Reprezentanţii Transelectrica şi TEIAS ar putea relua discuţiile asupra cablului submarin, la începutul lunii iulie

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 iunie 2007

Conducerea SN Transelectrica îi va invita, la începutul lui iulie, pe reprezentanţii companiei de transport al energiei electrice din Turcia /TEIAS/, pentru a relua discuţiile privind realizarea cablului submarin de interconexiune dintre România şi Turcia, a declarat vineri, la Ploieşti, directorul general Transelectrica, Stelian Gal.

Discuţiile referitoare la cablul submarin au intrat în impas din cauza refuzului părţii turce de a acorda drept de preempţiune pentru faza a doua a proiectului, companiei care va câştiga licitaţia pentru prima etapă.

\"Îi vom invita pe omologii turci la discuţii la începutul lui iulie şi vom încerca din nou să-i convingem să accepte acordarea de avantaje, cum ar fi dreptul de preempţiune, firmei care va câştiga licitaţia pentru prima fază a proiectului\", a spus Gal.

Acesta a explicat că, în prezent, se realizează un studiu de sistem, iar anul acesta se doreşte realizarea unui studiu de fezabilitate.

Transelectrica şi compania turcă TEIAS au semnat, la finele anului trecut, un document de poziţie privind realizarea în comun a unui studiu de sistem privind construcţia cablului submarin de 400 kV între România şi Turcia.

\"Realizarea cablului va permite producătorilor de electricitate din România să exporte energie în Turcia, care are o creştere anuală a consumului de opt la sută. Este o oportunitate de piaţă, iar dacă firmele româneşti vor şti să vândă energia în Turcia vor face profit\", a spus, la vremea respectivă, directorul Direcţiei cooperare internaţională şi piaţa de capital a Transelectrica, Răzvan Purdilă.

Cablul urmează să fie finalizat până în anul 2009 iar costurile totale ale proiectului sunt estimate la circa 400 de milioane de euro. Cablul va conecta sistemele energetice româneşti şi turceşti prin staţiile de la Constanţa, respectiv Pasakoy, sub Marea Neagră. Capacitatea noului sistem de legătură, cu o lungime de circa 400 de kilometri, va fi de 1.000 MW.

Cablul va fi construit la o adâncime maximă de un kilometru şi va permite României să exporte şi să importe energie electrică din Turcia. De asemenea, rolul cablului este acela de a asigura echilibrarea sistemelor din cele două ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb