baza securităţii europene, a declarat generalul american Philip M. Breedlove, comandantul forţelor NATO în Europa, informează postul Deutsche Welle, citat ieri de agenţia de presă Unian.

În opinia generalului american, o asemenea provocare este una "globală, nu regională", "de durată, nu temporară" şi ar putea duce la "consecinţe importante".

Potrivit lui Philip M. Breedlove, NATO nu ştie ce paşi urmează să întreprindă Rusia. Totodată, generalul american a recunoscut că "NATO învaţă din acţiunile Moscovei".

Dmitri Peskov: "Infrastructura militară a NATO se apropie de graniţele Rusiei"

Rusia a acuzat NATO, ieri, de avansarea către graniţele sale şi încercarea de a schimba echilibrul strategic al puterilor, forţând Moscova să ia măsuri pentru protejarea intereselor şi securităţii sale.

"Nu Rusia se apropie de graniţele cuiva. Infrastructura militară a NATO se apropie de graniţele Rusiei", a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, adăugând: "Toate acestea ... obligă Rusia să ia măsuri pentru a-şi proteja interesele şi propria securitate".

Comentariile purtătorului de cuvânt al Kremlinului au loc la o zi după ce Rusia şi Occidentul s-au acuzat reciproc de periclitarea securităţii globale, crescând tensiunile în legătură cu conflictul din Ucraina, în care separatiştii proruşi au ocupat teritoriul din est după ce Moscova a anexat Crimeea la începutul lui 2014.

Peskov a declarat că Occidentul a apelat tot mai mult la o retorică "neconstructivă şi confruntativă" de tipul Războiului Rece şi că Rusia nu a vrut niciodată o confruntare.

Iuri Uşakov: "Rusia se opune oricărei noi curse a înarmării cu Statele Unite"

Rusia se opune "din principiu" oricărei noi curse a înarmării cu Statele Unite ale Americii pentru că o astfel de abordare ar putea slăbi economia sa, a declarat ieri consilierul Kremlinului, Iuri Uşakov, fost ambasador al Rusiei în SUA, după anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind consolidarea forţei ruse de atac nuclear, relatează AFP şi Interfax, citate de Agerpres.

Oficialul rus a spus: "Rusia încearcă într-un fel sau altul să reacţioneze la ameninţările potenţiale, dar nu mai mult. Ne opunem oricărei curse a înarmărilor pentru că aceasta ar slăbi capacităţile noastre economice. Suntem împotriva acesteia din principiu".

Ministerul de Externe rus: "NATO a încetat orice cooperare cu Rusia"

Niciunul dintre programele de cooperare dintre Federaţia Rusă şi Alianţa Nord-Atlantică nu mai funcţionează la ora actuală, a constatat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksei Meşkov, citat de agenţia de presă TASS.

Ultimul contact oficial al Rusiei cu NATO a avut loc cu câteva săptămâni în urmă, când şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-a întâlnit la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În declaraţia sa, Aleksei Meşkov a menţionat şi care dintre părţi, în opinia sa, ar trebui să facă primul pas pentru reluarea cooperării între Rusia şi NATO. "Propunerea pentru restabilirea relaţiilor ar trebui să vină din partea celor care le-au întrerupt", a spus diplomatul rus.

Serghei Lavrov declarase anterior că toate canalele de comunicare pe linia instituţiilor militare de la Moscova şi Washington, inclusiv formatul Consiliului Rusia-NATO, au fost îngheţate, dar nu la iniţiativa Rusiei, ci a părţii americane.

NATO nu a comentat deocamdată declaraţia MAE rus, dar secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a calificat anunţul făcut tot marţi de preşedintele rus Vladimir Putin privind consolidarea capacităţii nucleare a Federaţiei Ruse cu 40 de noi rachete balistice intercontinentale drept "o continuare a liniei de conduită a Rusiei", potrivit Reuters.

În schimb, preşedintele rus a spus că nu vede niciun motiv de îngrijorare în legătură cu intensificarea activităţii NATO în Europa. Kremlinul este mult mai preocupat de proiectul instalării sistemului de apărare antirachetă în Europa, a afirmat Vladimir Putin, citat de Interfax.

"Toate acestea sunt mai mult semnale politice la adresa Rusiei şi a aliaţilor ei, ne preocupă în mai mare măsură desfăşurarea sistemului antirachetă" în Europa, a declarat Putin, subliniind că este vorba de un sistem de importanţă strategică.

NATO şi-a întrerupt cooperarea cu Rusia, atât în plan civil, cât şi militar, în aprilie 2014, ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova şi a conflictului din estul Ucrainei.

SURSE: "Sancţiunile europene împotriva Rusiei - prelungite pentru încă şase luni"

Ambasadorii statelor Uniunii Europene au convenit ieri la Bruxelles prelungirea cu şase luni a sancţiunilor instituite împotriva Rusiei, până la sfârşitul lunii ianuarie, relatează agenţiile AFP şi Reuters, citând surse diplomatice.

"Textul ce prevede prelungirea sancţiunilor până la 31 ianuarie a fost prezentat ambasadorilor UE şi a fost aprobat prin «consens»", a declarat pentru AFP una dintre aceste surse neprecizate, citată de Agerpres. Decizia urmează să fie aprobată de miniştrii europeni de externe, care se vor reuni luni la Luxemburg.

Războiul Rece a marcat o lungă perioadă de tensiuni între Rusia şi Occident, aproximativ de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în 1991, când fosta Uniune Sovietică a implodat şi s-a destrămat, potrivit Mediafax. "Rece" se referă la faptul că ostilităţile au mers de la propagandă la ameninţări şi spionaj, fără să ajungă la un război deschis.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au "dezgheţat" la începutul anilor "90, când preşedintele de atunci, Mihail Gorbaciov, a introdus politica deschiderii în relaţiile cu Vestul cunoscută sub numele de "glasnost".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Daca vulturu american si-a bagat ciocu in funduletul ursului rus iese un mic atomic SHIT. Cine va minca din el ?

    1. Contorul Geiger.

    Ce "frumos" se deformeaza/inverseaza curgerea cronologica a evenimentelor, Rusia face "miscarea" iar NATO "obligata" sa raspunda la agresiune, Rusia fiind intr-o "continua expansiune" cu baze militare in lume ce pun in "pericol" integritatea teritoriala a statelor membre NATO! "Ministerul de Externe rus: "NATO a încetat orice cooperare cu Rusia" - a se citi de catre "cei din lumea civilizata" ca Rusia nu doreste cooperarea si pacea. "Sancţiunile europene împotriva Rusiei - prelungite pentru încă şase luni" - sunt necesare pentru a pedepsi Rusia ca "nu a participat" la coup d'état la Kiev in februarie 2014 si a lasat singur Dep.de Stat al SUA sa imparta "donuts" (adica sa-si "faca de cap" singur = parcarea era goala) in piata "independentei".

    "Infrastruct ura militară a NATO se apropie de graniţele Rusiei" - vedeti cum "se manifesta AGRESIVITATEA" rusiei asupra tarilor baltice, Poloniei, Romaniei? 

    "Ne temem de o escaladare Rusia - Europa" - daca vor trebui sa plateasca gazele ce vin fara "probleme" pe teava? Mai bine sa luam GNL extras din zona continentala sau prin "fracturare" de catre SUA si adus cu cisterne! 

    NATO nu va fi intimidată de "zăngănitul nuclear de săbii" al Rusiei - cine a inceput primul sa zangane in Februarie 2014 la Kiev si pina atunci in Europa sub "acoperirea" = construim aparare contra amenintarii din orientul mijlociu cu arme de distrugere in masa (care au fost "gasite", gata de utilizare, atit in Irak, Siria si alte tari unde s-a adus "democracy").

    "Kremlinul susţine că Rusia a fost forţată de NATO să ia măsuri ca să se protejeze" - si nu-i adevarat? Cine "lucreaza" in afara teritoriului suveran al patriei, la mii de km? Cine are "flote" in toate marile (chiar si acolo unde legile internationale spun ca nu au dreptul sa stea mai mult de 30 zile si mai si forteaza apele teritoriale ale tarilor riverane) si oceanele lumii, la intimidare ...? 

    1. foarte adevarat ce spui. Din pacate americanii stiu ca exista o pondere insemnata de tampiti care inghit orice daca e imbracat in staniol. Si ei imbraca orice aberatie in staniol. Vezi "marsul cavaleriei". Sper doar ca papagalii de conducatori romani, caree oricum ajung pe functii doar cu avizul "partenerilor" sa nu ne bage in vreo nenorocire de razboi. Ca devenim sigur victime colaterale.

    Din cauza americanilor care au stârnit șovinismul ucrainienilor contra rușilor.

     

    Hai să citim asta de la Reuters, despre săracii ucrainieni care caută valorile democrației: 

     

    Reuters: "Ukrainian soldiers confess to murder of mother and daughter: prosecutor" 

     

    KIEV (Reuters) - Doi militari ucrainieni au mărturisit uciderea unei mame şi a fiicei ei în estul Ucrainei pe care le suspectau de simpatii separatiste, a declarat miercuri Procuratura din partea controlată de Kiev din Regiunea Donetsk. 

     

    O femeie de 77 de ani si fiica ei de 45 de ani au murit din răni prin împuşcare la cap după ce soldaţii au intrat în casa lor din oraşul detinut de guvern din Luhanske luni şi au tras cu mitralierele, se spune în declaraţie. 

    "Doi soldaţi ucrainene, care sunt de 23 şi 25 de ani, au fost reţinuți. Ei au mărturisit la uciderea,"a spus, fără a da mai multe detalii. 

    Stupide comentarii pentru acest articol am mai putut citi. In primul rand, nici americanii si nici rusii nu ne vor noua romanilor binele. Noi trebuie sa ne aliem cu cei care ne pot sprijini cat mai bine, fiindca singuri e clar ca nu avem nicio sansa. Despre "sprijinul" rusilor timp de cateva zeci de ani de comunism ne-am putut lamuri.

    De ce ucrainienii nu ar avea si ei dreptul sa isi aleaga cu cine sa colaboreze? Daca au fost odata sub influenta ruseasca inseamna ca asa trebuie sa ramana pentru totdeauna? 

    Sigur ca da, NATO s-a extins la inceput spre Rusia, insa acest lucru este ceva foarte normal, fiindca tarile ca Romania, Ungaria, Bulgaria si tarile baltice au ales asta, iar pentru asta Rusia nu are nimic de comentat, fiindca nu rusii ar trebui sa ne dicteze noua cu cine sa ne aliem. 

    Romania s-ar fi aliat cu bucurie si cu Rusia, mai ales ca romanii au o cultura si o religie mult mai apropiata de a rusilor decat de a americanilor sau vest europenilor, insa Rusia nu a fost niciodata aliata cu nimeni, ci doar a tinut sub papuc orice asa zis aliat ca Belarus sau Ucraina ori alte tari mai micute ca Georgia si la fel a facut si cu Romania, Bulgaria, Ungaria si Yugoslavia si Cehoslovacia, iar acum cand o tara ca Ucraina vrea independenta, rusilor nu le convine ca le afecteaza interesele. Pai evident ca le afecteaza, doar ca... nu doar interesele rusilor conteaza, ci si a tarilor mai mici de pe langa granitele Rusiei. 

    Ce ar trebui romanii sa faca? Sa stea frumos neinarmati si sa se arate plecati in fata rusilor aratandu-le ca noi nu suntem inarmati, ca nu vrem sa le facem rau, si sa consideram ca este rau sa avem si noi cateva tancuri in plus in timp ce rusii au multe mai multe arme, avioane, rachete, bombe? 

    Adica sa le spunem rusilor ca noi nici nu avem gand sa iesim de sub influenta lor si ca promitem ca vom redeveni preasupusele lor slugi? 

    A ocupat NATO cu forta vreo tara cum a facut Rusia? Ce se intampla prin alte parti ale lumii conteaza mai putin pentru europeni cu care americanii sunt aliati. Conteaza ca in Europa NATO nu a ocupat tari, nici aliate si nici ne-aliate ci le-a lasat pe fiecare sa decida in numele propriu. Or Rusia nu prea a facut asa, ci a ocupat o parte din Ucraina, vrea sa ocupe si mai mult. 

    Pentru populatie ar fi bine sa nu iasa cu razboi, fiindca in caz de razboi conteaza mai putin din ce directie vine racheta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb