• 3100 de buzoieni, obligaţi să se debranşeze
Regia Autonomă Municipală Buzău, cea care asigură apa caldă şi căldura în întreg municipiul pentru aproape 8 mii de abonaţi branşaţi la sistemul cenralizat de încălzire, a intrat în insolvenţă. Cererea conducerii RAM de declanşare a procedurii de insolvenţă a fost admisă de Tribunalul Buzău la începutul lunii iulie. De atunci, societatea a ajuns pe mâna unui administrator judiciar desemnat tot în iulie de magistraţii buzoieni. La o lună de când a preluat coordonarea societăţii, administratorul judiciar a venit şi cu primele anunţuri clare ce-i vizează pe abonaţii RAM. Concret, în maximum o săptămână va începe marea debranşare forţată în municipiul Buzău.
Cu alte cuvinte, analizele efectuate la nivelul autorităţilor locale arată că actual societate RAM intră în insolvenţă şi o altă societatea de termoficare a fost înfiinţată. Doar că noua societatea nu va mai putea prelua decât ce este viabil din actualul sistem centralizat de încălzire, adică un număr de aprope 5000 de abonaţi, concentraţi în două mari zone din municipiu. Restul de 3100 de abonaţi, răsfiraţi în tot oraşul, pentru care furnizarea apei calde şi a căldurii nu mai este rentabilă se impune debranşarea obligatorie.
Regia Autonomă Municipală a trimis la începutul lunii august primele notificări către buzoienii ce urmează să fie lăsaţi fără apă caldă şi căldură începând cu 1 octombrie 2020. În total sunt aproape 3.100 de apartamente ce urmează să fie debranşate.
"Am inventariat toata zonă. Este vorba despre 3.093 de apartamente care trebuie debranşate de la sistem. De astăzi (joi, 6 august) s-a început procedura de notifcare. 2.000 de notificări sunt gata şi vor fi trimise de joi cu confirmare de primire prin Poşta Română. Până la finalul săptămânii viitoare vrem să finalizăm tot procesul de notificare", a explicat Geani Matei, director economic la RAM Buzău, la începutul lunii august
În urma analizei făcute, reprezentanţii RAM au decis că noul sistem centralizat de încălzire al oraşului va putea alimenta cu energie termică, în special, cartierele Micro 3 şi Micro 14, adică acele zone unde numărul consumatorilor este încă foarte mare. Restul consumatorilor vor fi nevoiţi să-şi găsească alte surse de încălzire începând cu iarna viitoare.
"Cartierele sunt Dorobanţi I, Dorobanţi II, Broşteni, Broşteni, Zona 1Decembrie, zona Spitalul CFR, zona Liceul CFR. Acestea sunt zonele vizate şi unde nu vom mai livra agent termic începând cu această iarnă", a mai spus Geani Matei, directorul economic RAM Buzău.
Autorităţile locale au anunţat, în repetate rânduri, că actualul sistem centralizat nu mai este viabil, informaţii care acum le sunt aduse la cunoştiinţa buzoienilor şi prin intermediul acestor documente ce le sunt livrate direct la domiciliu. Mai exact, în aceste hârtii sunt explicate motivele ce au stat la baza decizie de debranşare.
Concret, pe lângă datoriile înregistrate, reprezentanţii RAM explică, prin notificările trimise consumatorilor, că un motiv pentru luarea acestei decizii îl reprezintă şi "diminuarea semnificativă a pieţei de energie termică furnizată către consumatorii racordaţi la sistemul de alimentare centralizat cu energie termică".
"La nivel local, regia mai păstra la începutul lunii mai 2020 o pondere de circa 22% dintre consumatorii racordaţi la SACET, fiind constataţi ca deconectaţi/debranşaţi circa 77,30% dintre consumatori", informa RAM.
De asemenea, reprezentanţii RAN invocă şi pierderile masive din sistem, spunând că vârful a fost înregistrat în octombrie 2019, respectiv 74,39 % pe distribuţie.
Tot prin intermediul notificărilor trimise, buzoienii sunt informaţi că pot apela, dacă venitul le permite, la Direcţia de Asistenţă Socială pentru a primi ajutorul de 3500 sau 7000 de lei, după caz, pentru instalarea unei centrale termice.
Totuşi, sunt şi oamneni care sunt bătrâni, singuri, şi nu pot face aceste demersuri. Unii deja au trimis sesizări la Primărie cu situaţia lor. Reprezentanţii RAM însă spun că nu pot livra agent termic doar pentru un singur consumator pe scară.
Odată cu debranşările au fost anunţate şi disponibilizările
Noua societate de termoficare nu va putea menţine nici toţi angajaţii actuali ai Regiei Autome Municipale astfel că se va impune disponobilizarea colectivă. În total, 70 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă în această lună.
"Din discuţiile pe care le-am avut cu administratorul judiciar se vor începe disponibilizrile colective. Undeva la 70 de persoane vor fi disponibilizate", a mai spus Giani Matei, directorul economic al Regiei Autonome Municipale Buzău.
La plecarea din societatea, fiecare dintre persoanele disponibilizare colectiv va primi un ajutor financiar constând, în funcţie de vechimea în muncă, în 10,12 sau 15 salarii compensatorii.
1. O parte din Buzău = Ghetou
(mesaj trimis de Cristian în data de 01.09.2020, 06:50)
O parte din Buzău transformata in ghetou ca in Valea Jiului. În locul acelor oameni as ocupa secțiile de votare in ziua alegerilor până la deblocarea situației.
În plus as denunța public planurile FIAREI masonice de sclavizare a întregii populații a planetei
1.1. Viata la bloc. Tanase Scatiu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Clevetici în data de 01.09.2020, 10:59)
In loc sa le multumesti autoritatilor ca nu iti mai interzic debransarea (ca la Bucuresti), ba chiar dau ajutoare sociale familiilor nevoiase,
tu vrei sa ramai agatat de sistemul centralizat cu apartamente razlete - 1-3 apartamente bransate intr-un bloc!
Nu te intereseaza cine plateste subventia pe gigacalorie cata vreme nu o platesti din buzunarul propriu.
Dar afla ca acea subventie este platita din taxele tuturor buzoienilor, inclusiv a celor care stau la casa si nu au beneficiat niciodata de asa ceva.
Ei bine, din 2021 legea nu mai permite subventionarea generalizata a gigacaloriei (aliniere la cerintele UE si ale economiei de piata), deci cei care azi sunt debransati fortat cu posibilitatea de a primi ajutoare sociale sunt pana la urma fortati sa isi mareasca propriul confort termic (o centrala de apartament are mult mai multe avantaje decat termoficarea apartamentelor razlete unde apa calda curge rece).