Deputaţii au adoptat ieri, pe articole, după mai bine de trei ore de dezbateri aprinse, proiectul legii Camerelor de Comerţ şi Industrie din România, cel mai disputat articol, aprobat în final, fiind cel care stipulează trecerea Oficiului Registrului Comerţului din subordinea Ministerului Jus-tiţiei în administrarea Camerelor de Comerţ.
În cadrul dezbaterilor generale, dar şi la votul pe articole, deputaţii PNL, UDMR şi PRM au susţinut trecerea Oficiului Registrului Comerţului (ORC) la Camerele de Comerţ, în timp ce democraţii, social-democraţii şi conservatorii s-au pronunţat pentru rămânerea ORC în subordinea Ministerului Justiţiei. Prin votul majorităţii deputaţilor, au fost respinse două propuneri, formulate de reprezentanţii PD şi PC, care solicitau retrimiterea la comisii a întregului proiect, respectiv a două articole din lege, articolul 4, litera (f) şi articolul 59.
Acestea prevedeau că printre atribuţiile Camerelor de Comerţ figurează şi asigurarea adminis-trării şi funcţionării ORC şi evidenţa permanentă a situaţiei firmelor comerciale din unitatea administrativ-teritorială respectivă, municipiul Bucureşti şi de la nivel naţional, precum şi faptul că patrimoniul Registrului Comerţului trece, de la data de 1 ianuarie 2007, în folosinţa Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, pe bază de protocol de predare/primire încheiat de reprezentanţii Ministerului Jus-tiţiei, ai Tribunalelor şi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie.
A fost respins şi amendamentul deputatului PD Augustin Zegrean, de eliminare a textului care prevedea trecerea Regis-trului Comerţului la Camerele de Comerţ.
Potrivit proiectului de lege, Registrul Comerţului va trece în administrarea Camerelor de Comerţ începând cu data de 1 ianuarie 2007. Imediat după anunţarea rezultatelor, viceliderul grupului PD, Valeriu Tabără, a contestat rezultatul votului, solicitând reluarea procedurii de vot, cererea fiind însă respinsă de plen.
Discuţii în contradictoriu a generat şi subiectul legat de situaţia patrimoniului Registrului Comerţului şi eventuala trecere a acestuia din gestiunea Ministerului Justiţiei în cea a Camerelor de Comerţ.
În final, deputaţii au adoptat, prin vot, varianta potrivit căreia modalitatea de preluare a patrimoniului Oficiului Registrului Comerţului de către Camerele de Comerţ va fi reglementată, ulterior, prin lege, dar nu mai devreme de data de 1 ianuarie 2007.Votul final asupra proiectului de lege urmează să fie dat în şedinţa de plen de marţi.