Reconstrucţia Fâşiei Gaza, o problemă deosebit de spinoasă

F. A.
Internaţional / 22 ianuarie 2009

Corespondentul Agerpres, Sergiu Klein, transmite: "Statele arabe s-au angajat să doneze 1 miliard de dolari în vederea reconstruirii Fâşiei Gaza, dar problema găsirii unui administrator de încredere pentru aceste fonduri este departe de a fi rezolvată, din cauza aprigei rivalităţi dintre Autoritatea Palestiniană, condusă de preşedintele Mahmud Abbas şi guvernul Hamas din Fâşia Gaza, în frunte cu premierul Ismail Haniyeh".

Pentru a împiedica organizaţia Hamas să pună stăpânire pe sumele donate de statele arabe, a fost propusă formula creării unui "guvern de consens naţional" în care să fie reprezentaţi atât Autoritatea Palestiniană, cât şi guvernul Hamas. Organizaţia islamistă se opune acestei formule, propunând în schimb formarea unui "guvern de unitate naţională". Diferenţa este mai mult decât semantică, întrucât Hamas consideră că doar într-un asemenea guvern liderii săi vor putea fi prezenţi şi se vor bucura de o libertate deplină de acţiune, în timp ce, în viziunea lor, prima formulă amintită de guvern poate fi manipulată cu uşurinţă de Israel şi SUA. Până ce nu vor fi rezolvate aceste divergenţe, ajutorul arab de reconstrucţie nu se va materializa.

Între timp, guvernul Hamas din Fâşia Gaza a pregătit liste de cetăţeni care au avut de suferit de pe urma războiului, dar şi în această privinţă există divergenţe cu Autoritatea Palestiniană, în privinţa organismelor financiare care vor transfera ajutoarele beneficiarilor lor.

Cea mai spinoasă problemă legată de reconstrucţia Fâşiei Gaza rămâne opoziţia Israelului faţă de intrarea în zonă a transporturilor de fier şi ciment prin punctele de tranzit frontalier. Înainte de izbucnirea războiului cu Hamas, Israelul s-a opus livrării de fier şi ciment, întrucât aceste materiale de construcţie puteau fi folosite de militanţii islamişti pentru construirea de bunkere subterane şi pentru consolidarea sutelor de tuneluri prin care erau introduse arme în Fâşia Gaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb