Recolta de cartofi, neafectată de seceta din vară

G.M.
Companii / 4 octombrie

Recolta de cartofi, neafectată de seceta din vară

Recolta de cartofi nu a fost afectată de seceta din acest an, afirmă producătorii din judeţul Harghita, potrivit unui articol din publicaţia de limbă maghiară Szekelyhon.ro. În baza recoltei strânsă deja de pe jumătate din suprafaţa de aproximativ 6000 hectare cultivată cu cartofi, fermierii estimează o producţie cuprinsă între 18 şi 40 tone la hectar, ceea ce înseamnă că lucrările efectuate în toamna anului trecut şi în primăvara anului 2024 au fost eficiente. Zsolt Romfeld, şeful Direcţiei Agricole Judeţene Hargita, a declarat pentru sursa citată că producţia înregistrată este una normală, dar ar fi putut să fie mai mare, dacă în zonă ar fi fost o distribuţie mai bună a precipitaţiilor. Potrivit specialistului, hărţile agrometeorologice au indicat o cantitate suficientă de precipitaţii, dar au existat perioade calde persistente, iar ploaia nu a venit întotdeauna când ar fi trebuit sau au fost mai multe precipitaţii în acelaşi timp, ceea ce înseamnă o distribuţie neuniformă. El a mai precizat că o recoltă de cartofi de sub 20 tone la hectar, poate fi neprofitabilă, mai ales că preţul de achiziţie angro al recoltei din acest an nu a fost încă stabilit. În piaţă pentru vânzarea către supermarketuri, preţul cartofilor de masă variază între 1,5 si 2 lei kilogramul, pentru cartofii industriali care sunt folosiţi în alte tipuri de producţie preţul este de 1,3 lei per kilogram.

Pe baza preţurilor actuale, este nevoie de un randament de 20 de tone la hectar pentru ca investiţiile cultivatorilor de cartofi să poată da roade. Dar acest lucru este suficient doar pentru anul pragului de rentabilitate, pentru a obţine un venit din vânzarea recoltei, au nevoie de un randament mediu de peste 20 de tone, susţine şeful Direcţiei Agricole Judeţene Hargita.

Sursa citată mai arată că în judeţul Hargita, în acest an, fermierii au cultivat cartofi pe aproape 6.000 hectare, dintre care 4.500 hectare sunt destinate cartofilor care intră în lanţul de vânzare, iar restul de 1.500 hectare aparţin micilor producători care cultivă în mare parte cartofi pentru consumul propriu.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb