Corespondentul Agerpres, Sergiu Klein, transmite: "Statele arabe s-au angajat să doneze 1 miliard de dolari în vederea reconstruirii Fâşiei Gaza, dar problema găsirii unui administrator de încredere pentru aceste fonduri este departe de a fi rezolvată, din cauza aprigei rivalităţi dintre Autoritatea Palestiniană, condusă de preşedintele Mahmud Abbas şi guvernul Hamas din Fâşia Gaza, în frunte cu premierul Ismail Haniyeh".
Pentru a împiedica organizaţia Hamas să pună stăpânire pe sumele donate de statele arabe, a fost propusă formula creării unui "guvern de consens naţional" în care să fie reprezentaţi atât Autoritatea Palestiniană, cât şi guvernul Hamas. Organizaţia islamistă se opune acestei formule, propunând în schimb formarea unui "guvern de unitate naţională". Diferenţa este mai mult decât semantică, întrucât Hamas consideră că doar într-un asemenea guvern liderii săi vor putea fi prezenţi şi se vor bucura de o libertate deplină de acţiune, în timp ce, în viziunea lor, prima formulă amintită de guvern poate fi manipulată cu uşurinţă de Israel şi SUA. Până ce nu vor fi rezolvate aceste divergenţe, ajutorul arab de reconstrucţie nu se va materializa.
Între timp, guvernul Hamas din Fâşia Gaza a pregătit liste de cetăţeni care au avut de suferit de pe urma războiului, dar şi în această privinţă există divergenţe cu Autoritatea Palestiniană, în privinţa organismelor financiare care vor transfera ajutoarele beneficiarilor lor.
Cea mai spinoasă problemă legată de reconstrucţia Fâşiei Gaza rămâne opoziţia Israelului faţă de intrarea în zonă a transporturilor de fier şi ciment prin punctele de tranzit frontalier. Înainte de izbucnirea războiului cu Hamas, Israelul s-a opus livrării de fier şi ciment, întrucât aceste materiale de construcţie puteau fi folosite de militanţii islamişti pentru construirea de bunkere subterane şi pentru consolidarea sutelor de tuneluri prin care erau introduse arme în Fâşia Gaza.