Reglementatorul pieţei de energie, acuzat că dă apă la moară "băieţilor deştepţi"

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 octombrie 2007

Reglementatorul pieţei de energie, acuzat că dă apă la moară "băieţilor deştepţi"

Reglementatorul pie­ţei de energie (ANRE) a supus dez­ba­terii publice un regulament privind Piaţa de Contractare prin Licitaţie a energiei electrice (PCL). Potrivit acestuia, de administrarea ei se ocupă Operatorul pieţei de contractare prin licitaţie a energiei electrice (OPCL). La PCL pot participa, voluntar, titulari de licenţă de furnizare a energiei electrice şi consumatori eligibili.

Numai că regulamentul elaborat de ANRE se referă la entităţi a căror denumire nu există nici în Legea energiei nr.13/2007 şi nici în strategia energetică adoptată în septembrie de Guvern. În prezent, sunt funcţionale OPCOM (operatorul pieţei centralizate de energie electrică), singurul licenţiat să deruleze astfel de activităţi, şi instrumentele de tranzacţionare a energiei numite Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), Piaţa centralizată a contractelor bilaterale cu negociere continuă (PCCB-NC), Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) şi Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi (PCCV).

Unii furnizori şi specialişti de pe piaţa de energie şi-au exprimat dezaprobarea faţă de modul în care a fost conceput acest proiect de regulament, care ar fi trebuit să îmbunătăţească instrumentele existente. Ei consideră că documentul dă apă la moară "băieţilor deştepţi", care nu au interesul să tranzacţioneze energia transparent, şi susţin că, dacă regulamentul va fi aprobat în forma actuală, anulează aplicarea ordinului Ministerului Economiei şi Finanţelor nr. 408. Acest ordin obligă producătorii de stat să tranzacţioneze energia disponibilă, în mod transparent, pe pieţele centralizate. Furnizorii şi specialiştii mai spun că regulamentul anulează toate instrumentele de tranzacţionare existente în loc să le perfecteze. În plus, nici nu este clar cine va adminis­tra piaţa la care se face refe­rire în regulament.

Nicolae Opriş, vicepreşedintele ANRE, ne-a declarat: "Denumirile PCL şi OPCL sunt generice şi nu exclud sau anulează pieţele şi instituţiile existente. Pe piaţa liberă pot apărea mai mulţi operatori care să administreze platforme de tranzacţionare a energiei, care poate doresc şi avizul nostru, pentru a atrage participanţi. Regulamentul cadru se vrea o reglementare pentru toate aceste situaţii.

Noi nu facem decât să avizăm, la cerere, nişte proceduri, nu impunem pieţei libere ce să facă. Fiecare participant tranzacţionează unde doreşte".

Domnia sa ne-a precizat că există în continuare consultări cu furnizorii şi alţi participanţi la piaţă pe marginea acestui proiect de regulament, care, dacă se impune, poate fi modificat înainte de aprobarea lui finală. De asemenea, acest regulament, chiar dacă este aprobat în forma actuală, nu impietează cu nimic aplicarea ordinului 408. "Dacă doreşte, Ministerul Economiei şi Finanţelor poate să emită un nou ordin care să cuprindă noua denumire. Oricum ordinul 408 se referă numai la anumiţi producători din proprietatea statului, nicidecum la întreaga piaţă. Aceşti producători nu vor fi împiedicaţi de proiectul de regulament ca să-şi vândă energia transparent", a adăugat vicepreşedintele ANRE.

Cât despre denumirea de pieţe centralizate, aceasta nu mai este considerată potrivită de către autoritate pentru PCCB şi PCCB-NC pe motiv că aceste pieţe nu au o contraparte centrală, spre deosebire de piaţa spot şi cea de echilibrare (alte instrumente de tranzacţionare).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb