Ambasada Olandei la Bucureşti nu a primit, încă, nicio notificare din partea Guvernului României, ne-a declarat un oficial al Ambasadei, cu referire la compania "NN", care a generat un întreg scandal, după ce şi-a notificat clienţii despre zvonurile legate de naţionalizarea pensiilor private (Pilonul II).
Preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seara, că ţara noastră ar trebui să facă sesizări la ambasada olandeză, referitoare la acest scandal: "Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii la Ambasada Olandei, la Guvernul Olandei şi la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă într-o colonie sau într-o fostă colonie olandeză".
Oficialul din cadrul ambasadei olandeze a menţionat că afacerile guvernamentale ale statului olandez nu au nicio legătură cu afacerile multinaţionalelor olandeze: "Până acum nu am primit nicio sesizare, la Ambasada Olandei, iar din punctul nostru de vedere afacerile guvernamentale ale statului olandez sunt complet separate de afacerile unei multinaţionale. Fiecare multinaţională este responsabilă de strategia sau de politica sa de comunicare. Ambasada nu se implică în niciun fel, iar până acum, nu există nicio notificare în ceea ce priveşte NN".
Liviu Dragnea a susţinut că scandalul despre naţionalizarea pensiilor private a pornit de la preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, care ştia că urmează demiterea conducerii ASF.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că PSD intenţionează să facă o comisie de anchetă parlamentară care să stabilească de unde a pornit informaţia privind naţionalizarea pensiilor private.
Deşi Ministrul Finanţelor Viorel Ştefan a caracterizat aceste zvonuri drept "aberante", într-o declaraţie de săptămâna trecută, fondul de pensii NN şi-a anunţat, zilele trecute, clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.
Viorel Ştefan şi-a reluat declaraţia şi la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.
• ASF a aplicat sancţiuni drastice
După atâtea negări din partea oficialilor statului şi după ameninţările lui Liviu Dragnea, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aplicat sancţiuni drastice companiei "NN".
În urma scrisorii transmise clienţilor de către NN Pensii în legătură cu posibila naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancţionat, ieri, NN Pensii cu o amendă contravenţională în cuantum de 1% din capitalul social al societăţii, respectiv cu suma de 750.000 lei.
De asemenea, Autoritatea a decis sancţionarea cu retragerea autorizaţiei directorului general al societăţii NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Ţintoiu, precum şi cu o amendă contravenţională în suma de 100.000 lei.
Ion Giurescu, vicepreşedinte al ASF, responsabil cu sectorul pensiilor private, a declarat: "În urma comunicatelor transmise de NN Pensii în data de 11 aprilie către participanţii la acest fond, am hotărât să avem o audiere a Consiliului de Administraţie al Fondului NN, consiliu format din trei persoane: Marius Daniel Popescu, Raluca Ioana Georgiana Ţintoiu şi Mădălina Ecaterina Ducan. Raluca Ţintoiu este şi directorul general societăţii NN Pensii. Din cei trei s-au prezentat doi, unul fiind în concediu, respectiv Marius Popescu. În urma audierilor, concluziile au fost următoarele: având în vedere circumstanţele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanţilor în sistemul de pensii private din România, consiliul ASF a decis sancţionarea NN Pensii cu amendă contravenţională în valoare de 1% din capitalul social al societăţii, respectiv suma de 750.000 de lei".
Vicepreşedintele ASF a mai subliniat că banii ce vor fi colectaţi din amenzi se vor duce la Ministerul de Finanţe.
Conform domnului Giurescu, decizia poate fi contestată, dar, până în prezent, autoritatea nu a pierdut niciun proces.
Motivarea sancţiunii este dată de trimiterea de informaţii înşelătoare, neprobate de niciun fel de document public, cu privire la posibila naţionalizare a activelor fondurilor de pensii, ceea ce este de natură să prejudicieze stabilitatea şi sustenabilitatea sistemului de pensii din România, potrivit oficialului ASF.
Referindu-se la prejudiciile ce ar putea apărea, domnia sa a precizat că există informaţii conform cărora anumiţi oameni au început să-şi manifeste îngrijorarea, dorindu-şi retragerea din Pilonul II, ceea ce nu se poate prin lege.
Vicepreşedintele ASF a adăugat: "Azi vom declanşa un control că să vedem dacă şi alte persoane din cadrul NN au fost implicate în această acţiune, urmând ca, dacă se constată şi implicarea altora să luăm decizii".
• Ion Giurescu a anunţat un control şi la BCR Pensii
Ion Giurescu consideră că situaţia articolului postat pe blogul personal al lui Radu Crăciun, director al BCR Pensii, în care acesta atrăgea atenţia asupra efectelor negative pe termen lung ale unei eventuale naţionalizări a pensiilor private, este diferită, pentru că afirmaţiile au fost făcute în nume personal, fără a căpăta un caracter informativ destinat clienţilor. În acest context, oficialul ASF a spus că se va efectua şi un control la BCR Pensii.
Ion Giurescu a mai adăugat că amenda dată "NN" este ce mai mare din istoria ASF, dar nu şi din istoria pensiilor Pilonul II. În acest caz, sancţiunea cea mai mare a fost aplicată tot societăţii "NN Pensii", fiind în valoare de 360.000 de euro pentru un contract de outsourcing (n.r. externalizare).
Naţionalizarea pensiilor private a fost pusă recent în discuţie de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.
Ideea naţionalizării pensiilor private a mai fost vehiculată, în ultimii ani.
În 2014, Victor Ponta a declarat, într-un interviu, că s-a discutat cu FMI despre naţionalizarea pensiilor private.
"NN" Pensii: Măsurile anunţate de ASF nu afectează în niciun fel situaţia fondului de pensii administrat de companie
Măsurile anunţate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu afectează în niciun fel situaţia fondului de pensii administrat de "NN" şi economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanţi la acesta, a transmis, ieri, compania.
Într-o poziţie oficială trimisă Redacţiei, "NN" Pensii a precizat: "Consiliul de administraţie al «NN» Pensii a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ulterior căreia a luat la cunoştinţă din media despre măsurile stabilite de autoritate în legătură cu mesajul de informare transmis de companie în data de 11 aprilie 2017 către clienţii care au declarat adresa de e-mail. Aşteptăm decizia oficială a ASF şi ne arătăm toată deschiderea şi colaborarea în demersurile ulterioare acesteia, urmând să stabilim şi să le comunicăm în cel mai scurt timp direcţiile de acţiune ale «NN» Pensii.
Reiterăm că intenţiile noastre au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat şi la interesul participanţilor de a se informa constant despre situaţia fondurilor economisite pentru pensie.
Apreciem faptul că Guvernul şi Ministerul de Finanţe au avut o poziţie recentă foarte fermă pentru susţinerea şi stabilitatea Pilonului II.
Precizăm că aceste măsuri anunţate astăzi nu afectează în niciun fel situaţia fondului de pensii administrat de NN şi economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanţi la acesta".
(S.A.)
1. Nu-mi spune
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 14.04.2017, 07:16)
Cu alte cuvinte ambasada olandeza reprezinta in Romania doar interesele sarantocilor din Olanda nu si pe cele ale bogatanilor ?!