Reincriminarea insultei şi calomniei, contestată de 35 de organizaţii media

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 18 decembrie 2013

Reincriminarea insultei şi calomniei, contestată de 35 de organizaţii media

Victor Ponta, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea au primit o scrisoare deschisă din partea a 35 de organizaţii media din întreaga lume care nu sunt de acord cu reincriminarea insultei şi calomniei. Săptămâna trecută, parlamentarii au decis ca insulta şi calomnia să fie reincriminate de noul Cod Penal, fără să mai consulte în prealabil organizaţiile din domeniu sau opinia publică.

Semnatarii consideră că în interiorul Parlamentului s-a produs un grav atac la adresa libertăţii de exprimare: "Organizaţiile semnatare, 35 membri şi parteneri ai reţelei IFEX, ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de reincriminarea insultei şi a calomniei de către Parlamentul României, parte a unui demers extins de modificare a Codului Penal. Acest vot anulează progresul făcut de România în ultimii opt ani în protejarea libertăţii de exprimare. Incriminarea insultei şi a calomniei constituie un grav atac împotriva acestui drept, având efectul de a intimida acele voci care aduc critici structurilor de putere din societate, expunând abuzul, corupţia şi ilegalităţile.

Există încă posibilitatea ca aceste modificări să nu intre în vigoare, în cazul în care Preşedintele refuză să le promulge. În acest caz, legea se va întoarce la Parlament, unde va fi supusă din nou procedurii de vot. Cerem Preşedintelui să îşi respecte promisiunea de a respinge modificările aduse Codului Penal, iar autorităţilor române să facă tot ce le stă în putere pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestor modificări. Amintim că în anul 2006, Parlamentul a hotărât abrogarea infracţiunilor de insultă şi calomnie. În anul 2007 şi 2013, Curtea Constituţională a decis că infracţiunile de insultă şi calomnie nu sunt abrogate, însă numai prin votul Parlamentului din 10 decembrie 2013 insulta şi calomnia au fost reintroduse în Codul Penal.

Dezincriminarea insultei şi calomniei a adus statului român felicitări din partea OSCE şi a condus la creşterea rating-ului de ţară în clasamente internaţionale relevante, cum ar fi cel al «Reporteri fără Frontiere». (...) Această decizie, luată fără consultare publică, aruncă la coş zece ani de eforturi făcute de societate pentru dezincriminarea insultei şi calomniei. Ea elimină România din rândul democraţiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele pe care le spune.

Amintim politicienilor că deciziile Curţii Constituţionale, invocate drept pretext pentru introducerea în Codul penal a infracţiunilor de insultă şi calomnie, trebuie să respecte Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa CEDO - care au putere de lege în România. Impunerea obligaţiei ca defăimarea să fie sancţionată penal nu este susţinută de niciun articol din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de nicio hotărâre pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pe de altă parte, din cauza grabei cu care s-a procedat la completarea şi modificarea Codului Penal, s-a ajuns la reintroducerea unui text desuet, în vădită contradicţie cu jurisprudenţa CEDO, şi anume articolul 207 - proba verităţii. Prin acest articol i se impune celui care face o afirmaţie să probeze adevărul absolut al faptelor relatate, dovadă imposibilă în multe situaţii, în special când e vorba de investigaţii jurnalistice în cazuri complexe/dificile. Potrivit jurisprudenţei CEDO (a se vedea cazul Dalban v. Romania, spre exemplu), cel care face o afirmaţie, chiar eronată/exagerată, nu poate fi sancţionat sub nicio formă dacă probează existenţa unei baze factuale rezonabile pentru afirmaţia sa. Este absolut necesar ca articolele 205-207, ce reincriminează insulta şi calomnia, să fie scoase din Codul Penal, actuala formă a legii fiind o gravă agresiune la adresa libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare în general".

Printre organizaţiile care au semnat această scrisoare se află: ActiveWatch - Media Monitoring Agency, Albanian Media Institute, Arabic Network for Human Rights Information, Association of Independent Electronic Media, Bahrain Center for Human Rights, Canadian Journalists for Free Expression, Cartoonists Rights Network International, Center for Media Freedom and Responsibility, Centre for Independent Journalism - Malaysia, Centro de Archivos y Acceso a la Información Pública, Foundation for Press Freedom - FLIP, Freedom Forum, Freedom House, Globe International Center, Human Rights Network for Journalists - Uganda, Independent Journalism Center - Moldova, Initiative for Freedom of Expression - Turkey, Instituto Prensa y Sociedad de Venezuela, Media Foundation for West Africa, World Association of Newspapers and News Publishers.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb