Record istoric - BET a depăşit pragul de 15.000 de puncte

F.D.
Piaţa de Capital / 8 decembrie 2023

Sursa foto: https://www.facebook.com/bursadevaloribucuresti

Sursa foto: https://www.facebook.com/bursadevaloribucuresti

Pentru prima dată în istorie, indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate la BVB, a depăşit pragul de 15.000 de puncte. Mai exact, la finalul şedinţei de tranzacţionare din 8 decembrie, indicele BET a afişat un nivel de 15.033 puncte, anunţă reprezentanţii BVB pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, creşterile s-au reflectat şi la nivelul indicelui BET-TR, care include şi dividendele acordate. BET-TR a ajuns la un nou maxim istoric de 31.040 puncte.

De la începutul anului şi până acum, piaţa de capital din România a crescut cu aproape 29% prin prisma indicelui BET şi cu 37% prin prisma indicelui BET-TR.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. in pret aur este tot in crash!!!

    s c c r e t 

    Dax la maxim istoric. Euro Stoxx 50 la maxim istoric. Bursele din Budapesta și Varșovia la maxime istorice etc. Corecții superficiale pot începe oricând la noi, un minus de 5-6% pe diverse cotații fiind chiar benefic pentru eventuale acumulări, dar corecțiile structurale vor depinde de ceea ce se întâmplă pe bursele externe. S-au aliniat planetele de câteva săptămâni - teama de inflație s-a redus, ca urmare a ultimelor date statistice, creând premisele pentru reduceri de dobânzi în a doua jumătate a anului 2024; prețul petrolului s-a redus; indicele fricii este în zona de minime istorice; conflictul din Israel pare a se stinge etc.

    Chiar dacă nu sunt în BET, BENTO + 6,45%, LIH + 5,77%, IMP + 3,02%. Am cumparat BENTO și LIH, AST, CC doar datorita voua, scriitorilor la comentariile Bursa!bnmkj

    Recomand Impact. Fac lobby puternic în Parlament pentru legislația REIT care ar favoriza investiții masive ale fondurilor externe de achiziții imobiliare. Modelul de afaceri al Impact s-ar potrivi mănușă cu strategia acestor fonduri. One are deja o baza de clienti care cumpara 50% inca de dinainte de autorizatie si nu are nevoie de astfel de fonduri.  

    1. Da! Dupa cripto si ETF, urmeaza REIT.

      Nu mai stie nimeni sa dea la rindea, sau sa repare un robinet. Toata lumea citeste investopedia. 

      Impact va urma dupa Qualis....piata imobiliara este in picaj...nu se mai cumpara cam nimic...

      ai de meta estate?

      somaj pe minime spre minime = bula credit in formare-chef (sectiuneacomunitate) de nemunca in formare-consum mai mare ca productia-stocuri formate mai mari ca cererea…. cerere artificiala ceva mai mare ca nevoia reala de utilitate imediata”. 

      europa se joaca stre minime cu somajul - romania se joaca (ciclurie conomice)spre minime cu somajul… 

      daca inversam graficele: somaj + credit + bursa+ imo + NPLuri + ajutoare sociale + chef de munca/nemunca …, o sa vedem ( vezi pe…) cat de bine coreleaza si cat de bine se trag una pe alta. poti uprapune peste si ciclitatea deficitului gov ciclic si cel real + remitence + capital fix format (care el se formeaza in piata reala dar apare cu lag in index pentru ca detinatorii (y0utub3..e) il arunca capitalul fix format doar cand au nevoie de lichiditate sau cand se inchide usa la credit). 

      eu am anuntat acest crack up boom… chiar pe bursa in comenturi! 

      cand ai jomaj spre / pe minime = gov taxeaza drastic executarile silite = iar bancile tin toxicitatile pe balante prin inginerie contabila/financiara… cand somajul explodeaza bancile nu mai au “prosti noi la creditare” ci au munte de “destepti la executare”… unde si guvernul din disperare de taxare si colectare intoarce spatele populatiei ca sa isi salveze primul riscul de default… pretinzand ca este inca “cristalin” la creditorii internationali… cand somajul atinge cote catastrofale deja adevarul este umblat “gol” in piata… aici “prostii educati financiar” iar cad plasa emutiilor si evecutarilor de catre bancheri). 

      intrebare: are cineva impresia ca in romania va sta somajul la /spre minime istorice … “infinit”…?! 

      in romania cu fiecare ciclu de somaj scade rata de propritari… singura dara cand se intamplat exact invers a fost la reseturi economice (anii 40-47 -a mai fost una mai in spate; alta mai recenta 89-90.. unde rata de participare in munca inainte de crash a fost de 8/9 milioane oameni ca sa cada “declarat” la 4 milioane… aici piata a cazut atat de grav in cat a fost necesar dat de pomana casele caci costul de trai era in tavan unde un venit era mancat de 70-80% rents din piata din cauza inflatiei - s crashului economic). 

      ps: al vostru comentator cu comenturi “mai cretine”… 

      educatia financiara nu este aia promovata de institutii financiare!! educatia financiara este exact opusul educatiei oferite de “sarlatanii” financiari… 

      dormiti in pace… alt somn al natiunii naste in fata alti “monstrii”… 

      Asistam la un nou joc financiar unde “desproprietarirea” va fi mai mare pe termen lung decat “improprietarirea” pe schimbul iluziei de formare “averi” in nominale circulate si depozitate… pana la o alta ardere a nominalelor circulate (vezi liban idem crash ca ro 90) 

      Nu este deloc o “surpriza” reaparitia “bursei/pietei de capital” catre civili si institutionali in 90 asa cum nici disparitia in umbra in 40-47…50… teritoriul romaniei a mai avut ciclu de aparitie bursa si disparitie… daca luam lungul istoriei o sa vedem mai bine jocul. 

      Actual gov detine monopol active - actual populatie datorii in crestere ca sa muta “detinerile”… unde real detinerile se muta din monopol gov/popor in monopol “chipurile investitori” banci comerciale / financiar… unde la fiecare “corectie” financiarul da de pamant cu “poporul” de le scutura “dintii” … pentru a isi apara cu orice pret transferul activelor … cum este dat de joc. 

      Sarbatori fericite…. ONE vegheaza si ASF se “face” ca supravegheaza. 

      WB avea o vorba… sa vezi sarlatani financiari nu este dificil, sa pariezi scurt impotriva lor este dificil… caci ei pot sta pe plutire mult timp.. iar iluzia valorii poate scoate din joc si cel mai infocat parior anti sarlatani. 

      Dar cand apa se retrage… sarlatanii incep sa ramana dezbracati… (apa se retrage cu fiecare ciclu de explozie somaj - pe industrii si sectoare diferite). 

      s c c r e t 

      Nu recomanda dumneata nimic!

      hei s cret, somajul. nu mi se pare o problema somajul mic acum. a fost o problema in 2021-22, cand lumea a iesit din casa si dadea din copite si sarea ca vacile acelea tinute in grajd peste iarna si in sfarsit lasate afara, ca a venit primavara. adica liber la consum la restaurante, vacante, mers la sala, cumparaturi, masini, biciclete, etc, tot ce nu s-a putut in pandemie, lumea a vrut sa faca dublu. si na, erau si bani, ca-n pandemie nu ai putut cheltui, decat ieseai pn la magazinul din colt. deci asta stim. dar lucrurile se aranjeaza, vacutele s-au linistit, e iarba destula pt toata lumea:)).

      cred ca a fost o problema "tranzitorie", cum a spus bnr si fed(nu sunt fan), dar pn la urma cred ca aici au avut dreptate, desi a durat cv: inflatia si cererea, inclusiv cererea de munca incepe sa scada. a scazut , ce mai. 

      problema cu somajul ai dreptate, cand e pe minime, pocneste ceva. ca-n 2008. si-n 2019 dc ati observat.nu gaseai oameni nici sa dai cu tunul. cine venea la interviu, era angajat in alta parte, si venea sa vada dc dai mai mult. normal ca nu a durat. pt ca angajatul e vanzatorul, isi inchiriaza forta de munca, iar firma e cumparatorul, la aceasta forta de munca. de obicei e mai greau sa vinzi decat sa cumperi. nu? asa-i normal. cand e invers, nu dureaza.

      stii ce alteva mai spunea warren buffet? n-are rost sa incerci sa prezici ce va face economia. dc gasesti o companie la valoare buna ia-o. si apoi fii pregatit mental ca e posibil sa mai scada.  

      ca investitor contrar… somajul pe spre minime reprezinta o problema pentru mine si WB…

      s c c r e t 

      fiecare face cum considera, binenteles. nu dau sfaturi sau cv, doar discutiile ajuta , vezi pe unde sunt ceilalti.

    maxim istoric nu chiar din cauza inflatiei cred ca suntem sub maxim cu vreo 20 % real. dar piata recupereaza, lumea vad ca e fricoasa, ceea ce e bine=time to buy.(warren buffet).

    mie mi-e frica, cand piata e la all time high, profituri la all time high, somaj minim, toata lumea e bullish, toata lumea e invested si dc zici ceva de bubble, sar cu gura pe tine, ca o sa mearga in sus forever.  

    acum e ok sa fii in piata. nu de toti banii, dar poate soon toti banii.

    sa scapam de razboi odata ar fi bine.  

    1. time to buy wb… stai domol cum sta si el domol…

      cu somaj in usa pe minime si eu spre minime… totul e scump “chiar si in nominal”… daca nu real. 

      ia tu credit in real negativ si sa vezi plansete in real pozitiv cu somaj bomba dupa ce iei credit iar activul nu poti sa il mai vinzi la cat vrei ca sa iei alte mocaieli… 

      wb a zis ca nu vede incs oportunitati in piata… 

      daca el nu vede…  

      s c c r e t 

      Factorul inflatie a existat mereu in orice maxim istoric !!!

      asta a fost anul trecut ,in 2023 a luat cate ceva

      D.R. HORTON (NYSE:DHI)5,969,714New position$726.5 million 

      LENNAR GROUP (NYSE:LEN)152,572New position$17.2 million 

      NVR (NYSE:NVR)11,112New position$70.6 million 

      CAPITAL ONE FINANCIAL (NYSE:COF)9,922,000+25.7%$9 54.1 million 

      OCCIDENTAL PETROLEUM (NYSE:OXY)211,707,119+5.9%$

      eu am doar h2o acum luat chiar la inceput la ipo si dupa ipo. nu vad motive sa vand. e apa pe mures garla. am vandut petrom la 0.56 dupa div si ma gandeam sa l iau inapoi la 0.4-0.45 , haha ca am vazut ca scade petrolul. acum stau cu banii si ma uit cum creste. deci piata nu face "ce ar trebui sa faca", e cerere ce poti sa faci. dar am gasit o micimana cu probleme temporare, si active f bune, datorii zero. ma gandesc sa ma bag asa incet. 

      da multumesc. trebuie atentie.

      Ce sa faci cu atentia?...trebuie cohones si asumarea riscurilor...eventual niscaiva prudenta pt cei mai slabi de inimioara...ca daca vine marele tavalug...oricum trece peste astia mici.

    Decembrie e luna cadourilor, am vandut META si TLV dar am pastrat T si SNN. Cash 40% sa fie in caz de gherla prin T1/24.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb