Veniturile realizate anual de Regia Naţională a Pă-durilor (RNP) din activităţile de vînătoare se ridică la aproximativ şase milioane de euro, a declarat ieri, pentru Rompres, Ion Dumitru, directorul general al RNP, prezent la cea de-a 51-a Adunare Generală a Consiliului Internaţional al Vînătorii şi Conservării Vînatului (CIC), care se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 27 aprilie - 1 mai. RNP administrează aproximativ 25% din fondurile totale de vînătoare (575), dintr-un total de 2.149 de fonduri, fiind al doilea gestionar de fonduri de vînătoare ca mărime, după Asociaţia Generală a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS).
"Acestea sunt distribuite uniform din punct de vedere altitudinal şi al speciilor de vînat, de la carnivorele mari şi mici pînă la vînatul cu pene", a spus Ion Dumitru. Potrivit sursei men-ţionate, solicitările cele mai mul-te vin din partea vînătorilor străini, cele mai căutate specii de animale fiind cele care se găsesc în număr mic în fondurile europene, şi anume urs, capră neagră şi cocoşul de munte.
Din cheltuielile totale ale RNP, circa 10-12% sunt alocate în-treţinerii fondului cinegetic, alte investiţii fiind orientate pentru creşterea intensivă a anu-mitor specii de vînat, în com-plexe de vînătoare, dar şi pentru asigurarea necesarului de hrană.
"RNP se ocupă permanent de monitorizarea şi menţinerea efec-tivelor de vînat la un nivel optim prin, recoltarea acestora în cadrul cotelor aprobate, repopularea fondurilor de vînă-toa-re cu dropii - specie pe cale de dispariţie - fiind una din pre-o-cupările principale ale RNP", a precizat Ion Dumitru, citat de Rompres.
Pe de altă parte, la unele specii se urmăreşte reducerea efectivelor în anumite zone, în vederea prevenirii pagubelor produse sectorului agricol şi silvic. Numai în 2003, în urma acţiunilor de combatere a dăunătorilor vînatului, pe fondurile ges-tionate de RNP, au fost împuş-caţi 31.631 răpitori cu păr şi 53.870 răpitori cu pene.
Prezent la cea de-a 51-a Adunare Generală a CIC, în calitate de preşedinte al AGVPS, premierul Adrian Năstase a precizat că atenţia tuturor organizaţiilor şi asociaţiilor cu activitate în domeniul vînătorii şi conservării vînatului trebuie să se concentreze pe identificarea celor mai bune reglementări pentru a se asigura păstrarea armoniei naturii.
România are peste 16.000 de membri în ANVPS, fiind pentru a doua oară gazdă a Adunării Generale a CIC (prima dată în 1969). Totodată, România este una dintre ţările care au iniţiat crearea unei asociaţii interna-ţionale a organizaţiilor naţionale ale vînătorilor (1928) şi este membru fondator al CIC (1930).