Nervozitatea actorilor pieţei de energie creşte pe zi ce trece, în aşteptarea rezultatului negocierilor dintre administratorii Hidroelectrica şi "băieţii deştepţi". Mai multe surse din piaţă ne-au spus, în urmă cu două zile, că administratorii Hidroelectrica cer 180-190 de lei/MWh pentru energia livrată în cadrul contractelor bilaterale directe, la un preţ mediu de 130 de lei/MWh.
Ieri, situaţia a devenit mai încordată în piaţă pe fondul vehiculării unor informaţii potrivit cărora administratorii Hidroelectrica nu acceptă nicio ofertă sub 200 de lei/MWh în negocierile cu "băieţii deştepţi".
Contactat telefonic, Remus Borza, directorul "Euro Insol", adminis-tratorul judiciar al Hidroelectrica, ne-a declarat: "După cum ştiţi, nu avem cum să vă dăm detalii despre negocieri. Până acum, nu am încheiat nicio negociere pentru că ne-au oferit preţuri sub aşteptările noastre. Noi suntem flexibili în negociere, dar nu putem accepta nişte procente mici de creştere".
Administratorii Hidroelectrica au anunţat, în repetate rânduri, că nu urmăresc denunţarea contractelor bilaterale directe ale companiei, ci majorarea preţurilor, pe cale amiabilă, astfel încât cel mai mare producător de electricitate din ţara noastră să aibă şi profit de pe urma lor. Ei au spus că denunţarea contractelor ar urma să aibă loc numai dacă eşuează rundele de negociere.
Temerile clienţilor "băieţilor deştepţi" (furnizori şi mari consumatori) sunt că majorarea preţului energiei hidro va fi una substanţială şi că, din toamnă, facturile energetice ale industriei vor "sări în aer".
• Nu s-a ajuns la o înţelegere cu Alro
Remus Borza ne-a menţionat că la discuţiile dintre administratorii Hidroelectrica şi Alro Slatina a participat şi Vitali Machitski, proprietarul combinatului. Negocierile nu au dus la niciun rezultat şi vor fi reluate săptămâna viitoare, oferta îmbunătăţită a Alro fiind sub aşteptări. Administratorii "Hidroelectrica" susţin că ţin cont, în negocieri, de importanţa Alro în economia noastră şi de faptul că este cel mai mare consumator de energie.
Surse din Hidroelectrica susţin că, înainte de declararea insolvenţei Hidroelectrica, formula de preţ ajus-tată în funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului a condus la tarifarea sub costuri (114-116 lei/MWh) a energiei livrate către Alro. În prezent, preţul de producţie a energiei hidro este de 125 de lei/MWh.