Realitatea TV şi-a pierdut licenţa pe "drumul" dintre insolvenţă şi CNA

D.N.
Ziarul BURSA #Companii / 30 octombrie 2019

Realitatea TV şi-a pierdut licenţa pe "drumul" dintre insolvenţă şi CNA

Imediat, în scenă, a apărut Realitatea Plus, care va emite în locul defunctului post

Nimic nu se pierde, totul se trans-formă, inclusiv în lumea posturilor de televiziune. Ultima demonstraţie a fost făcută, ieri, la sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului. Astfel, Consiliul, întrunit în şedinţă publică, nu a mai prelungit licenţa postului Realitatea TV. Imediat s-a propagat ştirea că ultima zi de emisie a Realitatea TV este 30 octombrie. Nu a durat mult şi pe site-ul postului TV în cauză a apărut informaţia potrivit căreia: "La scurt timp după ce a votat neprelungirea licenţei Realitatea TV, consiliul a aprobat, în unanimitate, modificarea licenţei Realitatea Plus.

Concret, Realitatea Plus va avea aceeaşi emisie ca cea pe care Realitatea TV a avut-o până acum". Nimic nu s-a pierdut, poate doar nişte datorii.

Realitatea Plus (deţinută de Geopol Internaţional) a primit licenţă în anul 2013, dar a început să emită abia în 2015, cu doar câteva zile înainte ca aceasta să fie pierdută. Chiar dacă Realitatea Plus nu se află în lista de programe must carry, există informaţii că actuala conducere a postului s-a înţeles deja cu cabliştii. În aprilie anul aces-ta, Cozmin Guşă declara, imediat după ce decizia Curţii de Apel Bucureşti de a infirma planul de reorganizare propus pentru Realitatea Media, că: "Realitatea Plus e doar opţiunea de rezervă. Vrem să salvăm Realitatea TV". Opţiunea de rezervă a fost activată. În urma votului CNA, licenţa Realitatea Plus este valabilă până în 2024. "Situaţia a fost generată de lipsa licenţei Realitatea TV", a declarat directorul editorial al postului tv, Edward Pastia, în şedinţă. Acesta a sugerat că o nouă cerere de licenţă pentru Realitatea TV ar putea fi formulată la începutul anului viitor: "Vom încerca să găsim partea de dreptate care ni se cuvine în continuare, să nu fie lipsită de obiect acea dată de 22 ianuarie 2020. Încă nu pot să vă dau detalii. Tehnic, va fi dificil. Noi am sperat până în ultima clipă că Realitatea TV îşi va continua emisia.Ce vom putea prelua de pe Realitatea, sigur că vom prelua". CNA a aprobat, în ianuarie 2013, solicitarea societăţii Geopol Internaţional, ai cărei asociaţi sunt Strategies Reserch Investments SRL - 99% (în această societate Cozmin Guşă deţine 50% şi Maricel Păcurariu 50%) şi Alexandra Beatrice Păcurariu 1%, de a lansa televiziunea de ştiri Realitatea Plus, în urma unei investiţii de 13 milioane de euro, post care ar fi trebuit să aibă un conţinut diferit de cel al Realitatea TV.

Revenind la şedinţa în care, cel puţin teoretic, s-a decis dispariţia Realitatea TV, membrii CNA au analizat cererea de prelungire a licenţei postului de televiziune, însă au votat împotrivă întrucât societatea care operează televiziunea nu a depus documentaţia necesară. Realitatea Media, aflată în insolvenţă de opt ani (datorii către stat de 27 de milioane de euro) , nu are un plan de reorganizare aprobat şi nu a putut depune certificatul fiscal necesar prelungirii licenţei audiovizuale. Au existat doar patru voturi pentru prelungirea licenţei, din cei zece membri prezenţi, deşi era nevoie de cel puţin şase pentru ca cererea să fie admisă. Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alex Kocsis şi Răsvan Popescu au fost "pentru", iar "împotrivă" au fost Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Nicolaie Bălaşa, Gabriel Tufeanu şi Radu Herjeu - Orsolya Borsos s-a abţinut.

Cristina Pocora, membru CNA, a declarat: "Trebuie să analizăm îndelung şi să cântărim bine când decidem să închidem o televiziune. Ca şi la Estrada TV, am votat împotriva închiderii unui post TV, pentru că eu cred că este nevoie de Realitatea pe piaţa românească şi că cetăţenii au nevoie de acest post de televiziune şi de asemenea am luat în calcul la votul meu toată argumentaţia spusă de reprezentanţii Realitatea TV, de toată situaţia dată de legea specială, de legea insolvenţei în care se află, de faptul că textul nostru legal nu specifică exact astfel de situaţii, acolo unde legea nu distinge punctual eu pot să vin să interpretez în spiritul legii". La rândul său, Radu Herjeu, membru CNA, a punctat că nu a vrut să ignore prevederile legii: "Eu nu mi-am luat această libertate de a ignora prevederile legii. (...) Aici legea spune «nu poţi să prelungeşti licenţa», nu că nu poţi să votezi pentru prelungirea licenţei".

Nici postul Realitatea Plus nu a fost scutit de probleme cu Consiliul Naţional al Audiovizualului. În iulie 2017, postul Realitatea Plus a fost sancţionat cu somaţie de CNA pentru că nu a putut să arate Consiliului mai multe înregistrări ale programelor emise, deşi era obligat să le păstreze în arhivă cel puţin 30 de zile. Culmea, la respectiva şedinţă, nici membrii CNA şi nici reprezentantul postului nu au putut să spună pe ce reţele de cablu emite postul de televiziune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb