Cu mai puţin de o lună până la referendumul de independenţă a Scoţiei, din 18 septembrie, opiniile din Regatul Unit al Marii Britanii sunt împărţite în această privinţă. În timp ce afaceriştii scoţieni speră în crearea unui guvern care să le înţeleagă dorinţele, marile companii britanice nu ştiu la ce să se aştepte, a declarat Brad MacKay, profesor la Şcoala de Comerţ a Universităţii din Edinburgh, citat de AFP. "Toată lumea este de acord asupra faptului că Scoţia va fi membră a Uniunii Europene, dar procesul aderării şi durata acestuia sunt incerte, 18 luni, doi ani, cinci ani?", a menţionat MacKay.
Afaceriştii şi companiile britanice se contrazic pe teme economice considerate esenţiale de către electorat, iar două probleme majore ale independenţei Scoţiei sunt moneda şi apartenenţa la Uniunea Europeană.
Guvernul londonez a subliniat că Scoţia independentă nu va putea folosi lira sterlină într-o uniune monetară, cum şi-ar dori susţinătorii independenţei, potrivit Agerpres.
Royal Bank of Scotland (RBS), una dintre marile companii britanice, a adoptat o atitudine neutră faţă de posibila independenţă a Scoţiei, dar a enumerat şi numeroasele riscuri atribuite independenţei, viitorul incert al ratingurilor atribuite de evaluare financiară pentru sectoarele bugetar, monetar şi juridic.
Şefii grupurilor petroliere BP şi Shell susţin unitatea Marii Britanii, în timp ce adepţii independenţei Scoţiei mizează pe rezervele de petrol din Marea Nordului, chiar dacă sunt în declin, pentru asigurarea prosperităţii noii ţări, conform sursei citate. Printre altele, compania de asigurare Standard Life a ameninţat că va pleca din Scoţia, dacă aceasta se va separa de Marea Britanie.
Pe de altă parte, susţinătorii independenţei Scoţiei au denunţat o campanie menită să sperie electorii. "Ar fi un avantaj enorm pentru companiile scoţiene să fie mai apropiate de centrul decizional, în probleme de fiscalitate şi legislaţie", a spus Doug Norris, director general la Datec Technologies, companie specializată în reciclarea materialelor electronice din Kilwinning, de pe coasta de vest a Scoţiei.
Domnia sa a adăugat: "În prezent, toate deciziile se iau la Londra, iar cei ca mine nu au nicio influenţă. Politicile economice stabilite la Londra sunt influenţate de marile companii, bănci şi sectorul financiar".
Sondajele arată că 43% dintre scoţieni îşi doresc independenţa, iar 57% dintre aceştia se opun, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. În cazul proclamării independenţei Scoţiei, unul dintre scenariile posibile ar fi ca Ţara Galilor şi Irlanda de Nord să urmeze şi ele aceeaşi cale, iar Marea Britanie ar urma să se numească, simplu, Anglia, prezenţa lor în cadrul Uniunii Europene fiind pusă sub semnul întrebării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2014, 11:57)
Foarte curios; globalizare cu faramitare!?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2014, 14:53)
Daca Scotia devine independenta, ca fac englezii - baga armata pestei si-i nimicesc cu tancuri, bombardamente aeriene, rachete balistice etc (cum face acum Ucraina in Donbas)? Asa cum scotienii sunt cetateni UK asa si etnicii rusi din Donbas sunt cetateni ucraineni.
Daca asa ceva nu e admisibil ptr Anglia - de ce e admisibil in Ucraina?