Regizorului Emir Kusturica, premiat de două ori cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, i-a fost interzis accesul în Ucraina, după ce, în repetate rânduri, s-a exprimat în favoarea anexării Crimeei de către Rusia, potrivit site-ului thehollywoodreporter.com.
Regizorul trebuia să participe la mai multe evenimente, inclusiv un concert care avea scopul de a marca 1.000 de ani de la înmormântarea la Kiev a prinţului Vladimir cel Mare (958 - 1015), la sfârşitul acestei luni.
Însă ministrul ucrainean al Culturii a discutat cu ministrul de Interne şi serviciile de securitate a statului, cerându-le să-i interzică regizorului accesul în Ucraina, având în vedere numeroasele sale comentarii vizavi de sprijinul faţă de politicile Rusiei, inclusiv anexarea Crimeei, în martie 2014. Multe personalităţi culturale ale Ucrainei şi-au exprimat sprijinul faţă de demersul ministrului ucrainean al Culturii, potrivit sursei citate.
"Lui Emir Kusturica îi va fi interzis accesul în Ucraina", a declarat o sursă din sistemul judiciar din această ţară, pentru agenţia de presă Ukrainian National News.
Ulterior, s-a anunţat că un concert la care urma să cânte Kusturica, alături de mai mulţi artişti ruşi şi ucraineni, pe 28 iulie, a fost anulat.
Kusturica s-a pronunţat de repetate ori ca un susţinător al poziţiei Kremlinului în urma evenimentelor din martie 2014 de la Kiev, când revoluţia Maidan din Ucraina a dus la demiterea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi la anexarea Crimeei de către Rusia.
"Rusia trebuie să protejeze etnicii ruşi care trăiesc în Ucraina şi să salveze ţara de la catastrofă", a declarat Kusturica la momentul respectiv, comparând evenimentele care aveau loc în Ucraina cu ceea s-a întâmplat în fosta Iugoslavie la începutul anilor 1990.
Emir Kusturica vizitează des Rusia şi a susţinut anul trecut un turneu muzical în această ţară, alături de The No Smoking Orchestra.
Emir Kusturica a primit la Festivalul de Film de la Cannes premiul Palme d'Or pentru peliculele "Tata în călătorie de serviciu" (1985) şi "Underground" (1995), dar şi premiul pentru regie pentru "Vremea ţiganilor" (1988). Filmul său de debut, "Do You Remember Dolly Bell?", a câştigat Leul de Argint la Veneţia. De asemenea, Kusturica are în palmares un debut american, "Arizona Dream" (1993), iar în 1998 el a câştigat Leul de Argint la Festivalul de Film de la Veneţia cu "Pisica albă, pisica neagră/ Black Cat, White Cat". Cel mai recent film al său, "Maradona by Kusturica", este un lungmetraj documentar, rod al mai multor întâlniri pe care cineastul le-a avut cu fostul mare fotbalist Diego Maradona.