Remus Dănilă(BVB): O corecţie a bursei ar putea aduce capital suplimentar în piaţă de la investitori

A.F.
Piaţa de Capital / 12 decembrie 2023

Remus Dănilă(BVB): O corecţie a bursei ar putea aduce capital suplimentar în piaţă de la investitori

O corecţie a bursei ar putea aduce capital suplimentar în piaţă de la investitori, a afirmat, luni după-amiaza, Remus Dănilă, director Relaţii cu Investitorii şi Dezvoltare, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit acestuia, în ultima perioadă, investitorii au încasat mulţi bani, dar îi păstrează în conturi.

"Suntem pe maxime istorice. Am depăşit foarte recent 15.000 pe indicele BET. O întrebare pe care au adresat-o mulţi investitori străini şi se discută mult în piaţă este ce s-a întâmplat cu toţi banii care au intrat, cu dividendul FP, cu banii de pe Hidroelectrica, cu dividendele speciale de la Petrom, Banca Transilvania. Acum vorbim de răscumpărarea de la Fondul Proprietatea, o sumă de aproximativ un miliard de lei. Deci, sunt foarte mulţi bani care nu s-au văzut neapărat în volumele tranzacţionate. Dacă ne uităm la volume, suma tranzacţionată este semnificativ mai mică decât acest capital care a fost distribuit acţionarilor companiilor respective şi, în discuţiile noastre cu brokerii, care ne-au surprins relativ, este că foarte mulţi investitori au acei bani în conturi. Deci, o mare parte din acest capital nu a fost alocat şi probabil nu a fost alocat pentru că există o percepţie că totuşi preţurile au crescut şi există o anumită prudenţă, putem să spunem. Deci, există şi posibilitatea ca o corecţie a bursei să aducă un capital suplimentar în piaţă de la investitorii existenţi sau poate de la investitorii care simt că au pierdut trendul şi vor profita de o corecţie. Globul de cristal nu îl avem, dar există şi un scenariu pozitiv, nu doar acela în care investitorii vor părăsi corabia, pentru că o corecţie în evoluţia burselor e naturală şi nu ar trebui să sperie pe nimeni", a afirmat Dănilă.

Oficialul BVB a precizat că, după listarea Hidroelectrica în perioada iulie - septembrie, volumul tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 1,3 miliarde de euro, în afara IPO-ului Hidroelectrica, ceea ce reprezintă de 3,2 ori mai mult decât media pe ultimul an. Ca exemplu, în perioada octombrie - noiembrie, au avut loc tranzacţii de 800 de milioane de euro.

Totodată, Remus Dănilă a anunţat că proiectul cel mai important al BVB pentru anul viitor îi constituie lansarea pieţei de derivate, în prima jumătate a anului 2024.

Reprezentantul BVB a participat la cea de-a doua ediţie a Quarterly Report - raportul trimestrial al emitenţilor de top de la bursă.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Banii s-au dus in imobiliare, de teama majorarii de TVA de anul urmator si posibil in loteria bitcoinilor.

    Romanul intelege mai bine imobiliarele decat bursa, iar in cazul ambelor cumpara orice si fara o analiza prealabila. 

    1. Corect.

      daca s-au dus in imobiliare si btc inseamna ca este un esec al 'profesionistilor' de la conducerea BVB in procesul de administrare/managament. Mai ales pe partea educativa.

      Frica si lacomia se elimina prin educatie.  

      Felicitari pt acest raspuns!

    Maximul la bet a fost 13.921 in ianuarie 2022, acum e cca 15000, deci nominal , cu 7,8% peste varful din ianuarie 2022. Dar in 2022 am avut inflatie 16%, anul asta 10%, adica 27,6% s-a devalorizat leul in 2 ani. adica de fapt urcarea reala BET in 2 ani este -20%. real, suntem la minusssss. nu conteaza nominal. dc aveam inflatie 1000% si eram la 7% plus fata de maximul istoric ne bucuram? sper ca nu.

    La americani, dow jones e la -4% fata de maximul din ianuarie 2022. ma refer la dow, pt ca acolo sunt companii din energie multe ca in bet. In 2022, inflatia in US a fost 8%, 2023 4%, total compus, 12,32. deci si la ei real in bani reali practic sunt la -16% fata de maxim.

    1. Corect. Real suntem departe de maxime in termeni reali. Companiile din BET (energie, banci, sphera, TTS) vor inregistra rezultate foarte bune anul acesta. Inca nu suntem nici pe aproape de noile maxime ale BET.

    In concluzie,duceti piata jos sa poata cumpara si strainii ce se intreaba cand pot cumpara ieftin.

    1. duceti piata ....adica vrei sa spui ca piata o duc cativa in jos sau in sus? adica vrei sa spui ca e manipulata de brokeri? da nu pot sa cred asa ceva....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb