Regiunea Centru, 60% mai multe fonduri europene în 2014-2020

V.B.
Companii #Imobiliare / 25 martie 2014

Regiunea Centru, 60% mai multe fonduri europene în 2014-2020

Simion Creţu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, a anunţat că, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, regiunea va putea contracta proiecte cu o valoare cu peste 60% mai mare decât în ultimii şapte ani, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Domnia sa a explicat: "La nivelul Regiunii Centru, avem un portofoliu consistent de peste 1300 de proiecte, fapt ce ne permite să estimăm că vom putea atrage peste 730 milioane euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, la care se adaugă peste 100 milioane euro contribuţie naţională. Astfel, în perioada 2014-2020, vom putea contracta proiecte cu o valoare de peste 60% mai mare decât în ultimii şapte ani. Avem convingerea că, dacă se va menţine trendul actual al absorbţiei de fonduri, vom depăşi procentul de 90% ca grad de absorbţie efectivă, pentru cele circa 470 milioane euro alocate în perioada 2007-2014, lucru care se va repeta şi peste şapte ani", a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru".

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR) a publicat prima versiune de lucru a documentului consultativ al Programului Operaţional Regional 2014-2020. Pentru a veni în sprijinul potenţialilor beneficiari ai Programului, ADR Centru organizează, de mâine, şase seminarii judeţene pentru informarea potenţialilor beneficiari şi a beneficiarilor de fonduri referitor la noile reglementări aplicabile în implementarea proiectelor, precum şi despre viitoarele oportunităţi de finanţare nerambursabilă.

Noul document strategic de programare îşi propune să completeze şi să dezvolte direcţiile şi priorităţile de dezvoltare regională conţinute în Planul Naţional de Dezvoltare (PND) şi Cadrul Naţional Strategic de Referinţă (CNSR) 2007 - 2013, implementate prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, precum şi prin alte programe naţionale. Strategia Programului Operaţional Regional 2014-2020 se fundamentează pe analize socio-economice detaliate şi pe analiza SWOT, care evidenţiază actualitatea celor mai multe priorităţi de dezvoltare regională identificate pentru actuala perioadă de programare 2007-2013, dar şi priorităţi noi, menite să conducă la creşterea capacităţii inovative la nivel regional şi local. De altfel, la nivelul Regiunii Centru, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a definitivat draftul Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru). Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru reprezintă principalul document de planificare şi programare elaborat la nivel regional şi asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. Prin PDR Centru se stabileşte viziunea de dezvoltare, obiectivul global şi obiectivele specifice de atins la finalul perioadei de programare, propunând direcţiile de acţiune şi măsurile necesare pentru atingerea obiectivelor. Acest document include Analiza socio-economică a Regiunii Centru, Analiza SWOT a Regiunii, Strategia de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020, Indicatorii de realizare, Estimarea necesarului de finanţare, Sistemul de implementare şi monitorizare, precum şi o Listă orientativă a proiectelor strategice din regiune ce vor putea fi finanţate în perioada 2014-2020, se mai arată în comunicat.

Obiectivele de dezvoltare de la nivel regional sunt în concordanţă cu politica de coeziune şi cu ţintele de atins în contextul Strategiei UE 2020, privind investiţiile în tehnologii moderne, servicii şi creşterea competitivităţii. De aceea, POR 2014 - 2020 nu vizează doar regiunile sau zonele cele mai sărace ale ţării în scopul recuperării decalajelor de dezvoltare, ci se adresează şi regiunilor mai dezvoltate, pentru a le valorifica potenţialul competitiv, într-o măsură cât mai mare, precizează reprezentanţii ADR Centru.

Directorul Simion Creţu a mai spus: "Programul Operaţional Regional (POR) abordează dezvoltarea regională ţinând seama şi de necesitatea asigurării unei stabilităţi macroeconomice. El este completat de politicile sectoriale orizontale, menite să asigure un mediu propice mediului de afaceri, creării de locuri de muncă, inclusiv pentru persoane dezavantajate şi creşterii bunăstării generale a populaţiei. Noul POR are 10 obiective specifice, prin care se doreşte orientarea dezvoltării şi integrarea economiilor regionale, stimulând şi încurajând toate iniţiativele de dezvoltare. POR 2014-2020 s-a construit pe o abordare de jos în sus şi de sus în jos, în largi parteneriate, pentru asigurarea corelării cu strategiile regiunilor de dezvoltare conţinute în Planurile de Dezvoltare Regională, precum şi cu strategiile naţionale sectoriale".

Concret, POR 2014-2020 va investi în domenii ca: promovarea investiţiilor de afaceri în inovare şi cercetare, dezvoltarea legăturilor între întreprinderi şi centrele de cercetare-dezvoltare sau de educaţie, în special pentru dezvoltarea produselor, serviciilor şi transfer tehnologic, dar şi pentru promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi. Mediul de afaceri va fi susţinut prin investiţiile pentru crearea şi extinderea capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltarea serviciilor, precum şi pentru îmbunătăţirea capacităţii IMM-urilor de a se angaja în procesele de creştere pe pieţele regionale, naţionale şi internaţionale. La fel ca în actualul exerciţiu financiar, se vor susţine investiţiile în domenii sociale, în structurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate; în educaţie, competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii; dar şi pentru regenerarea economică şi socială a comunităţilor defavorizate din mediul urban. În fine, investiţiile destinate infrastructurii prevăd stimularea mobilităţii regionale, prin conectarea infrastructurilor rutiere regionale la infrastructura TEN-T, sprijinirea eficienţei energetice şi utilizarea energiei regenerabile în infrastructura publică şi în sectorul locuinţelor, susţinerea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, precum şi acţiuni pentru îmbunătăţirea mediului urban, respectiv pentru revitalizarea oraşelor. Nu în ultimul rând, POR 2014-2020 va investi în domeniul turismului, pentru conservarea, protecţia, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, încheie comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb