Relaţiile comerciale româno - maghiare au cunoscut o evoluţie spectaculoasă în ultimii ani

Paula Bulzan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 martie 2007

Evoluţia relaţiilor economice şi comerciale după 1990 între România şi Ungaria este considerată de oficiali ai celor două ţări, mulţumitoare şi de un real succes. Atât ministrul delegat pentru Comerţ, Iuliu Winkler, cât şi secretarul de stat în Ministerul Economiei din Ungaria, Miklos Merenyi, au apreciat, zilele trecute, în cadrul întâlnirii bilaterale de la Arad, drept spectaculoasă evoluţia relaţiilor comerciale româno-ungare. Valoarea schimburilor comerciale între cele două ţări a crescut continuu începând cu anul 2000, cu o medie anuală cuprinsă între 25 şi 30%. "În anul 2006, valoarea livrărilor bilaterale a atins suma de 2,6 miliarde euro, 1,27 miliarde euro reprezentând valoarea exporturilor către Ungaria, în vreme ce valoarea importurilor din Ungaria a fost de 1,33 miliarde euro", a declarat Iuliu Winkler.

La rândul său, Mereny Miklos a considerat constatarea omologului său îndeosebi valabilă mai ales având în vedere tendinţele ultimilor ani. "Accelerarea ritmului de creştere s-a putut observa îndeosebi în ultimii trei ani. În această perioadă, valoarea schimburilor s-a dublat. În anul 2005, valoarea livrărilor bilaterale a atins suma de 2,75 miliarde de euro, iar în anul 2006, potrivit datelor disponibile până la sfârşitul lunii octombrie 2006, valoarea comerţului între cele două ţări a depăşit cu puţin 3 miliarde de euro", a aprecizat Mereny Miklos.

"Din punct de vedere al exportului ungar, România este a cincea cea mai mare piaţă. Totodată, începând cu anul 2004, primele ţări nemembre ale UE, România a devenit cea mai importantă parteneră la export. Ungaria se află, de ani de zile, printre primii zece cei mai importanţi parteneri comerciali ai României atât din punct de vedere al exportului, cât şi al importului. Cea mai mare parte a livrărilor din partea ambelor ţări, cu o pondere de peste 80 la sută, o reprezintă produsele cu un grad ridicat de prelucrare, şi anume, maşinile şi echipamentele", se arată într-un comunicat de presă remis de Bogar Ferenc, consilier economic în cadrul Ambasadeu Republicii Ungare la Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb