Recomandările formulate de Executivul comunitar vor ghida viitorul buget al zonei euro

T.T.
Internaţional / 6 aprilie 2019

Recomandările formulate de Executivul comunitar vor ghida viitorul buget al zonei euro

Comisia Europeană, cu aprobarea guvernelor statelor din zona euro, va stabili priorităţile pentru viitorul buget al zonei euro, au convenit, ieri, miniştrii europeni de Finanţe reuniţi la Bucureşti, în încercarea de a echilibra influenţa UE şi cea naţională asupra noului buget, transmite Reuters.

Discuţiile care au avut loc ieri sunt ultimul pas spre crearea unui buget al zonei euro care să stimuleze o mai mare integrare economică şi de asemenea să facă cele 19 state care au aderat la moneda unică mai rezistente la viitoarele crize economice.

Cele 28 de state membre care formează Uniunea Europeană au deja un buget UE comun, care este stabilit odată la şapte ani şi este echivalent cu 1% din Venitul Naţional Brut al blocului comunitar. Însă cele 19 state membre ale zonei euro vor să aibă un buget separat care să fie folosit ca un instrument fiscal care să intervină în economia zonei euro alături de politica monetară a Băncii Centrale Europene.

La reuniunea care a avut loc ieri la Bucureşti, miniştrii au discutat despre guvernanţa viitorului buget al zonei euro, un subiect complicat pentru că guvernele din zona euro vor să păstreze controlul asupra modului în care sunt cheltuiţi banii. În luna decembrie 2018, miniştrii au convenit să furnizeze "criterii şi orientare strategică". Însă au convenit de asemenea că bugetul zonei euro trebuie să fie o parte din bugetul mai amplu pe termen lung al UE şi că mărimea bugetului zonei euro va fi stabilită în contextul bugetului UE.

"Există un sprijin larg pentru a crea legături adecvate între instrumentul bugetar şi recomandările pentru zona euro", a declarat preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, la conferinţa de presă de după reuniunea de ieri, referindu-se la recomandările formulate anual de Comisie pentru economia zonei euro.

Însă, pentru a echilibra puterea Comisiei, recomandările trebuie aprobate de miniştrii de Finanţe din zona euro. Textul final al recomandărilor a fost modificat, uneori, în trecut când Guvernele nu au fost de acord cu punctele de vedere ale Comisiei.

"Recomandările pentru zona euro vor fixa direcţia şi vor identifica zonele de reformă şi investiţii care trebuie urmate. Ulterior, acestea se vor regăsi în recomandările naţionale iar bugetul va sprijini iniţiative, reforme şi proiecte care au legătură cu aceste recomandări", a declarat pentru Reuters un oficial din apropierea discuţiilor.

Centeno a spus că rolul de orientare strategică pentru guvernele din zona euro ar urma să fie codificat în viitor dar nu există un consens cu privire la cum ar putea fi făcut acest lucru cel mai bine. "Unii preferă un acord inter-guvernamental, alţii preferă să pună la punct acorduri legale în cadrul legislaţiei UE. Vom reveni asupra acestui subiect luna viitoare", a precizat preşedintele Eurogrupului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb