Recesiunea din Italia depăşeşte aşteptările

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 11 septembrie 2012

Italia este în recesiune de la mijlocul lui 2011 şi nu pare că se va redresa în 2013.

Italia este în recesiune de la mijlocul lui 2011 şi nu pare că se va redresa în 2013.

Economia Italiei a înregis­trat, în trimestrul al doilea din anul curent, o scădere peste aşteptări, semn că se adânceşte cea de-a patra recesiune cu care se confruntă ţara din 2001.

Produsul Intern Brut al Italiei a scăzut cu 0,8% în perioada aprilie-iunie 2012, comparativ cu primele trei luni din 2011, conform Institutului italian de statistică (Istat), care, în luna august, estima un declin de 0,7%. În ritm anual, economia italiană s-a contractat cu 2,6% în trimes­trul al doilea, faţă de 2,5%, cât era prognoza de luna trecută. Scăderea din trimestrul al doilea este cea mai importantă de la sfârşitul lui 2009 până la momentul actual.

De menţionat că şi datele aferente primului trimestru au fost revizuite de Istat: în perioada ianuarie-martie 2012, PIB-ul Italiei a scăzut cu 1,5% în ritm anual, faţă de 1,4%, cât era previziunea anterioară. Cifra privind declinul trimestrial a fost menţinută la 0,8%.

Conform Istat, cererea slabă de pe plan intern a afectat semnificativ evoluţia economiei în trimestrul al doilea. Totodată, exporturile nete au crescut în perioada de raportare, iar importurile au scăzut.

Economia Italiei a fost afectată de o serie de măsuri severe de austeritate şi de creşterea şomajului la peste 10%. În plus, cea de-a treia economie din zona euro are o expunere uriaşă la riscul de contagiune a crizei datoriilor.

Datoria publică a Italiei a urcat la 120,1% din PIB în 2011 şi ar urma să ajungă la 123,4% din PIB anul aces­ta, conform previziunilor guvernului. Estimările Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată că datoria Italiei va ajunge la un vârf de 126,4% din PIB în 2013, după care va scădea la 119% din PIB în 2017. FMI avertizează în privinţa redresării slabe a ţării, a dobânzilor mari şi a derapajelor politice, care ar putea ridica datoria şi mai mult.

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare anticipa, recent, că Italia va consemna un declin economic de 2,4% anul acesta, de două ori mai mare decât estimarea oficială a guvernului de la Roma: -1,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb