• Se prefigurează o mare bătălie între grupurile de interese pentru suprafaţele de teren deţinute de centrele de cercetare
Sindicaliştii din sectorul agricol contestă validitatea proiectului de reorganizare a sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, propus de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), ne-a declarat preşedintele Fede-raţiei Sindicatelor din Agricultură - Agrostar, Nicolae Ştefan. Potrivit acestui proiect, peste 100 de unităţi de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol vor fi restructurate şi vor trece din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheor-ghe Ionescu Şişeşti" în cea a ministerului.
Nicolae Ştefan afirmă: "Ideea este binevenită, însă proiectul actual nu s-a bazat pe un studiu serios privind impactul pachetului de legi funciare asupra institutelor de cercetare. Din informaţiile pe care le avem, va fi o mare bătălie între grupurile de interese pentru suprafeţele de teren deţinute de centrele de cercetare. Dacă va intra în vigoare în actuală formă, vom asis-ta la exod în bloc al cercetătorilor".
Sindicaliştii au solicitat MAPDR reluarea discuţiilor privind proiectul de lege a restructurării şi funcţionarea unităţilor de cercetare-dezvoltare în domeniul agricol. Membrii de sindicat au propus un cadru de discuţii bazat pe opiniile şi recomandările specialiştilor din cercetare.
Domnul Nicolae a adăugat: "Sîntem pregătiţi pentru proteste, în cazul în care nu vom fi luaţi în seamă. Am făcut lobby la comisia pentru agricultură şi i-am cerut premierului Călin Popescu Tăriceanu să nu permită trecerea proiectului de lege. Propunem îmbunătăţirea actului normativ prin consultarea cu specialiştii şi cercetătorii din domeniu". De cealaltă parte, reprezentanţii MAPDR susţin că legea a fost elaborată cu aportul specialiştilor din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Purtătorul de cuvînt al MAPDR, Adrian Ţibu, a precizat: "Au fost cinci întîlniri cu specialiştii din cadrul Academiei, în care am discutat despre lege. Unităţile de cercetare nu puteau fi susţinute deoarece erau mult prea mari, motiv pentru care am decis reorganizarea lor. Institutele şi centrele de cercetare fie vor fi transformate în societăţi, fie fac obiectul retrocedărilor şi al restructurării".
Restructurarea institutelor se va face prin reorganizarea integrală sau divizarea a 19 centre, prin fuziunea a 28 de institute şi staţiuni de cercetare, prin preluarea de către instituţiile de învăţămînt superior specializat a trei unităţi şi prin transformarea în societăţi comerciale a 57 de centre. Cele peste 100 de institute şi staţiuni de cercetare şi dezvoltare dispun de o suprafaţă totală de aproximativ 60.600 ha. Activitatea de cercetare şi dezvoltare va fi susţinută cu fonduri de la bugetul de stat, de la operatori economici şi din cooperări internaţional.