Regina Ana a murit

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Politică / 1 august 2016

Regina Ana şi Regele Mihai

Regina Ana şi Regele Mihai

Actualizare 21:46 Victor Ponta transmite Casei Regale mulţumiri pentru modul în care Regina Ana a slujit ţara

Fostul premier Victor Ponta a transmis condoleanţe Familiei Regale în urma decesului Reginei Ana şi i-a mulţumit Regelui Mihai pentru modul în care aceasta a reprezentat şi slujit ţara.

"Condoleanţe Majestăţii Sale Regele Mihai şi tuturor membrilor Familiei Regale! Mulţumiri pentru modul în care atâtea decenii a reprezentat şi slujit România!", a scris astăzi Victor Ponta, pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

----------

Actualizare 21:26 Lazăr Comănescu: "Regina Ana, un exemplu de profund ataşament faţă de interesele României"

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi-a exprimat regretul pentru decesul Reginei Ana şi a subliniat că aceasta va rămâne "un exemplu de distincţie, demnitate, generozitate şi profund ataşament faţă de interesele României".

Într-un comunicat de presă trimis redacţiei, ministrul de externe a reamintit "eforturile făcute de Regele Mihai alături de Regina Ana pentru promovarea în diverse capitale europene a obiectivelor României privind aderarea la Uniunea Europeană şi NATO".

"Cu prilejul activităţilor externe ale Casei Regale, Majestăţile Lor au militat cu stăruinţă pentru promovarea României în mediile culturale, academice şi economice din întreaga lume. Pentru diplomaţii care au întâlnit-o în activitatea lor cu prilejul acestor evenimente, Regina Ana rămâne ca un exemplu de distincţie, demnitate, generozitate şi profund ataşament faţă de valorile culturale româneşti şi faţă de interesele României", a mai afirmat Comănescu.

Acesta a menţionat, totodată, "modul exemplar în care Regele Mihai I şi Regina Ana au fost aproape de preocupările şi problemele românilor din întreaga lume, atât pe parcursul anilor trişti de exil, cât şi după aceea".

(I.S.)

----------

Actualizare 20:38 Anca Dragu, MFP: "Regina Ana, un exemplu de distincţie, de moralitate şi de discreţie"

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a transmis un mesaj de condoleanţe familiei regale, în care a afirmat că Regina Ana a fost "un exemplu de distincţie, de moralitate şi de discreţie".

"Am aflat cu tristeţe vestea dispariţiei Majestăţii Sale, Regina Ana. A fost un exemplu de distincţie, de moralitate şi de discreţie. Transmit condoleanţe Casei Regale!", a scris Anca Dragu, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a ministerului.

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:00 Cioloş: "Regina Ana va rămâne un simbol al nobleţii, discreţiei şi demnităţii"

Premierul Dacian Cioloş a postat astăzi un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Ana, în care a subliniat că aceasta va rămâne un simbol al nobleţii, discreţiei şi demnităţii.

''Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne un simbol al nobleţii, discreţiei şi demnităţii, valori ce întregesc contribuţia definitorie pe care Familia Regală a avut-o şi o are pentru societatea românească. Împreună cu Regele Mihai, Majestatea Sa Regina Ana a reprezentat România şi i-a apărat interesele cu onoare, mândrie şi dragoste de ţară, trecând peste toate nedreptăţile la care Familia Regală a fost supusă. M-a îndurerat vestea plecării dintre noi a Majestăţii Sale, care va continua să ne inspire prin modestie, devotament şi loialitate. Sunt alături de Familia Regală a României în aceste momente de grea încercare, doresc să transmit gândurile mele de consolare şi solidaritate'', a afirmat Cioloş, într-un comunicat publicat pe site-ul guvernului.

(S.A.)

---------

Actualizare 18:38 Ion Iliescu: "Am aflat cu tristeţe vestea morţii Reginei Ana"

Fostul preşedinte Ion Iliescu regretă moartea Reginei Ana şi transmite întreaga sa compasiune Regelui Mihai şi familiei regale, potrivit unei postări de pe blogul său personal.

''Am aflat cu tristeţe vestea morţii Reginei Ana şi transmit întreaga mea compasiune pentru această grea pierdere Regelui Mihai şi membrilor familiei regale. Am avut privilegiul să o cunosc şi am apreciat felul în care, trecând peste o istorie care nu a fost clementă, până la urmă, cu niciunul dintre noi, ţinea la România. Păstrez amintirea discuţiilor pe care le-am avut atât la Versoix, cât şi la Bucureşti, relaţia cu familia regală fiind una de respect şi de asumare a responsabilităţilor pe care fiecare le-am avut şi le avem faţă de români. Dumnezeu să o odihnească în pace!'', a scris fostul şef al statului.

(M.I.)

---------

Actualizare 18:23 Oana Pellea: "Am pierdut o Regină şi un om de o calitate excepţională"

Actriţa Oana Pellea îşi exprimă regretul, pe pagina sa de Facebook, faţă de moartea Reginei Ana, subliniind că aceasta a fost un "om de o calitate excepţională".

"Drum bun în Lumină, Majestate! Azi a trecut în eternitate Majestatea Sa Regina Ana a României. Dumnezeu Să o odihnească în pace! Am pierdut o Regină şi un om de o calitate excepţională. Sincere condoleanţe Majestăţii Sale Regele Mihai I şi întregii Familii Regale", a scris Oana Pellea, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 17:55 Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: "Sunt profund îndurerat de moartea Reginei Ana"

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a transmis, pe pagina sa oficială de Twitter, că este profund îndurerat de moartea Reginei Ana şi transmite condoleanţe Casei Regale a României.

"Sunt profund îndurerat de vestea morţii Majestăţii Sale Regina Ana a României. Condoleanţe Casei Regale", a scris ambasadorul.

(G.F.)

--------

Actualizare 17:53 PNL: "Regina Ana a reuşit să influenţeze în bine destinul României"

Majestatea Sa, Regina Ana, se distinge ca o figură luminoasă şi plină de blândeţe, care, cu tact şi perseverenţă, a reuşit să influenţeze în bine destinul României a declarat Partidul Naţional Liberal (PNL) într-un comunicat trimis redacţiei.

"Partidul Naţional Liberal a primit astăzi cu adâncă durere vestea tragică a încetării din viaţă a Majestăţii Sale, Regina Ana a României. În acest ceas greu, gândurile de compasiune şi mesajele de condoleanţe ale tuturor liberalilor români se îndreaptă către Majestatea Sa, Regele, şi către Familia Regală. Pierderea suferită astăzi de poporul român este deosebit de grea. Prin tot ceea ce a însemnat în istoria noastră recentă, Majestatea Sa, Regina Ana, se distinge ca o figură luminoasă şi plină de blândeţe, care, cu tact şi perseverenţă, a reuşit să influenţeze în bine destinul României", se arată în comunicat.

Totodată, PNL a afirmat că ţara noastră pierde în această zi unul dintre cele mai mari simboluri ale istoriei sale recente.

"Timp de decenii, România a traversat drumul dureros prin totalitarismul comunist, iar Regina Ana a stat mereu alături de Majestatea Sa, Regele, într-un trist şi lung exil. În toată această perioadă, Suveranii au reprezentat un reper istoric pentru toţi românii şi ne-au dat curajul de a spera într-un viitor mai bun. Mai apoi, cu fiecare an trecut după ce ne-am redobândit libertatea în decembrie 1989, Majestatea Sa, Regina Ana, a devenit un izvor de inspiraţie pentru tinerii români care luptau pentru un curs democratic al ţării noastre. După cum chiar Majestatea Sa, Regina Ana, spunea, «nefericirea supremă e atunci când pierzi ceea ce iubeşti». La fel, România pierde în această zi tristă unul dintre cele mai mari simboluri ale istoriei sale recente, dar şi al demnităţii, integrităţii şi eleganţei. Prin tot ceea ce a făcut pentru români, Majestatea Sa, Regina Ana, va dăinui veşnic în inimile şi istoria noastră", se mai arată în sursa citată

(M.I.)

--------

Actualizare 17:20 Klaus Iohannis: "Regina Ana, un reper deosebit de conduită morală"

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj de condoleanţe familiei regale, subliniind că Regina Ana va rămâne unul dintre cele mai importante simboluri de înţelepciune, demnitate şi un reper deosebit de conduită morală.

"Majestatea Sa Regina Ana a României va rămâne pentru totdeauna în memoria şi în sufletele noastre drept unul dintre cele mai importante simboluri de înţelepciune, demnitate şi un reper deosebit de conduită morală. De-a lungul onorabilei sale vieţi, Ana a României a fost expresia celor mai distinse valori de decenţă, devotament şi dragoste faţă de ţara al cărei nume l-a purtat", spune preşedintele Iohannis în mesaj, informează Administraţia Prezidenţială, care arată că şeful statului a primit cu profundă durere şi tristeţe vestea morţii Reginei.

El precizează că Regina Ana a fost alături de Regele Mihai pe toată perioada "amarului exil" şi a militat alături de acesta pentru propăşirea României, menţionând că turneele şi misiunile diplomatice pentru aderarea ţării la NATO şi la Uniunea Europeana stau mărturie în acest sens.

"Doresc să transmit, în aceste clipe dificile, compasiunea şi solidaritatea mea Majestăţii Sale Regelui Mihai şi întregii Familii Regale", a completat Iohannis.

(G.F.)

----------

Actualizare 17:10 Gabriela Firea:"Regina Ana şi-a meritat pe deplin numele Regină a României"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis luni condoleanţe Casei Regale în urma decesului Reginei Ana, precizând că şi-a meritat pe deplin numele "Regină a României".

"M-a întristat profund vestea decesului Majestăţii Sale, Regina Ana. Întreaga sa viaţă a fost o prezenţă decentă, cu foarte mult bun simţ şi care a reprezentat cu cinste monarhia din ţara noastră. Şi-a meritat pe deplin numele Regină a României. Transmit sincere condoleanţe Casei Regale. Dumnezeu să o odihnească pe Majestatea Sa!", a scris Firea, pe Facebook.

(G.F.)

--------

Actualizare 16:45 Avocatul Casei Regale: "Regina Ana va fi înmormântată la Curtea de Argeş, probabil pe 13 august"

Regina Ana va fi înmormântată cel mai probabil pe 13 august, la Curtea de Argeş, a declarat la Digi 24 Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale şi membru al Consiliului Regal.

Acesta a precizat că în următoarele zile se vor face formalităţile în Elveţia, după care trupul neînsufleţit al reginei va fi adus în ţara noastră, probabil săptămâna viitoare.

Adrian Vasiliu a afirmat că, probabil, Regele Mihai nu va participa la înmormântare, dată fiind starea sa de sănătate.

"Nu ştiu ce să vă spun aici. Dar, înclin să cred că nu va veni, pentru că totuşi şi şocul psihic şi starea de sănătate ... e preferabil să fie protejate. Dar, nu se ştie niciodată", a mai spus avocatul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:05

Regina a murit astăzi la ora 13:45, la Spitalul Morges, în Elveţia, se arată în comunicatul Familiei Regale, potrivit Digi24.ro.

Familia Regală a anunţat că alături de Regina Ana au fost până în ultimele clipe ale sale Principesa Margareta şi Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia şi Principesa Maria. De asemenea, Regele Mihai a vizitat-o zilnic pe Regina Ana la spital în ultima săptămână.

Familia Regală a mai anunţat că va urma o perioadă de şapte zile de mare doliu după înmormântare şi apoi doliu timp de 40 de zile.

Începând de mâine, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan, la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului, precizează comunicatul.

Moartea Reginei Ana survine în condiţiile în care şi starea de sănătate a Regelui Mihai este precară, notează Digi24.ro. Majestatea Sa a fost diagnosticat cu leucemie cronică şi carcinom epidermoid metastazant şi a suferit o intervenţie chirurgicală, potrivit Consiliului Regal.

În urmă cu cinci luni, Regele Mihai a anunţat că este bolnav şi că se retrage din viaţa publică, numind-o pe fiica lui, Margareta, Principesa Moştenitoare şi Custode al Coroanei.

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. Este fiica Principelui Rene de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franţa.

Începând cu anul 1939, după izbucnirea războiului, şi-a urmat familia în Spania şi în Statele Unite ale Americii, unde a urmat o şcoală de artă, la New York. În paralel, pentru a-şi putea câştiga existenţa, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy's.

În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, până la sfârşitul ostilităţilor. A primit "Crucea de Război" a Franţei.

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra. După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena.

(S.A.)

---------

Regina Ana a decedat astăzi, transmit televiziunile de ştiri. Anunţul a fost făcut de Casa Regală a României, printr-un comunicat de presă.

Regina Ana avea 92 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb