Curtea Constituţională (CCR) a respins marţi ca neîntemeiată, cu majoritate de voturi, sesizarea Avocatului Poporului împotriva legii carantinării, stabilind că atât internarea obligatorie a pacienţilor infectaţi cu o boală contagioasă, cât şi detaşarea obligatorie a medicilor, sunt constituţionale.
"Plenul Curţii Constituţionale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi în ceea ce priveşte dispoziţiile art.8 alin.(3)-(9) şi ale art.19 alin.(2)-(6) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic şi cu majoritate de voturi în ceea ce priveşte dispoziţiile art.19 alin.(1) din aceeaşi lege, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.8 alin.(3)-(9) cu referire la sintagma «izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare» şi ale art.19 din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic sunt constituţionale în raport cu criticile formulate", se arată în minuta deciziei CCR.
Avocatul Poporului susţinea în sesizare că măsura internării obligatorii (izolarea obligatorie într-o unitate sanitară), având trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, trebuie să fie o măsură de ultim resort, după ce alte remedii posibile au fost epuizate.
De asemenea, Avocatul Poporului arăta că dispoziţiile articolului 8 alineatele (3)-(9) nu răspund nici exigenţelor de principiu reţinute în considerentele Deciziei 458/2020 a Curţii Constituţionale referitoare la accesul liber la justiţie, care subliniază că un drept de acces la justiţie efectiv "nu se caracterizează doar prin posibilitatea instanţei de judecată de a examina ansamblul mijloacelor, argumentelor şi probelor prezentate şi de a pronunţa o soluţie, ci şi prin faptul că soluţia pronunţată determină înlăturarea încălcării denunţate şi a consecinţelor sale pentru titularul dreptului încălcat".
Cu privire la prevederile articolului 19 din Legea 136/2020, Avocatul Poporului menţiona că acestea au un grad sporit de impredictibilitate, având în vedere că, în lipsa unor prevederi care să limiteze numărul detaşărilor aceleiaşi persoane pe parcursul stării de alertă, detaşarea poate fi prelungită, în fapt, sine die.
În 7 august, când Renate Weber, şefa instituţiei Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la dispoziţiile legii 136/20202, premierul Ludovic Orban afirma la începutul şedinţei de guvern: "Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională legea carantinei şi izolării. Asta deja mi se pare că depăşeşte orice fel de închipuire. După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală sau de izolare sau de carantinare a pacienţilor diagnosticaţi ca fiind pozitivi, mii de cetăţeni diagnosticaţi pozitiv, pe lângă asta, nu am avut posibilitatea să luăm nicio măsură pentru a putea izola persoanele de contact ale fiecărei persoane diagnosticate pozitiv, după ce s-a văzut ce efecte grave, dramatice, a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului recidivează şi atacă şi o lege care a fost adoptată de Parlament - şi care a fost adoptată de Parlament în urma deciziei Curţii Constituţionale, tot la sesizarea Avocatului Poporului. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcţie pe care, personal, nu o înţeleg. Iar persistenţa asta în a ataca legi fundamentale care permit Guvernului şi autorităţilor sanitare să se lupte împotriva epidemiei, să protejeze sănătatea şi viaţa oamenilor, mie îmi pare deja un atac împotriva intereselor fundamentale ale României".
Decizia de ieri a CCR îi dă dreptate premierului Ludovic Orban şi menţine măsurile dispuse prin legea carantinării şi izolării.