Relansarea economică, aşteptată anul viitor

C.D.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 august 2010

Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Mihai Tănăsescu, susţine că ţara noastră va înregistra, anul viitor, o creştere economică "bună", după doi ani de recesiune. Potrivit lui Tănăsescu, creşterea Produsului Intern Brut (PIB) din 2011 va fi susţinută prin avansul exporturilor şi al consumului.

Mihai Tănăsescu a declarat, pentru Mediafax: "Evoluţiile economiei pot să confirme că pentru acest an va fi un desen al economiei undeva în jurul cifrelor anunţate de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu (n.r. - scădere economică de 1,7-1,9%). Anul viitor putem avea o creştere economică pozitivă. Acest lucru este foarte clar. Urmează să finalizăm dimensiunea ei".

Estimările oficiale, atât pentru evoluţia economiei din acest an, cât şi pentru anul viitor, urmează să fie făcute publice de către oficialii FMI la finalul misiunii de evaluare, pe 4 august. "Va fi o creştere economică bună, după doi ani de recesiune", a subliniat Mihai Tănăsescu.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, vineri, că potrivit noilor estimări, ţara noastră va înregistra, anul acesta, o scădere economică între 1,7% şi 1,9%.

Proiecţia de evoluţie a economiei avansată de Vlădescu este mai optimistă decât cele anunţate de BERD şi Erste Bank, care estimează o contracţie a PIB de 3%, sau a Capital Economics care prognozează un recul de 2,5%.

Fără majorări de taxe şi impozite

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a subliniat că discuţiile cu FMI nu vizează majorări de taxe şi impozite, nici în acest an, şi nici pentru anul viitor. Potrivit lui Vlădescu, misiunea FMI "nu schimbă nimic" în ceea ce priveşte politica deja anunţată a Guvernului în domeniul taxelor şi a impozitelor. Ministrul a mai spus că ţara noastră are nevoie de acordul cu FMI şi că scrisoarea de intenţie este în lucru. În acest sens, Mihai Tănăsescu a subliniat că nu vor fi probleme cu eliberarea celei următoarei tranşe din acordul de împrumut, de 900 milioane euro.

În completarea celor spuse de ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu a menţionat că discuţiile dintre Guvern şi FMI nu vor conduce la măsuri suplimentare de austeritate pentru 2010 şi 2011. "Discuţiile care au avut loc între autorităţile române şi reprezentanţii FMI nu au condus la noi măsuri care să fie implementate în 2010 şi 2011, astfel încât să fie avute în vedere noi tăieri de salarii, şi aşa mai departe", a afirmat Tănăsescu.

Reprezentantul României la FMI a mai arătat că rezultatul discuţiilor de până acum a fost consolidarea măsurilor care au fost deja stabilite, astfel încât implementarea lor să conducă la un deficit bugetar în limita de 6,8% pentru acest an şi de 4,4% din PIB pentru anul viitor.

Nou parteneriat cu FMI, posibil în octombrie

Negocierile dintre Guven cu FMI şi Comisia Europeană pentru un nou parteneriat ar putea începe la umătoarea misiune de evaluare a acordului actual, în luna octombrie, a precizat Mihai Tănăsescu. Reprezentantul României la FMI a explicat: "Acest subiect nu a fost abordat acum. Cred că în perioada următoare, la vizita din octombrie, acest subiect va fi atins. Va depinde, însă, de decizia Guvernului. Nu cred că va fi nevoie de un nou împrumut". Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a spus că discuţiile despre un nou acord între autorităţile române şi instituţia financiară internaţională sunt premature şi că vor avea loc "la un moment dat". Programul actual se încheie în primăvara anului viitor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb