Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat de pe piaţa internă 1,423 miliarde euro printr-o emisiune de titluri de stat cu cupon în valută cu maturitate de un an, cu 923 de milioane de euro mai mult decât valoarea programată, de 500 de milioane de euro, randamentul mediu fiind de 4,25% pe an, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de către Banca Naţională a României.
Astfel, MFP a luat din piaţă peste 80% din suma pusă la dispoziţie de cele 13 bănci, de 1,759 miliarde euro, oferta Finanţelor fiind suprasubscrisă de 3,5 ori.
Alexandru Nicolae Chidesciuc, economistul-şef al "ING Bank", consideră că împrumutul este bine-venit, având în vedere necesarul ridicat de finanţare al bugetului de stat, şi nu exclude posibilitatea unui alt împrumut, anul acesta.
"Era de aşteptat ca randamentul plătit la această emisiune să fie mai redus faţă de cea anterioară, deoarece este vorba despre o scadenţă de un an, faţă de 3 ani în cazul precedentei licitaţii. În cazul în care vor apărea şi instrumente cu maturitate mai scurtă, de 6 luni, cred că dobânda va coborî sub 4%", ne-a mai spus domnul Chidesciuc.
Licitaţia organizată ieri de Ministerul Finanţelor Publice este a treia de acest tip din 2009, după alte două emisiuni de titluri de stat în valută. Prima a avut loc în luna august, MFP obţinând 447 milioane de euro, la un randament de 5,25% pe an, cu 147 de milioane de euro peste valoarea planificată, iar a doua a avut loc la începutul acestei luni, când Trezoreria a reuşit să strângă aproape 794 de milioane de euro, dublu faţă de suma anunţată, la acelaşi randament.
De asemenea, la finalul lunii iulie, Finanţele au mai obţinut şi un împrumut de tip club loan de la mai multe bănci din ţăra noastră, în valoare de 1,2 miliarde de euro.
În primele unsprezece luni, ministerul a atras aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro), ceea ce reprezintă de aproape cinci ori mai mult decât în întregul an 2008. Cu toate acestea, în noiembrie MFP şi-a propus să atragă 6 miliarde lei, însă nu a reuşit să strângă din piaţă decât 1,73 miliarde lei, în condiţiile în care la începutul acestei luni, secretarul de stat din Finanţe, Bogdan Drăgoi, declara că ministerul nu va mai plăti randamente mai mari de 10% la emisiunile de titluri de stat.
Emisiunea de titluri de stat în valută a fost organizată pe fondul amânării de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) a tranşei a treia din împrumutul extern al României, ce trebuia iniţial să fie acordată în luna decembrie.
Totodată, şi Comisia Europeană a anunţat că a amânat acordarea celei de-a doua tranşe, de un miliard euro, din împrumutul acordat ţării noastre, în valoare totală de cinci miliarde euro, pe o perioadă de doi ani.
FMI a dat ţării noastre până acum numai primele două tranşe, în valoare totală de 6,57 miliarde euro, respectiv numai jumătate din pachetul de asistenţă financiară negociat, de 12,95 miliarde euro.