Guvernul a majorat, cu data de 1 martie, salariile personalului medical. Sunt medici cărora li s-a triplat salariul. Ajung la 14-16 mii lei lunar, a declarat deputatul Remus Borza, conform comunicatului de presă remis către Rredacţie.
Deputatul punctează că : « În prezent, marea supărare a personalului medical este că s-au plafonat sporurile. Nu mai sunt la 80%, ci la 30%. În continuare şi indiferent cât ar creşte salariile, pliculeţul nu va dispărea din spitalele publice. În şedinţa de Guvern, miniştrii Finanţelor, Sănătăţii şi Muncii au primit ultimatum să găsească o formulă pentru a satisface revendicările sindicale ».
Referitor la situaţia spitalelor, deputatul susţine că « avem prea multe spitale în sistemul public de stat, peste 350. Ar trebui să avem doar 40 de spitale noi, mari şi late în fiecare reşedinţă de judeţ, dotate cu aparatură şi tehnică de investigaţie medicală de ultimă generaţie şi populate cu medici şi personal medical bine pregătit şi bine plătit. În rest, dezvoltate medicina ambulatorie şi SMURD-ul care să transporte în bune condiţii şi în timp util acuţii şi cronicii la spitalele judeţene sau universitare ».
În ceea ce priveşte sistemul public de sănătate, acesta declară că « este o mare gaură neagră, în care aruncăm zeci de miliarde de lei în fiecare an. Am ajuns, în 2018, la 42 de miliarde de lei alocări bugetare pentru sănătate. Anul trecut, am avut 38 de miliarde de lei, iar în 2016, 32 de miliarde de lei alocări bugetare pentru Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În ultimii 20 de ani, am finanţat sistemul public de sănătate cu peste 150 miliarde de euro! Cu toate acestea, n-am fost în stare să construim nici măcar un spital public nou, din contră: în 2010 am închis 69. Şi n-a fost o măsură rea. Deşi sistemul public de sănătate a avut bugete generoase, România deţine prima poziţie în Europa la mortalitatea infantilă, la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare şi de infecţiile nosocomiale. În fiecare an, mii de români mor din cauza culpei medicale, a indolenţei şi nepăsării personalului medical. Nu subfinanţarea este problema sistemului public, cum greşit afirmă unii, ci managementul defectuos al resursei umane şi financiare ».
« Un şofer de pe Ambulanţă de la Iaşi în urma majorărilor salariale de la 1 martie are un brut de 13528 de lei şi un venit net de 8793. O fi puţin pentru un şofer? Câtă ipocrizie să mai tolerăm în discursul şi atitudinea reprezentanţilor sindicatelor? Managerii de spitale trebuie să-şi optimizeze organigramele şi ştatele de funcţii. Să opereze de urgenţă reduceri de personal pe palierul administrativ şi TESA. Reducerile salariale astfel obţinute să fie redistribuite personalului medical », a mai adugat în încheiere deputatul Remus Borza.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2018, 14:01)
intregul sistem bugetar este in plina ipocrizie : la armata e la fel , in invatamint ,in administratiile locala si centrale - toti vor si mai mult , dar nu s-a schimbat o iota din indolenta , incapacitate