Renegocierea cu EADS a scutit statul de un efort financiar uriaş

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 14 noiembrie 2005

Negociatorii PSD stabiliseră, iniţial, o valoare a contractului de 1 miliard de euro

Ministerul Administraţiei şi Internelor şi concernul german EADS au finalizat, miercuri, negocierile pe marginea proiectului tehnic al Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei de Stat (SISF). Valoarea contractului a fost stabilită la 524,5 milioane euro, preţ "final şi ferm", a declarat ministrul Vasile Blaga, la sfîrşitul săptămînii trecute. Economia realizată astfel de statul român este de aproximativ 475 de milioane euro, în condiţiile în care fosta echipă de negociatori, din timpul guvernului Năstase, stabilise o valoare a contractului de 650 de milioane euro, incluzînd o opţiune de subcontractare de încă 350 de milioane euro. La vremea respectivă, Comisia Europeană atenţionase autorităţile de la Bucureşti asupra evitării suprapunerii contractului cu EADS cu programe finanţate prin fonduri europene. Vicepreşedintele concernului EADS, Markus Hellenthal a declarat, vineri, că ambele părţi au fost de acord să elimine toate suprapunerile cu fonduri Phare, încă de la începutul renegocierilor. Reprezentantul EADS a infirmat, de asemenea, zvonurile conform cărora, în timpul primelor negocieri, concernul i-ar fi oferit 20 de milioane de euro omului de afaceri Ion Ţiriac, pentru a influenţa partea română. În acelaşi timp, oficialul a mai declarat că şi aspectele legate de suprapuneri erau cunoscute şi la data primelor negocieri, cu guvernul Năstase. Aşadar, economia făcută prin renegociere de către statul român nu este reprezentată neapărat de eliminarea suprapunerilor, despre care părţile ştiau şi iniţial, iar diferenţa de 475 de milioane euro, între cele două negocieri, nu poate fi justificată în nici un fel de fos-ta putere.

Mihai Tănăsescu, fostul ministru al Finanţelor, ne-a declarat că "evitarea suprapunerii înseamnă că un contract comercial nu trebuie să se deruleze pe bani care fac parte dintr-un fond comunitar". Domnia sa ne-a mai spus că banii proveniţi din fonduri Phare reprezintă sume complementare, adiacente contractului cu EADS şi nu pot fi folosiţi pentru plăţi către compania germană.

Vasile Blaga: "Întrebaţi-l pe domnul Năstase de ce era vorba de 650 de milioane de euro"

Ministrul Vasile Blaga a declarat: "Economia făcută de statul român prin această renegociere este de aproape 475 milioane de euro, în condiţiile în care fosta echipă de negociatori stabilise o valoare a contractului de 650 de milioane euro. Astfel vom face mai multe cu bani mai puţini".

Domnia sa nu a nominalizat vinovaţi direct de felul în care s-a negociat iniţial, dar a precizat că "dacă sunteţi interesaţi de ce în prima faza valoarea contractului era de 650 de milioane de euro ar trebui să-i întrebaţi pe domnul Năstase şi pe domnul Săniuţă". Vicepreşedintele PSD, Adrian Năstase, a declarat în presa de sîmbătă, că "acuzaţiile lansate sunt false şi nu poate fi acuzat nimeni din PSD că ar fi luat o şpagă de aproape 500 de milioane euro".

Procurorii susţin că licitaţia din timpul guvernării Năstase a fost trucată

În luna octombrie a anului curent, magistraţii de la Parchetul General declarau că "licitaţia prin care concernul european EADS a cîştigat contractul în valoare de peste un miliard de euro a fost trucată, iar în urma acestei operaţiuni statul urma să fie păgubit cu sute de milioane de euro". În prezent, o parte din fosta echipă de negociatori ai contractului este anchetată. Printre aceştia se numără Toma Zaharia, fost secretar de stat în MAI, precum şi chestorii Gheorghe Carp, Anton Gagiu şi Mihai Bădescu, acuzaţi de ilegalităţi în afacerea securizării frontierelor, prin "carenţe de fond şi de formă, de natură să prejudicieze eficienţa achiziţiei", spun surse judiciare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb