Într-un deceniu de activitate pe piaţa locală, RE/MAX România a ajuns la o reţea naţională de 60 de francize şi 700 de consultanţi imobiliari, plecând de la 3 birouri şi 30 de agenţi. De la preluarea conducerii de către actuala echipă de management, birourile RE/MAX România au intermediat proprietăţi în valoare de peste 2,5 miliarde euro, reprezentând peste 25.000 de unităţi locative şi au organizat peste 500 de training-uri de profesionalizare, la care au participat peste 10.000 de specialişti în imobiliare, conform unui comunicat de presă al companiei.
"Într-un deceniu de activitate dedicată pe piaţa imobiliară din România, RE/MAX a parcurs un drum impresionant, de la un debut modest, la consolidarea unei reţele naţinale puternice. În această perioadă, am facilitat tranzacţionarea a zeci de mii de proprietăţi, contribuind la crearea unor schimbări semnificative în peisajul imobiliar al ţării. De asemenea, am investit eforturi considerabile în dezvoltarea profesională a agenţilor noştri, sprijinind mii de cursanţi să îşi dezvolte competenţele şi să atingă performanţe remarcabile în acest domeniu competitiv. Suntem mândri să fim recunoscuţi drept unul dintre principalii actori de pe piaţa imobiliară românească şi ne angajăm să continuăm să aducem inovaţie, profesionalism şi excelenţă în fiecare tranzacţie şi în fiecare relaţie pe care o avem cu clienţii noştri şi comunitatea în ansamblu", a declarat Răzvan Cuc, preşedinte RE/MAX România.
Subsidiara autohtonă a master francizei RE/MAX a fost preluată de actualul management în urmă cu 10 ani, când RE/MAX România cuprindea o reţea de trei birouri şi cca. 30 de agenţi, iar până la finele anului 2014 compania ajunsese la comisioane de 430.000 de euro, respectiv cca. 400 de tranzacţii. RE/MAX România a cunoscut creşteri constante în ultimii ani, în prezent compania ajungând la o reţea de 60 de birouri şi 700 de agenţi.
Până la finele anului curent, RE/MAX România estimează atingerea unui număr de 70 de birouri, 870 de consultanţi imobiliari şi comisioane de 15 mil. Eur, dintr-un volum de peste 10.000 de tranzacţii preconizate. Ca perspective de dezvoltare pe termen mediu, compania îşi propune să ajungă, până în 2029, la un număr de 150 de francize, 2000 de agenţi şi un volum de comisioane de 60 mil. Eur.
În cei 10 ani de activitate, RE/MAX România a intermediat tranzacţii imobiliare care cumulează o valoare de peste 2,5 mld Eur. În ceea ce priveşte unităţile locative tranzacţionate, care sunt principalul segment din activitatea RE/MAX, peste 25.000 au fost intermediate de francizele companiei. Cele mai valoroase proprietăţi rezidenţiale intermediate în acest interval au depăşit 3 mil. Eur, însă în topul celor mai mari tranzacţii se numără şi un hotel, de cca. 8 mil. Eur, sau terenuri, cu proiecte de peste 10 mil. Eur. Cel mai mare comision obţinut de un agent RE/MAX a fost de 300.000 Eur, în urma vânzării unui spaţiu comercial.
În prezent, Bucureşti, Cluj şi Braşov sunt cele mai solide pieţe pentru RE/MAX, unde activează un număr mare de birouri şi agenţi afiliaţi. Fiind o afacere la cheie, franciza RE/MAX nu necesită experienţă în domeniu, motiv pentru care peste 80% dintre proprietarii birourilor vin din afara industriei imobiliare. Potrivit reprezentanţilor RE/MAX, francizele brandului sunt afaceri simple ca model, presupun o investiţie relativ mică în raport cu alte businessuri şi pot genera o recuperare rapidă a investiţiei, respectiv profituri ulterioare între 15% şi 35% din cifra de afaceri.
În ceea ce priveşte educaţia în imobiliare, unul dintre pilonii de bază ai conceptului francizei RE/MAX, compania a ajutat piaţa imobiliară locală să îşi crească nivelul de profesionalizare de-a lungul timpului. Într-un domeniu în care lipsa unor reglementări şi a unor specialişti acreditaţi reprezintă unul dintre cele mai mari impedimente, RE/MAX România a ajutat peste 10.000 de agenţi să devină profesionişti în imobiliare, organizând peste 500 de workshop-uri dedicate. Mai mult, începând cu anul 2023, reţeaua RE/MAX a introdus reprezentarea exclusivă la nivelul întregii reţele, ridicând standardele reţelei locale la nivelul celei europene.
Profesionalizarea breslei poate dubla numărul consultanţilor imobiliari în următorii 5 ani, până la cca. 20.000 de specialişti
La aniversarea de 10 ani pe piaţa locală, reprezentanţii RE/MAX afirmă că lipsa unei bresle a agentului imobiliar, care să fie recunoscut şi respectat ca profesionist, a reprezentat principala provocare cu care s-a confruntat compania în dezvoltarea businessului. Totodată, aceştia se declară optimişti că, odată cu implementarea Legii Agentului Imobiliar, care se află acum în legiferare, piaţa de consultanţă imobiliară va atinge standardele menţionate şi va cunoaşte o creştere accelerată în următoarea perioadă. În condiţiile profesionalizării breslei, reprezentanţii RE/MAX estimează o dublare a numărului de agenţi în următorii 5 ani, până la aproximativ 20.000 de specialişti.
Pentru a se diferenţia în piaţă şi a rămâne competitivă, RE/MAX România a mizat încă de la început pe educaţia profesională a agenţilor săi, prin programele Academiei RE/MAX, ce conţine programe complete atât pentru consultanţi, cât şi pentru ownerii de agenţii. Începând cu anul trecut, RE/MAX România a trecut integral la reprezentare exclusivă a clienţilor - vânzători sau cumpărători - în care, asemeni avocaţilor, agentul reprezintă exclusiv interesele unei singure părţi în tranzacţie.
RE/MAX România prezintă concluziile unui studiu extins în rândul specialiştilor imobiliari, care include statistici şi tendinţe din piaţa imobiliară, informaţii despre comportamentul clienţilor, evoluţia pieţei imobiliare în ultimii cinci ani, respectiv o analiză a traiectoriei profesionale a respondenţilor şi beneficiile obţinute în domeniul consultanţei imobiliare.
Potrivit specialiştilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, preţurile locuinţelor - atât case, cât şi apartamente - vor creşte anul acesta. Cca. 35% dintre specialiştii intervievaţi consideră că preţurile caselor vor creşte cu până la 10%, iar în cazul apartamentelor cca. 43% preconizează acelaşi procent de creştere. Pe de altă parte, 26% cred că preţurile caselor vor stagna, acelaşi lucru fiind menţionat de cca. 33% dintre respondenţi, referitor la evoluţia preţului la apartamente. O estimare diferită, comparativ cu anul trecut, regăsim în cazul terenurilor intravilane, unde 36% dintre specialişti consideră că preţurile vor creşte cu până la 10%. Totodată, şi în piaţa chiriilor se preconizează creşteri, aproape 50% dintre respondenţi considerând că preţurile pe acest segment vor creşte cu până la 10 procente, iar 25% estimează o stagnare. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la proprietăţile comerciale, majoritatea respondenţilor preconizează stagnări - 40% în cazul spaţiilor comerciale, 42% pentru spaţiile de birouri - atât la vânzare, cât şi la închiriere.
"Previziunile pentru piaţa imobiliară a anului 2024 sunt destul de incerte, însă există indicii care sugerează o tendinţă de creştere. Pe de-o parte, luăm în calcul perspectivele ce indică o posibilă reducere a dobânzilor, alături de o anticipată expansiune economică în 2024, iar de menţionat la acest aspect sunt şi creşterile salariale de la finele anului trecut, precum şi faptul că acesta este un an electoral. Pe de altă parte, stocul de noi unităţi a scăzut în multe oraşe, ceea ce se poate reflecta într-o cerere ridicată, iar în mod particular foarte multe oraşe au anunţat investiţii în infrastructură, generând astfel oportunităţi investiţionale. În concluzie, putem afirma că 2024 se anunţă favorabil pentru piaţa imobiliară din România, o piaţă ce prezintă în continuare un potenţial mare de creştere", a declarat Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România.
Premisele pieţei imobiliare indică o creştere accelerată la nivel de preţuri, în următorii 5 ani
România are cea mai ieftină piaţă imobiliară din Europa, raportat la salariu per metru pătrat de locuinţă, afirmă reprezentanţii RE/MAX România. Ca exemplu, aceştia menţionează că în Bucureşti un metru pătrat de locuinţă medie poate fi cumpărat cu 1,3 salarii medii, ceea ce este mult sub orice capitală europeană. Comparativ, în Praga acelaşi mp poate ajunge la cca. 4 salarii, iar în Budapesta la cca. 3 salarii medii. De asemenea, procentul de achiziţie prin credite ipotecare este cel mai mic din Europa, spun aceştia, menţionând că cca. 55% dintre români cumpără fără credit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2024, 11:30)
remax publicitate...dar tot sarlatani raman!
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2024, 11:31)
au tehnici de sarlatanism american pe meleaguri romanesti!
s c c r e t