RECTIFICAREA BUGETARĂ, APROBATĂ ÎN CGMB: Firea: "Nu sunt tăiaţi bani de la consolidări"

V.D.
Politică / 30 octombrie 2018

Gabriela Firea

Gabriela Firea

Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară a fost aprobat, astăzi, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), urmând să fie majorate subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la transportul în comun cu 200 de milioane de lei, ajungând la 764 de milioane de lei. De asemenea, vor fi luaţi 24 de milioane de lei de la reducerea poluării şi 3,6 milioane lei din totalul de 7,7 milioane pentru reabilitarea Palatului Voievodal Curtea Veche, alocându-se în schimb 1 milion de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea unei săli multifuncţionale în cadrul Complexului sportiv "Lia Manoliu". Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a subliniat din nou că banii nu sunt tăiaţi de la anumite domenii, ci doar sunt redistribuiţi, urmând de exemplu să fie achiziţionaţi 50 de senzori seismici.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 28 de voturi "pentru", opt abţineri şi 12 voturi "împotrivă".

"Nu se taie de la consolidări pentru a se da bani la alte capitole. Este vorba despre o redistribuire în cadrul creditelor din interiorul exerciţiilor bugetare. Concret, pentru că s-a spus fals că se taie bani de la consolidări, este vorba despre o sumă care nu poate fi cheltuită până la sfârşitul anului. Şi atunci ori ţinem banii blocaţi, ori facem ceva util, să achiziţionăm 50 de senzori seismici, cei mai performanţi. Am primit deja aprobare de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP)", a declarat marţi Gabriela Firea la începutul şedinţei CGMB.

La dezbaterea pe proiectul de hotărâre privind rectificarea, grupurile USR, PMP şi PNL au propus câte un amendament, amendamente care au fost, însă, respinse. Firea s-a declarat şocată de propunerea amendamentelor, reproşându-le consilierilor generali că la şedinţa trecută nu au aprobat rectificarea, însă în şedinţa de marţi vin cu amendamente. Firea a spus că nu i se pare "un mod profesionist" de a lucra.

"Am ascultat cu atenţie şi îngrijorare multitudinea de amendamente. Sunt şocată. Şedinţa trecută proiectul a picat pentru că nu aţi fost de acord nici măcar cu ceea ce era urgent pentru cetăţeni. Haideţi să spunem lucrurile pe nume. Acum vine fiecare în parte să ia de la piste să ducă nu ştiu unde. Nu mi se pare un mod profesionist de a lucra împreună în CGMB. Nu aţi fost de acord data trecută să achităm gazele, nu v-a durut sufletul să rămână bucureştenii fără căldură. Nu văd nicio îngrjiorare nici la colegii noştri care acum votează cu USR, care au stat aici cocoţaţi în stânga mea. (...) Acum vine fiecare cu mărgica lui. Dar de ce USR nu se revoltă acum că se iau bani de la piste?", a spus Firea.

Conform proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetară, subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la transportul în comun se vor majora cu 200 de milioane de lei, ajungând la 764 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte domeniul reducerii poluării, de aici vor pleca 24 de milioane de lei, de la proiecte privind soluţii anti-praf (în minus cu 2,3 milioane de lei), implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală (mai puţin cu 12 milioane de lei), actualizarea registrului spaţiilor verzi (mai puţin cu 5,8 milioane de lei sau elaborarea documentaţiei tehnice pentru înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie în cadrul proiectului Centura Verde a Capitalei (mai puţin cu 2,7 milioane de lei).

De asemenea, creditele bugetare prevăzute pentru colectarea, tratarea şi distrugerea deşeurilor se reduc cu 3,8 milioane de lei, ajungând la 1 milion de lei, în timp ce creditele de angajament vor creşte cu 5 milioane de lei. Va fi tăiat, aşadar, cu 2,7 milioane de lei bugetul alocat pentru achiziţia serviciilor de asistenţă tehnică pentru pregătirea proiectului privind instalaţia de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor.

Se iau şi 62,1 milioane de lei din cei 67 de milioane de lei prevăzuţi în acest an pentru reabilitarea sistemului de termoficare, pe un traseu de 31,6 kilometri. Se suplimentează, în schimb, cu 8,1 milioane de lei capitolul ordine publică, din care 7,8 milioane de lei vor fi folosiţi pentru maşini şi echipamente.

Se mai taie 3,6 milioane de lei din totalul de 7,7 milioane de lei pentru reabilitarea Palatului Voievodal Curtea Veche, alocându-se în schimb 1 milion de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea unei săli multifuncţionale în cadrului Complexului sportiv "Lia Manoliu studiu de fezabilitate.

Capitalurile sociale ale companiilor municipale Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde, Cimitire Bucureşti şi Publicitate şi Afişaj se suplimentează, în total, cu 94,7 milioane de lei, conform unor hotărâri de Consiliu precedente.

În ceea ce priveşte realizarea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public şi a drumurilor din cartierul Henri Coandă, bugetul alocat acestui obiectiv se reduce cu 10 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb