Fondul Monetar Internaţional (FMI) va revizui în scădere prognoza de creştere a economiei mondiale pentru următoarea perioadă, a anunţat directorul Christine Lagarde, într-un discurs al cărui text a fost dat publicităţii la începutul săptămânii.
În ciuda intervenţiei băncilor naţionale, viitorul economiei globale rămâne umbrit de incertitudine, iar evoluţia va depinde, în mare măsură, de implementarea politicilor angajate de către liderii mondiali, este de părere Christine Lagarde.
Factorul principal care contribuie, în opinia FMI, la scăderea ritmului de redresare a economiei este incertitudinea, cu efecte asupra succesului economiilor din Zona Euro, dar şi a revenirii economiei americane. La rândul lor, acestea determină încetinirea creşterii economiilor emergente, vulnerabilitatea economiilor în curs de dezvoltarea în raport cu creşterea preţurilor la alimente şi volatilitatea preţurilor la bunurile de larg consum sau frustrarea crescândă din Orientul Mijlociu.
Christine Lagarde mai vorbeşte şi despre "moneştenirea crizei", cu efecte adverse ale ratei de şomaj crescute asupra populaţiei, povara deficitului şi costurile disfuncţiilor din sistemul financiar.
• "Europa rămâne epicentrul crizei"
"Europa rămâne epicentrul crizei şi regiunea care are cel mai urgent nevoie de reforme", a avertizat Christine Lagarde, exprimându-şi dorinţa de a vedea, "în cel mai scurt timp", coordonare în vederea implementării, la nivel comunitar, a unor măsuri precum uniunea bancară, Mecanismul European de Stabilitate, planul pentru o uniune fiscală, dar şi a unor planuri naţionale care să stimuleze creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi competitivitatea. Cu toate acestea, oficialul nu crede că există alternativă la reformele structurale şi ajustările fiscale.
• SUA, presată de reglementarea deficitului
Principala preocupare privind economia Statelor Unite ale Americii (SUA) o reprezintă actualele reglementări conform cărora deficitul bugetar de anul viitor ar trebui să se diminueze cu 4%, cu urmări negative de aproximativ 2% asupra creşterii economice, potrivit reprezentantului FMI.
În acest moment, legiferarea este pusă sub semnul întrebării de campania electorală, cei doi candidaţi care se vor confrunta în alegerile prezidenţiale din noiembrie având opinii divergente.
• "S-a detrămat iluzia decuplării"
Odată cu schimbarea dinamicii de creştere a economiilor emergente şi în curs de dezvoltare, iluzia decuplării lor de la trendul global s-a detrămat, a afirmat Christine Lagarde în acelaşi discurs. Acestea ar trebui să se concentreze pe contracararea vulnerabilităţilor - fie să ia măsuri de ordin fiscal, fie să transmită stimuli în economie, urmând exemplul Chinei, mai arată domnia sa.
Cifrele revizuite vor fi date publicităţii în câteva săptămâni la Tokyo, la întâlnirea anuală a FMI şi Banca Mondială.
Perspectiva de creştere este negativă şi pentru ţara noastră, prognoza anuală a ING Bank fiind ajustată la 0,5% de la 0,8% estimat anterior, potrivit unui raport transmis ieri de instituţia financiară.
Scăderea producţiei de cereale, dar şi instabilitatea politică aşteptată în preajma alegerilor din 2012 au fost determinante pentru prognoza actuală. Recolta de grâu ar putea fi cu 27% mai mică decât anul trecut, iar politicile fiscale ale actualului guvern, "departe de a fi clare", accentuează starea de neîncredere şi limitează investiţiile, mai arată documentul.
Ajusările au inclus şi previziunile pentru anul viitor, rata de creştere de 2,5% prognozată anterior fiind diminuată până la 1,6%.