Record american: Nasdaq a depăşit pragul de 8000 de puncte

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 august 2018

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Claudiu Cazacu, XTB România: "Companiile din Statele Unite au raportat rezultate financiare chiar peste estimările analiştilor, care oricum erau deja pentru profituri în creştere de două cifre"

Liviu Moldovan, analist financiar: "În acest moment, există o încredere «oarbă» a investitorilor în pieţele de acţiuni, în general, şi în cea din Statele Unite, în special"

Pentru prima dată în istoria pieţelor americane, Nas­daq a depăşit pragul psihologic de 8000 de puncte.

În sesiunea bursieră din 27 august, şi indicele Standard & Poor's 500 (S&P 500) a marcat un maxim al tuturor timpurilor, încheind şedinţa bursieră la aproape 2.897 de puncte.

Reforma fiscală implementată de preşedintele american Donald Trump la finalul anului trecut, prin care impozitul pentru profitul obţinut de companiile din Statele Unite ale Americii (SUA) a fost redus de la 35% la 21%, reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori care au dus la ascensiunea din ultima perioadă a burselor americane de acţiuni către maxime ale tuturor timpurilor, reiese din declaraţiile analiştilor financiari consultaţi de Ziarul BURSA, privind evoluţia recentă a indicilor de pe Wall Street.

Alte elemente menţionate de analişti se referă la recenta înţelegere comercială dintre SUA şi Mexic, precum şi politica monetară practicată de Federal Reserve.

Claudiu Cazacu, analist şef în cadrul XTB România, ne-a precizact că, în opinia sa, există un complex de împrejurări favorabile pentru ascensiunea din ultimele luni atât a indicelui Nasdaq Composite, cât şi a pieţei din Statele Unite în ansamblu.

"În primul rând, piaţa a beneficiat de raportările financiare foarte bune pentru trimestrul al doilea al anului, ale companiilor din domeniul tehnologic, dar nu numai, chiar peste estimările analiştilor care oricum erau deja pentru profituri în creştere de două cifre. Practic, cu mici excepţii, companiile au raportat o creştere notabilă a profiturilor, îndeosebi în urma reformei fiscale (n.r. implementată de Donald Trump).

În al doilea rând, bursa americană a fost ajutată de anunţul de ieri (n.r. alaltăieri) conform căruia s-a ajuns la o înţelegere comercială între SUA şi Mexic, ceea ce a fost văzut ca un semn de forţă în negociere a SUA în raport cu alţi parteneri.

Totodată, astfel s-au creat speranţe în rândul investitorilor că până la urmă există o cale de înţelegere în privinţa relaţiilor comerciale ale SUA şi cu alte state".

Analistul XTB România a continuat: "În al treilea rând, bursa a fost influenţată şi de comentariile relativ echilibrate ale lui Jerome Powell, şeful board-ului Federal Reserve (Fed), potrivit cărora ratele dobânzii de politică monetară vor creşte treptat, risipind astfel teama unor investitori că ar putea urma creşteri mai rapide, având în vedere o potenţială supraîncălzire a economiei.

Practic, Fed-ul nu este atât de preocupat de supraîncălzirea economiei, ceea ce înseamnă că dobânzile nu vor urca foarte repede, cu un impact favorabil asupra pieţei de acţiuni".

La rândul său, analistul financiar Liviu Moldovan a punctat: "Pe termen foarte scurt, adică în sesiunea bursieră de ieri (n.r. alaltăieri), indicele Nasdaq Composite, dar şi ceilalţi indici din Statele Unite, au primit un impuls pozitiv din partea faptului că SUA şi Mexicul s-au înţeles în vederea semnării unui nou acord comercial, lucru care, probabil, va fi discutat şi cu Canada.

Aceasta a fost o veste favorabilă, pentru că piaţa nu a văzut cu ochi buni, în perioada recentă, atacurile preşedintelui Donald Trump asupra comerţului liber, cu sancţiunile impuse Europei, Chinei etc..

Dar, cu toate că în urma acestor evenimente au apărut sesiuni bursiere cu scăderi destul de consistente, piaţa a trecut cu uşurinţă peste şi, probabil, ar fi fost şi mai sus astăzi dacă nu ar fi existat această presiune".

În continuare, domnul Moldovan a punctat că, pe termen mediu şi lung, asistăm la un ciclu de creştere bursieră foarte îndelungat, fără o corecţie majoră a pieţei americane.

"Din punctul meu de vedere, acest lucru se datorează politicilor duse de Federal Reserve, de relaxare cantitativă şi stimulare a economiei.

Administraţia Obama a sprijinit economia, iar cel puţin până în acest moment, măsurile impuse de administraţia Trump, de reducere a impozitului pe care-l plăteau companiile de la 35% la circa 20%, sunt favorabile creşterii economice.

Astfel, în ultimul raport, se prezintă un PIB pentru Statele Unite de 4,1%, ceea ce pentru o economie dezvoltată este o cifră mare. Ca urmare, companiile au performat bine, având vânzări şi rate de profit în creştere.

Consider că aceştia sunt factorii care au contribuit la faptul că indicii de pe Wall Street înregistrază recorduri istorice, cu Nasdaq Composite depăşind pragul psihologic de 8.000 de puncte", a precizat analistul financiar.

Claudiu Cazacu: "Din punct de vedere tehnic, trendul ascendent al indicelui Nasdaq Composite nu dă semnale de inversare"

Legat de sustenabilitatea creşterii indicelui Nasdaq Composite, Claudiu Cazacu de la XTB România ne-a declarat: "În prezent, din punct de vedere tehnic, trendul ascendent al indicelui este încă valabil, fară a livra semnale de întoarcere.

Totuşi, în opinia mea, există mai multe riscuri care s-ar putea materializa.

În primul rând, în plan politic, există riscul unei situaţii turbulente sau chiar a procedurii de impeachment, de demitere a preşedintelui american (deşi se vorbeşte despre aceasta ca o posibilitate, este doar un scenariu ipotetic în prezent, fiind nevoie de majoritate în Congres pentru a trece, iar republicanii deţin acum majoritatea).

Al doilea aspect ţine de negocierea în relaţiile comerciale cu China care, chiar dacă aparent a trecut în planul al doilea al atenţiei investitorilor, rămâne o problemă destul de serioasă.

Şi al treilea risc cred că ţine de Europa şi mai specific de Italia, care trebuie să voteze bugetul Uniunii Europene, ceea ce ar putea să atragă îngrijorarea investitorilor din pieţele de datorie suverană".

Potrivit analistului de la XTB România, mai există şi alte riscuri, dar ceva mai îndepărtate în timp, legate de situaţia din Turcia şi de Brexit.

Liviu Moldovan: "Probabil, piaţa americană va înregistra o corecţie puternică în momentul în care vor apărea primele semne de recesiune economică, ceea ce ar putea să se manifeste peste câţiva ani de zile"

Pe de altă parte, Liviu Moldovan, ne-a precizat: "În ceea ce priveşte sustenabilitatea creşterilor bursei americane de acţiuni, trebuie să ţinem cont că piaţa din Statele Unite a ignorat, în mare parte, factorii negativi externi, chiar într-un mod surprinzător. De pildă, situaţia tensionată din relaţia cu Coreea de Nord sau cea cu China nu au produs decât corecţii ale pieţei pe termen scurt.

Chiar şi temerile principale, prezente acum câţiva ani, potrivit cărora Federal Reserve va ridica rapid dobânda de politică monetară, încetinind astfel dezvoltarea economică, s-au dovedit a fi nejustificate.

Practic, în acest moment, există o încredere «oarbă» a investitorilor în pieţele de acţiuni în general şi în cea din Statele Unite, în special, bursa americană fiind de fapt cea care dă tonul burselor din lume.

Cu siguranţă că piaţa va înregistra o corecţie la un moment dat, sau chiar să se reintre într-o piaţă «bear» (n.r. definită, în general, ca o scădere de peste 20% faţă de un maxim al cotaţiei), dar acest scenariu probabil se va concretiza în momentul în care vor apărea primele semne de recesiune economică, ceea ce ar putea să se manifeste peste câţiva ani de zile".

Ieri, în jurul orei 18:30, indicele Nasadq Composite afişa o valoare de circa 8.019 puncte, în timp ce S&P 500 se tranzacţiona la 2.896 de puncte, niveluri foarte apropiate de cele din şedinţa anterioară.

Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA 30) se situa la 26.064 de puncte, sub maximul de 26.616,71 de puncte înregistrat la finalul lunii ianuarie a acestui an.

Notă:

Informaţiile prezentate de analişti sunt doar opinii şi nu trebuie privite drept recomandări de tranzacţionare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. acum baietii se descarca si face reclama la marfa si iar se descarca si miine poimine sa vezi tu ce teapa apare incep sa dea faliment toate //.,mn si uite asa se imbogatesc unii care au ziare si arunca pe piata zvonistica de crestera si ei se descarca ls greu mai au si cite un post de televiziune si care confirma magariile lor se daun tepe peste tepe toti sint niste golani sugacilor...,mnb

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb