Regimul penitenciar stimulează scrisul

DAN NICOLAIE, LOREDANA DUMITRAŞCU
Ziarul BURSA #Politică / 8 ianuarie 2015

Regimul penitenciar stimulează scrisul

Regimul penitenciar stimulează creativitatea, cel puţin în cazul deţinuţilor "vedetă". Zeci de cărţi şi mii de articole, postate pe diverse blogg-uri sau site-uri ale unor publicaţii, au fost scrise în ultimii doi ani în puşcărie, Adrian Năstase, George Becali, Dan Voiculescu, Mihai Stoica, Sorin Roşca Stănescu, Gică Popescu, Relu Fenechiu, Sorin Ovidiu Vântu aflându-se printre semnatari.

În acest moment printre cei mai activi politicieni - bloggeri aflaţi după gratii sunt Sorin Roşca Stănescu, care postează aproape zilnic, Dan Voiculescu şi Relu Fenechiu. Cine îşi închipuie că fiecare rând scris în penitenciar aduce după sine o diminuare a pedepsei se înşeală. Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor "în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă". Ca să se încadreze în limitele acestei legi, deţinuţii trebuie să anunţe conducerea închisorii în legătură cu lucrarea ştiinţifică pe care doresc să o scrie şi să prezinte şi o recomandare privind relevanţa tematicii din partea unui cadru universitar cu competenţe în respectiva specialitate. Ulterior se stabileşte un program strict, zile şi ore, în timpul căruia să scrie respectiva lucrare. De exemplu, cartea "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene", i-a redus lui Adrian Năstase pedeapsa cu 45 de zile. Un minus de pedeapsă de 33 de zile a obţinut Sorin Ovidiu Vântu după ce a publicat lucrarea "România - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare".

În jurul modului în care deţinuţii postează pe bloguri sau pe facebook s-au făcut nenumărate speculaţii, că au telefoane inteligente în celulă sau chiar cei mai "norocoşi" au tablete şi acces non-stop la internet, ambele variante contravenind cu regulile stricte din închisoare. Cristian Micu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, ne-a explicat pe scurt care este mecanismul prin care oamenii aflaţi în spatele gratiilor ajung să publice cu ritmicitate pe blogurile personale: "Acest lucru se poate face prin convorbirile telefonice cu familia sau dacă dă repectivele înscrisuri la grefă sau la vizită, unde se întâlnesc cu familia sau cu avocatul. Cine doreşte poate să fie la zi cu ştirile. Accesul la informaţie este liber, până la ora 23:00 au acces la TV, sau chiar 24:00 atunci când sunt evenimente sportive importante, de asemenea avem abonamente la ziare, care pot fi lecturate zilnic".

Faptul că uneori apar reacţii extrem de rapide pe astfel de bloguri la evenimente în curs de desfăşurare nu face decât să ridice unele semne de întrebare. Spre exemplu, Relu Fenechiu a postat pe blog o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, la scurt timp după ce acesta ţinuse un discurs, marţi dimineaţa, în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii: "Am urmărit cu interes discursul dumneavoastră din plenul CSM. M-am bucurat să văd o abordare serioasă şi echidistantă a preşedintelui României faţă de cei care au datoria să înfăptuiască justiţia şi faţă de cei care apar în faţa acesteia. Am văzut, pentru prima dată, un preşedinte care oferă sprijin total Justiţiei şi Parchetului şi nu numai unor judecători, respectiv unor procurori. Am văzut, de asemenea, că susţineţi măsuri concrete de consolidare a puterii judecătoreşti prin participarea la şedinţele CSAT sau prin acordarea dreptului la iniţiativă legislativă. Dar, am văzut, domnule preşedinte, cu speranţă, şi faptul că aţi atras atenţia asupra unor aspecte care nu au fost niciodată puse în discuţie de fostul preşedinte şi care au făcut, aşa cum aţi afirmat că nu trebuie să se întâmple, ca Justiţia să devină o "supraputere" în stat. (...) În aceste condiţii, domnule preşedinte, credeţi că voi mai avea şansa la o judecată dreaptă? Deoarece, până acum, "justiţia independentă" m-a judecat strâmb...". Sorin Roşca Stănescu a reacţionat ceva mai greu la discursul pomenit mai sus, rostit de preşedinte, la aproape 24 de ore, dar este evident că politicienii aflaţi momentan după gratii sunt informaţi foarte bine.

În noiembrie anul trecut, Sorin Roşca Stănescu s-a lansat într-o polemică cu scriitorul Tudor Octavian tocmai pe subiectul libertăţii de a scrie în spatele gratiilor: "Sâmbătă seara, la România TV, postul patronat de Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta, împreună cu care sărbătoreşte înfrângerea la Dubai, un domn a susţinut teza introducerii cenzurii în puşcării. Acest domn se numeşte Tudor Octavian. El crede, şi şi-a prezentat şi argumentele în acest sens, că deţinuţii nu ar avea dreptul să scrie cărţi. Ci doar oamenii aflaţi în libertate. Şi nu toţi. Ci doar aleşii. (...) Şi de ce nu ar avea dreptul deţinuţii, conform teoriei lansate de Tudor Octavian, să scrie cărţi? În primul rând, spune el, că oamenii aflaţi după gratii nu pot în acelaşi timp să scrie şi să gândească. În al doilea rând, aceştia sunt condamnaţi pentru fărădelegi. De ce ar avea ei dreptul să scrie, iar unii dintre cei care scriu să îşi reducă astfel, cu 30 de zile, anii de închisoare? În definitiv, vorbim despre nişte personaje care, în concepţia domnului Tudor Octavian, ar trebui chiar incineraţi. Iar dacă aşa stau lucrurile, mă gândesc că nu ar fi rău să îi ofer acestui domn două detalii. Unul este că, în întreaga lume civilizată, oamenii de după gratii sunt stimulaţi să facă diverse activităţi, altele decât de a se da cu capul de zăbrele. Să muncească, cei care pot, cu braţele, cei care au o specializare, să încerce să realizeze ceva conform acelei specializări, cei care ştiu să picteze, să picteze, cei care doresc să scrie, să scrie. Nu este, aşadar, vorba de o invenţie românească". Scrisul pe blog se poate transforma într-o adevărată pasiune, spre exemplu Sorin Ovidiu Vântu a continuat să posteze cu ritmicitate şi după ce a ieşit din penitenciar, blogul său având un trafic foarte bun.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. universitarii de la Valahia va vor da oricand recomandari,iar liderii partidelor politice abia asteapta sa citeasca opiniile voastre.

    Cred ca si detinutii ar trebui sa aiba dreptul sa scrie.

    Daca au un comportament bun si demonstreaza ca se pot intoarce pe calea cea dreapta in penitenciar, pedeapsa le poate fi redusa. 

    Cred insa ca prin "comportament bun" ar trebui sa se inteleaga ca isi recunosc faptele si ca accepta sa se corecteze si ca accepta penitenta ca o pedeapsa a societatii impotriva faradelegilor lor. 

    Unii detinuti insa, cum este cazul lui Voiculescu dar si a altora, nu considera ca ispasirea pedepsei pentru faradelegile lor este ceva normal si trimit mesaje prin care arata ura fata de puterea judecatoreasca a statului. 

    In acele cazuri nu ar trebui sa se acorde reduceri ale perioadei de penitenta fiindca inseamna ca infractorii nu s-au indreptat deloc. 

    Daca un infractor scandalagiu si bataus se linisteste in penitenciar inseamna ca sunt sanse sa se fi indreptat. Politicienii corupti nu dau insa semne ca s-au indreptat daca sunt linistiti in penitenciar, fiindca tot linistiti erau si in afara lui. Ei trebuie sa dea dovada ca isi recunosc vina, sa recunoasca ca au facut un rau societatii si sa promita ca nu vor mai face pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de detentie. 

    Daca persoanele incarcerate au fost politicieni, deci persoane publice, si aceste declaratii in care isi recunosc vina ar trebui sa fie publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb