Reactoarele 3 şi 4 Cernavodă vor fi realizate în maxim 4 luni

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 6 august 2008

Reactoarele 3 şi 4 Cernavodă vor fi realizate în maxim 4 luni

Condiţiile privind realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi discutate cu investitorii implicaţi şi puse la punct în maximum patru luni după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern prin care Nuclearelectrica va avea o participaţie de 51% în acest proiect, a declarat, ieri, Alexandru Săndulescu, director general în Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), la un seminar pe teme energetice.

"Deocamdată nu avem nici un fel de semnale din partea investitorilor că ar avea observaţii în urma creşterii participaţiei de 51% a statului în acest proiect", a spus Săndulescu. Actul normativ ar putea fi publicat în aceste zile în MO.

Realizarea celor două unităţi implică un cost maxim estimat la patru miliarde de euro, iar participarea "Nuclearelectrica" se va ridica la minim două miliarde euro, în condiţiile unei participaţii de 51%. Costurile iniţiale pentru realizarea celor două reactoare fuseseră stabilite, anul trecut, la 2,2 miliarde de euro.

La finele lunii iunie, Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care Nuclearelectrica a fost mandatată să negocieze cu investitorii interesaţi (ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola şi RWE Power) deţinerea participaţiei majoritare din compania de proiect care va realiza reactoarele 3 şi 4, deşi, în martie, cele şase companii şi Nuclearelectrica semnaseră un protocol de colaborare prin care producătorului de energie nucleară din România îi revenea doar 20 % din capitalul companiei.

Potrivit intenţiilor iniţiale, compania de proiect ar fi trebuit înfiinţată în luna martie, termen care a fost amânat ulterior pentru luna mai a acestui an. Punerea în funcţiune a celor două unităţi nucleare era prevăzută pentru 2014, respectiv 2015.

Fiecare dintre cele două reactoare va avea o putere instalată de 720 MW. Unităţile vor livra o cantitate de energie de câte 5,2 TWh anual fiecare, iar preţul de vânzare a electricităţii produse este estimat la 28,2-32,5 euro/MWh. Durata de viaţă a unei unităţi este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani.

În prezent, centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează cu două unităţi nucleare. Primul reactor a fost pus în funcţiune în 1996, iar cel de-al doilea a atins puterea maximă în septembrie 2007, fiind inaugurat la începutul lunii octombrie. Împreună, reactoarele 1 şi 2 produc 18 % din cantitatea totală de energie generată în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb