REMUS BORZA: "Reorganizarea "Uztel", coordonată de administratorul judiciar, nu de cel special"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2013

Remus Borza ne-a explicat că cererea de revizuire reprezintă o cale extraordinară de atac, care nu suspendă efectele unei hotărâri definitive şi irevocabile.

Remus Borza ne-a explicat că cererea de revizuire reprezintă o cale extraordinară de atac, care nu suspendă efectele unei hotărâri definitive şi irevocabile.

Fiscul din Prahova este de altă părere

Planul de reorganizare al "Uztel", pe care Tribunalul Dolj l-a confirmat printr-o sentinţă dată anul trecut, a fost adoptat cu amendamentul ca activitatea companiei producătoare de utilaj petrolier să fie coordonată de către administratorii speciali ai acesteia, Euroinsol Consulting şi Euro Insol, ne-a declarat Remus Borza, care controlează cele două case de insolvenţă.

În schimb, într-o notificare din 16 ianuarie transmisă acţionarului majoritar al producătorului de utilaj petrolier, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Finanţelor Publice (ANAF - DGPF) Prahova îşi exprimă punctul de vedere, potrivit căruia activitatea "Uztel" ar fi trebuit coordonată de către administratorul special, sub supravegherea administratorilor judiciari, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Uztel.

Tribunalul Dolj a decis, pe 9 octombrie, respingerea cererii de înlocuire a administratorului judiciar, pe care o înaintaseră Asociaţia Uztel, acţionarul majoritar al firmei, administratorul special, Dan Rădulescu, şi un grup de patru companii, precum şi confirmarea planului de reorganizare, propus de către adminis-tratorul special. Ulterior, pe 18 decembrie 2012, Curtea de Apel Craiova a respins ca nefondat recursul acestora. Asociaţia Uztel reclamă faptul că Tribunalul Dolj nu a soluţionat cererea de lămurire a sentinţei din 9 octombrie. Remus Borza consideră că deciziile care au urmat şi care au fost în favoarea administratorilor judiciari lămuresc decizia în cauză.

În cadrul Adunării Creditorilor Uztel, creditori ale căror voturi reprezintă 78% din numărul total de drepturi de vot au optat în favoarea acceptării planului de reorganizare, cu condiţia coordonării activităţii companiei de către administratorii judiciari, ne-a mai precizat Remus Borza, domnia sa explicând că decizia creditorilor a fost motivată de faptul că Dan Rădulescu este acţionar al "Uztel".

Reprezentanţii Asociaţiei Uztel îl acuză pe Remus Borza de manipularea pieţei de capital, pentru că a comunicat public faptul că instanţele au decis "definitv şi irevocabil" că activitatea Uztel poate fi coordonată de către Euroinsol Consulting şi Euro Insol. Domniile lor precizează că au formulat o cerere de revizuire a deciziei Curţii de Apel Craiova. Remus Borza ne-a explicat că cererea de revizuire reprezintă o cale extraordinară de atac, care nu suspendă efectele unei hotărâri definitive şi irevocabile.

O altă acuzaţie a Asociaţiei Uztel la adresa administratorilor judiciari este că aceştia au propus procedura falimentului, deşi acţionarii şi-au manifestat dorinţa de reorganizare. Într-un document din anul 2010, Alina Maer, avocat coordonator în cadrul Euroinsol Consulting, propunea trecerea la faliment procedură generală. Domnia sa îşi motiva decizia prin faptul că, potrivit, indicatorilor financiari, "Uztel" se afla în incapacitate de reorganizare sau redresare, fiind în situaţia unui risc ridicat de faliment încă din anul 2008. Remus Borza ne-a declarat că propunerea de atunci a administratorului judiciar a fost cea mai naturală, având în vedere starea precară a companiei. Cooptarea Euro Insol în consorţiul de administrare judiciară s-a realizat în aprilie 2011, la dorinţa principalilor creditori, respectiv ANAF şi ING Bank, în vederea restructurării firmei, arată domnia sa. "În decembrie 2011, am reuşit să suspendăm o decizie executorie de faliment a Tribunalului Prahova, pentru a putea reorganiza < Uztel >. Am făcut acest lucru, deşi procedura falimentului ar fost mai uşor de administrat şi ar fi asigurat un câştig mai rapid", subliniază avocatul.

Acţiunile "Uztel" au fost reluate la tranzacţionare pe 10 ianuarie, după ce au fost suspendate timp de aproape 33 de luni, ca urmare a solicitării de intrare în insolvenţă. Procedura generală a insolvenţei a fost deschisă la data de 6 septembrie a aceluiaşi an, în urma acumulării unor datorii de 74,4 milioane lei. Administratori judiciari a fost numit consorţiul format din Euroinsol Consulting, prin Alina Maer, şi, din luna aprilie a anului viitor, Euro Insol, prin Remus Borza. Adminis-tratorii judiciari se află în conflict cu Asociaţia Uztel, acţionarul majoritar al companiei, şi administratorul special, Dan Rădulescu. Acesta din urmă doreşte coordonarea activităţii producătorului de utilaj petrolier, demers în care este susţinut de Asociaţia Uztel. Acţionarul majoritar a acuzat Euro Insol şi Euroinsol Consulting că ar interzice administratorului special să îşi des-făşoare activitatea. În replică, reprezentanţii administratorilor judiciari au arătat că decizia Tribunalului Dolj constată ridicarea definitivă şi irevocabilă a dreptului de administrare al reprezentanţilor acţionarilor. De asemenea, reprezentanţii caselor de insolvenţă consideră că atât Dan Rădulescu, cât şi preşedintele Asociaţiei Uztel, Constantin Trestioreanu, se numără printre persoanele responsabile pentru intrarea în insolvenţă a companiei.

"Uztel" are un capital social de 13.413.647 lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de un leu. Asociaţia Uztel deţine aproape 83,84% din capitalul social al producătorului de utilaj petrolier.

Titlurile "Uztel" au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere cu 8,18%, comparativ cu preţul de închidere din ziua precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb