Reînscăunarea Ursulei von der Leyen, incertă după o decizie a Tribunalului UE

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie

Sursa: audiovisual.ec.europa.eu

Sursa: audiovisual.ec.europa.eu

English Version

Reînscăunarea ce ar urma să aibă loc astăzi în Parlamentul European, a Ursulei von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene este incertă după decizia venită ieri dinspre Tribunalul Uniunii Europene privind transparenţa documentelor care au stat la baza încheierii acordului european de achiziţie a vaccinurilor anti-Covid şi contractelor aferente. Decizia a fost pronunţată într-o cauză în care Margrete Auken, Tilly Metz, Jutta Paulus, Emilie Mosnier (în calitate de succesoare a lui Michèle Rivasi) şi Kimberly van Sparrentak au contestat refuzul Comisiei Europene de a le oferi acces deplin la contractele de achiziţie a vaccinurilor anti-Covid 19.

Potrivit sentinţei dată ieri de instituţia care are sediul în Luxemburg, "Comisia nu a oferit publicului un acces suficient de larg la contractele de achiziţie de vaccinuri împotriva Covid-19 şi cu privire la membrii echipei de negociere pentru achiziţionarea acestor vaccinuri".

În ceea ce priveşte protecţia vieţii private a persoanelor invocată de Comisia Europeană pentru a refuza accesul la numele membrilor echipei de negociere a respectivelor contracte, pentru a verifica dacă acestea se aflau sau nu în conflict de interese, Tribunalui Uniunii Europene consideră că reclamanţii au demonstrat în mod corespunzător interesul public al dezvăluirii datelor cu caracter personal ale membrilor echipei de negociere.

Instanţa arată: "Într-adevăr, doar în posesia numelui şi prenumelui şi a rolului lor profesional sau instituţional, reclamanţii ar fi putut verifica că membrii în cauză nu se aflau într-o situaţie de conflict de interese. În plus, Comisia nu a luat în considerare în mod suficient toate împrejurările relevante pentru a echilibra corect interesele implicate, legate de absenţa unui conflict de interese şi de riscul de vătămare a vieţii private a persoanelor în cauză".

Tribunalul Uniunii Europene aminteşte că în anii 2020 şi 2021 au fost încheiate contracte de achiziţie de vaccinuri Covid-19 între Comisie şi marile companii farmaceutice, ba mai mult, Executivul comunitar a plătit 2,7 miliarde euro pentru a plasa o comandă fermă pentru peste un miliard de doze de vaccin. În 2021, mai mulţi deputaţi europeni şi persoane fizice au solicitat, în baza Regulamentului european privind accesul la documente, accesul la aceste contracte şi la anumite acte aferente acestora pentru a înţelege termenii şi condiţiile încheierii lor şi pentru a se asigura că interesul public este protejat. Deoarece Comisia Europeană a oferit doar acces parţial la aceste documente, care au fost postate online în versiuni redactate, deputaţii în cauză şi persoane fizice au introdus cereri de anulare a acestora la Tribunalul Uniunii Europene. În hotărârea sa, Tribunalul a admis parţial contestaţiile formulate şi a anulat deciziile ilegale a Comisiei cu privire la transparenţa anumitor informaţii.

Din păcate, Tribunalul Uniunii Europene susţine că prevederile contractuale referitoare la despăgubirea de către statele membre a persoanelor vaccinate care au avut reacţii adverse, în loc ca despăgubirea să fie plătită de companiile farmaceutice, nu încalcă dispoziţiile europene.

"Instanţa subliniază că producătorul este responsabil pentru prejudiciul cauzat de un viciu al produsului său şi răspunderea producătorului nu poate fi limitată sau exclusă faţă de victimă printr-o clauză de limitare sau exonerare a răspunderii în temeiul Directivei 85/3742. Cu toate acestea, ea constată că nicio dispoziţie a Directivei 85/374 nu interzice unui terţ să ramburseze daunele pe care un producător le-ar fi plătit din cauza viciului produsului său", se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Referitor la decizia Tribunalului Uniunii Europene, Comisia a emis un comunicat de presă în care precizează că va studia decizia instanţei, că a furnizat Parlamentului European (în temeiul Acordului-cadru privind relaţiile dintre cele două instituţii) informaţii complete cu privire la contractele de vaccin COVID-19 şi că doar Executivul comunitar este responsabil să asigure absenţa oricărui conflict de interese, având obligaţia a asigura confidenţialitatea datelor personale ale persoanelor vizate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Tribunalul UE este la fel de sinistru ca și Ursula von der Pfizer.

    Îmi imaginez cum Ursula va studia decizia și va trage apa.

    scimbata ca are prea multe bube

    Reînscăunarea a fost incerta mai putin de 24 de ore.. timp in care n-am putut sa dormim de ingrijorare.

    Acum ne-am mai linistit.. avem stabilitate. Inca 4-5 ani in acelasi registru: inarmare, vaccinuri, criza climatica, pacalilea prostilor cu mijloace de presa.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb