Recep Tayyip Erdogan reales preşedinte al Turciei: Felicitări din partea liderilor străini

A.F.
Internaţional / 29 mai 2023

Recep Tayyip Erdogan reales preşedinte al Turciei: Felicitări din partea liderilor străini

Ieri, liderii străini s-au adunat pentru a-l felicita pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan după ce rezultatele preliminare ale alegerilor au arătat că acesta se află în fruntea candidatului de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, în cursa prezidenţială, conform english.almayadeen.net.

"Ei mă sună unul după altul. Şi îmi spun: 'Dacă este necesar, spune-ne, invită-ne şi vom veni imediat'", a declarat Erdogan adresându-se susţinătorilor săi în Istanbul, după ce rezultatele preliminare au fost anunţate.

Emirul Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, a transmis felicitări lui Erdogan pe reţelele de socializare pentru realegerea sa, în timp ce Consiliul Electoral Suprem încă analiza rezultatele de la secţiile de votare.

"Îţi doresc un nou mandat de succes şi să reuşeşti să îndeplineşti aspiraţiile poporului turc fratern în ceea ce priveşte progresul şi prosperitatea, şi să dezvolţi şi să consolidezi relaţia puternică dintre ţările noastre", a scris el.

Printre primii lideri care l-au felicitat pe Erdogan pentru câştigarea preşedinţiei au fost liderii Ungariei, Azerbaidjanului şi Uzbekistanului.

În acelaşi timp, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a considerat victoria în alegeri ca o indicaţie clară a încrederii valoroase pe care poporul turc o are în Erdogan.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis, de asemenea, felicitări lui Erdogan, potrivit Kremlinului.

"Dragă domnule Erdogan, drag prieten, vă rog să acceptaţi sincerele mele felicitări pentru realegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte", se arată în mesajul de felicitare publicat de Kremlin.

"Noi apreciem foarte mult contribuţia dumneavoastră personală la consolidarea relaţiilor ruso-turce prieteneşti şi la cooperarea reciproc avantajoasă în diferite domenii", a adăugat liderul rus.

"Îmi doresc să confirmăm disponibilitatea noastră de a continua dialogul nostru constructiv cu privire la problemele actuale din agenda bilaterală, regională şi internaţională", se mai arată în mesaj.

Mesajul a afirmat că victoria lui Erdogan în alegeri este rezultatul muncii sale dedicate şi "o dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru eforturile dumneavoastră de a consolida suveranitatea statului şi de a urmări o politică externă independentă", conform sursei.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a oferit felicitări omologului său turc pentru realegerea în turul doi al alegerilor prezidenţiale turce.

Într-un mesaj transmis ieri după-amiază, preşedintele Ebrahim Raeisi l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru victoria sa în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale turce, considerând victoria în alegeri ca pe o continuare a încrederii valoroase pe care poporul turc o are în Erdogan.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că speră să colaboreze cu Erdogan în soluţionarea "provocărilor globale comune".

"Aştept cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună ca aliaţi NATO pe probleme bilaterale şi provocări globale comune", a scris Biden pe Twitter, ignorând complet tensiunile recente din relaţia bilaterală.

Liderul francez, Emmanuel Macron, a declarat că cele două naţiuni au "provocări imense" de rezolvat împreună, inclusiv "revenirea păcii în Europa".

"Cu preşedintele Erdogan, pe care îl felicit, vom continua să mergem înainte", a scris Macron pe Twitter.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a salutat victoria lui Erdogan.

"Noi contăm pe consolidarea ulterioară a parteneriatului strategic în beneficiul ţărilor noastre, precum şi pe întărirea cooperării pentru securitatea şi stabilitatea Europei", a declarat Zelensky într-un mesaj pe Twitter, în care l-a felicitat pe Erdogan pentru victoria sa.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat cele două ţări ca fiind "parteneri şi aliaţi apropiaţi" ale căror "popoare şi economii sunt strâns legate".

"Felicitări, preşedintele Erdogan - împreună dorim să promovăm agenda noastră comună cu un nou impuls", a scris Scholz pe Twitter.

Erdogan a primit laude pe reţelele de socializare şi din partea premierului ungar Viktor Orban pentru obţinerea unei victorii decisive.

Erdogan a primit, de asemenea, un apel telefonic de la preşedintele Shavkat Mirziyoyev al Uzbekistanului pentru a-l felicita pentru "victoria istorică" şi pentru a explora perspectivele unei alianţe complete, iar Ilham Aliyev din Azerbaidjan, principalul aliat central asiatic al Turciei, a extins, de asemenea, o invitaţie pentru ca Erdogan să viziteze. Erdogan a acceptat invitaţia, a declarat preşedinţia azeră.

În plus, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a fost printre primii lideri europeni care l-au felicitat pe Erdogan, conform agenţiei de ştiri sârbe Tanjug.

Vucic l-a invitat şi pe Erdogan în ţara sa, numind Turcia un partener important pentru Serbia atât din punct de vedere politic, cât şi economic.

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, l-a felicitat, de asemenea, pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Uniunea Europeană, ONU şi NATO i-au felicitat, de asemenea, pe Erdogan pentru realegerea sa.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat că blocul comunitar doreşte să consolideze relaţiile cu Turcia.

"Felicitări (Erdogan) pentru câştigarea alegerilor. Aştept cu nerăbdare să continuăm să dezvoltăm relaţia UE-Turcia", a scris ea pe Twitter, folosind o variantă alternativă de scriere a Turciei.

"Este de importanţă strategică atât pentru UE, cât şi pentru Turcia să lucrăm la avansarea acestei relaţii, în beneficiul oamenilor noştri".

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a transmis, de asemenea, felicitări.

"Felicitări, domnule preşedinte (Erdogan), pentru realegerea dumneavoastră. Aştept cu nerăbdare să continuăm munca împreună şi să ne pregătim pentru Summitul NATO din iulie", a scris el pe Twitter.

Şeful ONU, Antonio Guterres, l-a felicitat pe Erdogan pentru realegerea sa, conform unui comunicat emis de purtătorul său de cuvânt duminică.

"El speră să consolideze şi mai mult cooperarea dintre Turcia şi Organizaţia Naţiunilor Unite", a adăugat Dujarric.

Înainte de toate felicitările, Erdogan a declarat duminică seara, vorbind în afara reşedinţei prezidenţiale din zona Bestepe din Ankara, că toate "jocurile murdare" în ceea ce priveşte Turcia au eşuat.

"Nu revistele germane, franceze şi britanice au făcut tot posibilul să distrugă Erdogan? Ei, de asemenea, au pierdut. Aţi văzut ce fel de alianţe s-au format împotriva noastră în ultimele luni", le-a spus Erdogan susţinătorilor săi.

Recep Tayyip Erdogan a câştigat ieri alegerile prezidenţiale turce în turul doi, iar el şi susţinătorii săi au sărbătorit victoria la domiciliul său din Istanbul înainte ca rezultatele oficiale ale alegerilor să fie anunţate. Vorbind de pe terasa casei sale din Istanbul, preşedintele turc a salutat susţinătorii şi poporul turc. A spus: "La revedere, la revedere, la revedere, Kemal" şi s-a referit la principalul său contracandidat Kemal Kilicdaroglu, Erdogan a adăugat: "Nimeni nu poate aduce Turcia la genunchi în faţa doleanţelor teroriste".

Recep Tayyip Erdogan, care a fost la putere în Turcia din 2003, şi-a consolidat astfel poziţia de lider dominant al ţării timp de încă cinci ani, conform sursei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Marele dictator,prietenul lui Putin reales,

    ce infrangere pentru media "democratica"

     

    Felicitări domnule Erdogan, pentru câștigarea alegerilor din Turcia. Dumnezeu sa va ocrotească!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb