Redresarea economică a Chinei rămâne fragilă

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 octombrie 2023

Redresarea economică a Chinei rămâne fragilă

English Version

Preţurile de consum din China au rămas neschimbate în septembrie, în timp ce preţurile de la poarta fabricii au înregistrat scăderi anuale pentru a treia lună la rând, ceea ce evidenţiază redresarea inegală post-Covid a celei de-a doua mari economii a lumii, care ar putea necesita sprijin politic suplimentar, conform CNBC.

Biroul Naţional de Statistică de la Beijing a anunţat, vineri, că indicele preţurilor de consum (IPC) pentru luna septembrie s-a menţinut constant comparativ cu anul anterior, în timp ce analiştii Reuters estimau o creştere cu 0,2%. IPC a urcat cu 0,1% în august, aceasta fiind prima creştere anuală din cele trei luni încheiate în august.

Inflaţia de bază din China - care exclude preţurile energiei şi alimentelor - a crescut însă cu 0,8% în septembrie, în ritm anual, potrivit sursei citate Această rată de creştere a fost similară cu cea înregistrată în august.

Totodată, indicele preţurilor de producţie din China a scăzut cu 2,5% în luna a noua a anului curent, faţă de septembrie 2022, aşteptările arătând un declin de 2,4%, după cel de 3% înregistrat în august. Scăderea preţurilor la poarta fabricii a fost, totuşi, cea mai mică din ultimele şapte luni.

Evoluţia preţurilor arată ceea ce liderii Chinei au catalogat drept o redresare economică "sinuoasă" după ce ţara a eliminat restricţiile "zero-Covid", la sfârşitul anului trecut.

Dinamica inflaţiei anunţată vineri poate realimenta temerile potrivit cărora China se află în pragul deflaţiei, notează CNBC.

"Inflaţia IPC zero indică faptul că presiunea deflaţionistă din China este un risc real pentru economie", a declarat, citat de CNBC, Zhiwei Zhang, preşedinte şi economist şef al Pinpoint Asset Management, adăugând: "Redresarea cererii interne nu este solidă, fără un impuls semnificativ precum sprijinul fiscal. Daunele asupra încrederii consumatorilor, generate de încetinirea sectorului imobiliar, continuă să afecteze cererea gospodăriilor".

Scăderea exporturilor Chinei se atenuează

Scăderea exporturilor Chinei s-a moderat în septembrie, conform datelor publicate de Reuters, care arată că, luna trecută, livrările externe ale ţării asiatice s-au redus cu 6,2% în ritm anual. Analiştii aşteptau un declin de 8%.

Importurile Chinei au scăzut cu 6,2%, septembrie fiind a şaptea lună de declin consecutiv. În august, exporturile scăzuseră cu 8,8%, iar importurile - cu 7,3%.

Excedentul comercial al Chinei a ajuns la 77,7 miliarde de dolari în septembrie, de la 68,36 miliarde de dolari în august. Analiştii anticipau un excedent de 70 de miliarde de dolari.

Datele menţionate refelectă o îmbunătăţire a cererii globale pentru produsele din China, însă se menţin temerile legate de necesitatea unor noi stimulente, în contextul încetinirii economiei mondiale şi al deprecierii yuanului.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a înrăutăţit prognoza de creştere a PIB-ului Chinei la 5% pentru acest an, de la 5,2%, cât estima anterior. Pentru anul viitor, previziunea este de 4,2%, comparativ cu 4,5% - nivelul estimat anterior.

Ţinta oficială a Guvernului de la Beijing privind creşterea economiei Chinei în 2023 este de aproximativ 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb