Record de IPO-uri la Euronext Amsterdam

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 noiembrie 2021

MotorK a debutat la data de 5 noiembrie pe piaţa Euronext Amsterdam.

MotorK a debutat la data de 5 noiembrie pe piaţa Euronext Amsterdam.

20 de listări pe această piaţă, de la începutul anului până în prezent, care au atras 10,4 miliarde de euro, potrivit datelor Bloomberg 13 SPAC-uri listate la Amsterdam, în acest an

Bursa de Valori din Amsterdam - Euronext Amsterdam - a avut, în 2021, un an record în privinţa ofertelor publice iniţiale (IPO), acestea fiind impulsionate de o serie de listări ale companiilor de tip SPAC (special purpose acquisition company), care evită restul pieţelor din Europa. Un SPAC nu are operaţiuni comerciale, fiind creat doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.

Oraşul olandez, care găzduieşte cea mai veche bursă de valori din lume, a atras 20 de IPO-uri de la începutul lui 2021 până în prezent, aceste oferte generând un volum record de 10,4 miliarde de euro (12,5 miliarde de dolari), potrivit datelor culese de Bloomberg.

Bursa din Amsterdam a devenit tot mai de interes pentru investitori, depăşind Londra ca principal centru de tranzacţionare a acţiunilor din Europa, după Brexit. Conform Bloomberg, bursa olandeză a atras mai multe companii de tip SPAC decât orice altă piaţă din regiune, datorită reglementărilor favorabile şi numărului mare de investitori.

Cea mai recentă listare a unui SPAC la Amsterdam a fost a companiei European Healthcare Acquisition & Growth Co. BV, care şi-a făcut debutul pe piaţă joia trecută. Un total de 13 SPAC-uri au fost listate la Amsterdam în acest an.

"Orientarea internaţională a Amsterdamului, respectiv un cadru de reglementare pragmatic şi prietenos cu emitenţii, încorporat într-un ecosistem financiar de înaltă calitate, oferă un fundal perfect pentru IPO-urile companiilor de tip SPAC", afirmă Paul Huysmans, co-director global al diviziei de pieţe de capital din cadrul băncii olandeze ABN Amro.

În acelaşi timp, Londra s-a străduit să atragă SPAC-urile mari, chiar şi după revizuirea regulilor sale de listare. Dar, odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, capitala britanică pare că nu mai are aceleaşi perspective ca centru financiar global. Amsterdam provoacă tot mai mult Londra în privinţa tranzacţiilor, în special a celor realizate de marii emitenţi continentali.

"Înainte de Brexit, o companie europeană care avea o capitalizare mare lua în considerare în mod tradiţional Bursa din Londra, mai mult decât pieţele din Amsterdam sau Paris, pentru listare", declară Anthony Attia, directorul executiv al Euronext Paris SA.

Amintim că furnizorul polonez de servicii de logistică InPost SA a ales Olanda pentru IPO-ul său lansat în ianuarie, care a fost cel mai mare din Europa, în 2021. Alte companii i-au urmat exemplul, inclusiv operatorul de call-center Majorel Group Luxembourg SA (din Luxemburg) şi CTP BV, un dezvoltator de proprietăţi industriale din Europa Centrală şi de Est.

Totuşi, piaţa IPO-urilor din Londra este de departe cea mai mare din Europa, cu venituri de 15,6 miliarde de lire sterline (21 de miliarde de dolari), notează Bloomberg. Rivalitatea sa cu Amsterdam s-a adâncit săptămâna trecută, când gigantul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell Plc a anunţat că intenţionează să renunţe la partea "Royal Dutch" din numele său, să îşi mute reşedinţa fiscală în Regatul Unit şi directorii de la Haga la Londra.

Producătorul de software MotorK a obţinut 86 de milioane de dolari din IPO-ul lansat la Amsterdam

Producătorul italian de software MotorK a debutat la data de 5 noiembrie la Euronext Amsterdam, în urma unui IPO prin care a atras 75 de milioane de euro (86 de milioane de dolari).

Potrivit Reuters, MotorK, al cărui software ajută dealerii de maşini să-şi gestioneze prezenţa digitală, vânzările şi marketingul, a înstrăinat prin intermediul pieţei 36,4% din acţiuni. În prima zi de tranzacţionare, titlurile MotorK s-au depreciat cu aproape 10%. Preţul ofertei publice iniţiale a fost de 6,50 euro/acţiune şi a evaluat compania la 261 de milioane de euro.

Directorul executiv al companiei, Marco Marlia, a declarat că sumele obţinute din IPO vor fi destinate cercetării şi dezvoltării, respectiv expansiunii afacerii prin realizarea unei creşteri organice şi anorganice care să extindă cota sa de piaţă.

Conform prospectului IPO-ului MotorK, societatea a înregistrat o pierdere de 2,55 milioane de euro, la venituri de 15,2 milioane de euro în cele şase luni încheiate la 30 iunie 2021, faţă de o pierdere de 3,39 milioane de euro şi venituri de 12,1 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului 2020.

MotorK are 300 de salariaţi în birourile sale din Italia, Spania, Franţa, Germania, Portugalia şi Israel.

Listarea MotorK a fost a 20-a pe Euronext Amsterdam până în present, în 2021. De acest IPO s-au ocupat Berenberg şi ABN Amro.

Ahold Delhaize analizează listarea retailerului online Bol.com

Operatorul gigant de supermarketuri Ahold Delhaize explorează un posibil IPO pentru divizia sa de retail online Bol.com, anunţă Dutch News. Într-o notă actualizată pentru investitori, compania a informat recent că se va concentra pe un IPO al Bol.com şi pe investiţii sporite în sectorul digital şi în sustenabilitate".

"Pandemia a accelerat ritmul schimbării în industria de retail", spune directorul executive al companiei, Frans Muller, subliniind: "De asemenea, pandemia a schimbat permanent comportamentul consumatorilor. Aceştia cumpără mai mult online, mănâncă mai mult acasă şi au un interes mai mare pentru alimentele locale şi mai sănătoase".

Scopul IPO-ului Bol.com este "să alimenteze potenţialul său extraordinar de creştere şi să ofere finanţare suplimentară pentru Ahold Delhaize", conform oficialilor companiei.

Bol.com este cel mai mare retailer online din Olanda. IPO-ul său va avea loc, probabil, la Amsterdam, în a doua jumătate a anului 2022, conform sursei citate. Ahold Delhaize va păstra un control semnificativ asupra Bol.com pe termen lung, ca să asigure creşterea şi dezvoltarea diviziei.

Anul trecut, Bol.com a beneficiat semnificativ de pe urma lockdown-ului impus în contextul pandemiei, vânzările sale crescând cu 70% în ultimul trimestru al anului, faţă de exerciţiul anterior. Pe tot anul 2020, cifra de afaceri a Bol.com a atins 4,3 miliarde de euro, comparativ cu ţinta de 3,5 miliarde de euro. Anul acesta, retailerul online olandez mizează pe vânzări de 5 miliarde de euro.

Ahold a cumpărat Bol.com de la Cyrte Investments şi NPM Capital în 2012, pe 350 de milioane de euro.

IPO-urile din Marea Britanie au câştigat în medie 7,3%, în acest an

Londra s-ar putea să-şi păstreze statutul de cel mai mare loc de listare din Europa, după Brexit, dar cele mai noi acţiuni care au debutat pe această piaţă nu sunt la fel de atractive pentru investitori precum ofertele publice iniţiale continentale, conform Bloomberg.

Sursa citată arată că IPO-urile din Regatul Unit au câştigat în medie 7,3% (în funcţie de dimensiunea ofertei), în acest an. Avansul este sub creşterea de 16% consemnată în cazul listărilor continentale.

Londra a fost afectată de nişte evoluţii nefavorabile anul acesta, după lansarea unor IPO-uri. Spre exemplu, titlurile furnizorului de soluţii de conectivitate Alphawave IP Group Plc au scăzut cu 51% pe fondul îngrijorărilor legate de unele dintre contractele sale, în timp ce acţiunile companiei online de livrare de alimente Deliveroo Plc au coborât cu 24%, din cauza îngrijorărilor legate de modelul său de lucru. Şi firma fintech Wise Plc a fost afectată de îngrijorările legate de creşterea concurenţei din domeniu, acţiunile sale tranzacţionându-se cu 13% sub preţul de listare.

În acelaşi timp, însă, Europa continentală a găzduit unii dintre cei mai buni performeri post-listare din 2021, inclusiv producătorul elveţian de ingrediente pentru medicamente PolyPeptide Group AG, ale cărui titluri au crescut cu 86%, respectiv producătorul auto suedez Volvo Car AB, ale cărui acţiuni au urcat cu 56%.

Blocajele din lanţul de aprovizionare post-Brexit, inflaţia în creştere şi deficitul de acţiuni cu o creştere performantă au afectat piaţa din Regatul Unit, conform Bloomberg. Indicele bursier de referinţă FTSE 100 şi cel al societăţilor cu capitalizare medie, FTSE 250, au rămas în urma indicilor din Europa şi SUA în acest an, notează sursa, menţionând că dar nici măcar evaluările ieftine nu au fost suficiente ca să atragă investitorii.

"Întregul proces de Brexit a condus la o reducere persistentă a evaluărilor companiilor din Marea Britanie", afirmă Andrew Arbuthnott, senior manager de portofoliu la administratorul de active Amundi SA, menţionând: "Londra nu mai este o locaţie «aleasă automat» pentru listările corporative".

Cu toate acestea, cu aproape 22 de miliarde de dolari strânşi în acest an, Londra a generat mai mult de un sfert din veniturile din IPO-urile lansate în Europa. Şi, chiar dacă bursele rivale precum cea din Amsterdam reprezintă acum o provocare mai mare în privinţa câştigurilor din tranzacţionare (post-Brexit), acestea nu au reuşit să ocupe poziţia de top a oraşului britanic atunci când vine vorba de listări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb