Reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 februarie 2016

Reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată

Zamfir acuză băncile de tergiversare

--------

Actualizare : Patronatele bancare îi răspund deputatului Zamfir

Ca urmare a declaraţiilor făcute de Daniel Zamfir potrivit cărora "Legea dării în plată a fost amânată pe motiv că băncile nu şi-au formulat un punct de vedere", reprezentantul Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), Bogdan Preda, a făcut următoarele precizări: "Nici reprezentanţii CPBR şi nici cei ai Asociaţiei Române a Băncilor nu au fost invitaţi să participe la lucrările comisiilor Senatului care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 2 februarie a.c.. în care înţelegem că urmau să fie discutate amendamentele propuse de iniţiator în urmă retrimiterii proiectului de lege înapoi la Parlament, pentru reexaminare, de către Preşedintele Klaus Iohannis."

"Reprezentanţii comunităţii bancare nu au primit până în acest moment, pe cale oficială, nici de la iniţiator şi nici de la comisiile Senatului aceste noi propuneri de amendamente. La nivel de CPBR, am luat cunoştinţă de existenţa acestor amendamente în dată de 28 ianuarie a.c. prin intermediul mass-media, căreia îi mulţumim şi pe această cale şi care le-a împărtăşit cu noi din dorinţa de a obţine comentarii pe marginea acestora, fără că noi să putem avea însă garanţia că ceea ce am aflat de la presă corespunde întrutotul cu varianta depusă la Senat. Dealtfel, pe pagină oficială a Senatului dedicată acestui proiect de lege nu figurează nici măcar în acest moment aceste noi amendamente propuse.

"Reprezentanţii CPBR au încercat, în ziua de 27 ianuarie a.c. să obţină aceste amendamente propuse de iniţiator direct de la comisiile Senatului. După numeroase discuţii telefonice în acea zi cu diverse persoane din aparatul administrativ al Senatului, de la Comisia Juridică ni s-a comunicat telefonic pe un ton foarte categoric că în cazul în care nu cunoaştem acest lucru, procedurile Senatului nu permit solicitarea amendamentelor depuse de un parlamentar. Conform doamnei care ne-a prezentat aceste explicaţii şi proceduri, aceste amedamente sunt confidenţiale până sunt dezbătute şi adoptate de către parlamentarii din Comisie. De la Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci am primit răspunsuri asemănătoare, explicanduni-se că fără acceptul iniţiatorului nu ni se pot furniza aceste amendamente şi că nici nu ar trebui să cunoaştem aceste amendamente, pentru a nu influenţă votul".

"Prin urmare, orice speculaţie cum că băncile ar fi cerut amânarea discuţiei în comisiile Senatului nu este doar incorectă, ci şi tendenţioasă şi neavenită."

În ceea ce priveşte situaţia proiectului de lege privind "Dare în Plata", la acest moment, fără a fi oficial în posesia amendamentelor, pot face următoarele comentarii:

"Nu putem comenta în numele băncilor relativ la propuneri de amendamente la care nu am avut acces oficial şi pe care le-am obţinut de la presă. Însă putem spune că atunci când vom avea acces la acestea la modul oficial vom încerca emiterea unui punct de vedere.

Dincolo de aceste aspecte, considerăm că poziţionările politice controversate apărute în ultimul timp nu sunt de natură să ajute la lămurirea problemelor pe care doreşte să le reglementeze acest proiect de lege: pe de o parte, conducerea partidului din care face parte iniţiatorul proiectului de lege a anunţat că va stabili un grup de lucru care să includă experţi din toate sectoarele ce pot fi afectate de această lege, iar pe de altă iniţiatorul, prin faptul că a propus deja un proiect de lege amendat fără a-l discuta cu experţii, consumatorii şi băncile în mod serios, practic respinge sau cel puţin nu ţine cont de poziţia propriului partid.

Băncile şi-au exprimat, atât public cât şi instituţional, disponibilitatea de a participa, la cel mai înalt nivel, la discuţii la nivelul comisiilor de specialitate şi al grupurilor de lucru pentru identificarea unor soluţii viabile în acord cu legile şi directivele naţionale şi europene, care să ţină cont de perspectiva stabilităţii şi dezvoltării economice a României pe termen mediu şi lung. Pentru că aceste discuţii şi consultări să se poată întâmplă însă, e nevoie să existe cadrul instituţional responsabil şi eficient care să permită acest lucru."

-----

Actualizare 17:12 Deputatul Daniel Zamfir: "Există o formă clară de presiune a băncilor"

Deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii privind darea în plată, susţine că există o formă clară de presiune a băncilor referitor la acest act normativ, transmit surse din presă.

"Există o formă clară de presiune, pentru că ei transmit practic că nu vor în continuare să îşi asume riscul creditării.(...) Îi anunţ că la principiul de împărţire a riscului nu vom renunţa cu toate presiunile şi ameninţările pe care le vor face băncile", a declarat astăzi, la Senat, deputatul Daniel Zamfir.

Acesta speră ca cererea de reexaminare adresată Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis pentru acest act normativ să fie adoptat de Senat până la sfârşitul lunii februarie.

Deputatul PNL a precizat că printre amendamentele pe care le-a formulat la acest act normativ aflat la reexaminare în Parlament se numără cel prin care sintagma "persoană fizică" este înlocuită cu aceea de "consumator".

"Sintagma «persoană fizică» este înlocuită cu cea de «consumator» tocmai pentru a-i exclude de la aplicarea legii pe profesionişti. Profesioniştii sunt, conform Codului civil, persoanele fizice care iau credite pentru dezvoltarea de afaceri. Deci, ca să fie fără echivoc, samsarii imobiliari, dezvoltatorii imobiliari care au luat credite pentru afaceri nu beneficiază de această lege. Darea în plată se aplică tuturor creditelor, inclusiv creditelor de nevoi personale cu ipotecă. Pentru tot ce s-a constituit ipotecă face obiectul dării în plată", a explicat Zamfir.

---------

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat astăzi, după ce Comisia de Buget a Senatului a decis amânarea discuţiilor pe Legea dării în plată, că această decizie a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile, transmit surse din presă.

"Ştiţi, formele astea de tergiversare pe care băncile le încearcă, cum că n-au avut timp să studieze amendamentele, asta face parte dintr-un război tactic pe care băncile îl încearcă, din nefericire, îl încearcă pe spinarea oamenilor. După cum aţi văzut, au încercat cu presiuni asupra parlamentarilor.(...) Acum n-au avut timp să studieze amendamentele, ca atare, mai amână cu o săptămână. Vreau să vă spun că oamenii ăştia nu înţeleg că tot războiul acesta pe care îl duc ei, îl duc pe spinarea oamenilor şi în defavoarea lor", a declarat Daniel Zamfir, iniţiator al legii care a fost retrimisă Parlamentului spre reexaminare şi urma să intre astăzi în dezbaterea comisiilor de resort din Senat.

Deputatul PNL a mai spus că tentativele instituţiilor bancare sunt inutile şi că "în niciun caz, sub nicio formă, principiul legii, acela care este unul corect, de împărţire a riscului între client şi bancă, la acest principiu nu se modifică".

Comisia de buget a Senatului a luat astăzi în discuţie Legea dării în plată, dar, la solicitarea reprezentanţilor băncilor au decis să amâne cu o săptămână dezbaterile. Reprezentanţii băncilor au motivat că nu au avut suficient timp la dispoziţie să studieze amendamentele.

La 18 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. sunt oameni care au asteptat cu sufletul la gura! sa va fie rusine

    1. 450 de oameni care au semnat in nici 12 ore pe petitieonline, impotriva legii nu au asteptat cu sufletul la gura. Sunt cei care vor deconta prin avansuri legea voastra. Conteaza si aia, nu i-ati luat in calcul, acum incep sa se mobilizeze. Eu iti zic sa nu mai astepti cu sufletul la gura, sfatul meu, s-ar putea sa astepti degeaba.

      Vezi ca s-a mai creat o petitie la deruta. Fa o sesizare pentru eliminarea clonei pirat.

      Nu este vorba de nicio împărțire a riscului în această lege. Este ori/ori. Adică debitorul respectă contractul până când consideră că nu mai vrea să îl respecte (DECI RISCUL NU S-A MATERIALIZAT sau încă este neglijabil/tolerabil). Când nu mai vrea să plătească (legea NU SPUNE că NU MAI POATE, deci că este falit), înseamnă că RISCUL s-a MATERIALIZAT și debitorul pasează imobilul băncii. Deci DOAR BANCA suportă riscul.

      Dle Zamfir, explică-ne dle cum este cu împărțirea riscului. Vorbește gura fără tine? 

      Aha, aia cu poza lui Vasilescu. Mersi mult. Se misca repede baietii din GCCC, nu am ce zice. Multumesc din nou.

      Titlul petitiei reale este OPRITI LEGEA DARII IN PLATA ! TOT CONSUMATORUL VA PIERDE !

      Nu accesati clonele facute de GCCC si care au menirea sa deturneze voturile! 

      Nu tu ai zis ca faci o pagina si te duci de aici?

      Ai garantat cu casa...banca a fost de acord pai atunci sa se spele pe cap . tu crezi ca unul care plăteste ani de zile rate si a achitat cateva miliarde se duce si lasa cheiele la banca asa usor ? E doar o masura extrema si banca trebuie sa stie ca nu suntem sclavi pe plantatie . Credit la dezvoltator e solutia ...nu poti plati iti ia casa ....dar nu te mai caută si raman datori si copiii tai . Dezvoltatorii abia asteapta sa castige ei si nu băncile

    In capitalism sunt intelegeri intre parti, adica contracte, bazate pe fluctuatia libera a cotatiilor activelor, si unde riscul exista pentru ambele parti.

    Ce spune deputatul "PNL " Zamfir e teoretic socialism, dar de fapt e o abureala smechereasca. 

    1. Se sterge datorie ca in Grecia?

      Se schimba tva peste noapte 19 la 24%?

      Suntem in lumea a III-a? 

      si riscul bancii unde e?

      Era de asteptat sa se amane si sunt sigur ca vor mai exista amanari.

      "Abureala smechereasca" este putin spus. Este o magarie incalificabila prin care, asa cum au spus si reprezentatii dezvoltatorilor imobiliari, Moise Guran, Sorin Manea, Lidia Moise si multi altii, arunca pierderile unora care sunt rau-platnici in carca altora care vor accesarea unor credite pe viitor. Credite cu dobanzi mai mari, cu avansuri mai mari exact asta inseamna, fara alte manipulari mincinoase GCCC. Stim, sa stea tinerii cu parintii, sa plece la munca in UK(dupa cum spunea C. Dan), sa stea cu chirie, sa nu mai fie "curve" si "betivi", golaniile astea le stim deja, dar nu suplinesc realitatea. Trebuie o lege care sa nu afecteze pe nimeni. De ce sa scoata un viitor client mai multi bani din buzunar pentru ca in 2007 a facut cineva o alegere proasta sau inconstienta? Care e motivul logic? Asta e cea mai mare problema a legii, efectele pe care le genereaza.  

      Asa ai invatat tu la bankingul predat de BNR ca in capialism baietii destepti din banci fura si nu impart cu nimeni.Cand le-ai dat creditul trebuia sa fie ipoteca 130% din valore iar acum daca au vazut escrocheria ii faci sectanti.Cand le-ai dat creditul i-ai intrbat daca sunt catolici sau budisti?Unde prindeti ocazia alt argument nu aveti decat relgia.Mai lasati-ne cu orele de capitalism.Slugi ale celor care au inventat lagarele de ecterminare .

      555 de semnaturi in doar 11 ore. Acum se vede cati sustin legea si cati sunt "postaci bancari", asa cum spunea propaganda CHF. Bravo Toni Ludovic, ai avut dreptate cu tot ce ai spus pana acum si te-ai tinut de cuvant cand ai spus ca le-o dai astora peste bot.

    pretindeti ca nu vedeti abuzurile bancilor pentru ca aveti interese. aveti interese sa nu va scada actiunile, sa continuati sa faceti micile smecherii cu licitatiile bancare, sa se mentina lichida piata imobiliara si sa va vindeti blocurile dubios construite, etc. daca Parlamentul cedeaza asa cum a cedat si Iohannis, vom continua in justitie. sentinte de restabilire a dreptatii au fost date si astazi, chiar in timp ce senatorii decideau sa mai amane reexaminarea. si mai mult decat orice, oamenii vor invata din greselile lor, iar bancile si politicienii nu vor mai recastiga niciodata increderea lor.

    1. Bine spus

    Dl Piperea ce zice? Mor sa-l aud pe dl Piperea!

    Lăsând gluma la o parte, Zamfir minte, pentru ca băncile nici nu au fost invitate la sedinta de azi, deci nu aveau cum sa ceara vreo amanare. Si, by the way, comisia nu a trimis oficial nici pana acum sistemului bancar propunerile de amendamente. Deci, mai usor cu minciunile, Zamfir.  

    1. Domnul Zamfir minte cu aceeasi usurinta cu care respira! Deh, cand furi de la stat 12 miliarde de lei vechi intr-un an, iar pe urma te prezinti in fata publicului ca om cinstit si aparator al poporului, nu e tot minciuna? Minte si el, mint si Dan, Robu, Hadarean, Carje, Bejan, Voivozeanu, Necula, e o patologie la ei.

      Intra pe petitieonline si semneaza si tu, Opriti Legea Darii In Plata. Deja sunt peste 450 de semnaturi in mai putin de 12 ore. Asa demontam si una dintre minciunile GCCC legendare, cea cu "postacii" sau "trepadusii" platiti sa fie anti-lege. Pune mana si semneaza ca sa se vada cu cifre cati sustin legea si cati sunt impotriva. Astia planuiesc sa iasa in strada. :)))5 la numar, ca intotdeauna:))). Noi hai sa fim mai civilizati, semneaza petitia si da-o mai departe oriunde poti. Ce o sa se faca cu rezultatul petitiei o sa iti spun peste cateva zile, ca sa nu stricam surpriza.  

    Strategia prezidentiala *PAS CU PAS*-o sa ceara dl KLAUS despagubiri financiare (de la bnr, raiffeisen ..),pe drepturi de autor.Se joaca tare ,ca-n Rromania.Adevarul va triumfa gloata de bancheri.

    daca as fi pentru o zi parlamentar,v-as amaneta pe toti si nu v-ati prinde !

    1. Ai semnat petitia lui Toni? Avem 630 de oameni cu noi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb