Şeful reprezentanţei Uniunii Europene în Turcia a salutat marţi evitarea unei crize după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a revenit asupra deciziei de a expulza 10 ambasadori care ceruseră eliberarea unui opozant turc, relatează DPA, citat de Agerpres.
''Cred că toată lumea a găsit o ieşire (din criză)'', a declarat acest reprezentant, Nikolaus Meyer-Landrut, care şi-a exprimat speranţa că părţile implicate în această dispută vor continua să colaboreze pe baza intereselor comune, în pofida tuturor provocărilor.
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că a dat către MAE turc dispoziţie să declare persona non-grata 10 ambasadori, după ce aceştia au lansat un apel pentru eliberarea opozantului Osman Kavala.
''Aici este Turcia. Nu este un stat tribal unde vă închipuiţi că sunteţi'', a spus atunci Erdogan, cu referire la ambasadorii Canadei, Franţei, Finlandei, Danemarcei, Germaniei, Ţărilor de Jos, Noii Zeelande, Norvegiei, Suediei şi SUA, care anterior lansaseră într-un comunicat comun un apel pentru eliberarea opozantului Osman Kavala.
''De dimineaţă până seara ei tot repetă: Kavala, Kavala... Dar cel despre care vorbiţi, Kavala, este agentul lui Soros în Turcia'', a continuat şeful statului turc adresându-se celor 10 diplomaţi.
Dar luni, ambasadele acestora la Ankara au transmis pe social media că nu vor interfera în problemele interne ale Turciei, mesaj după care Erdogan a revenit asupra deciziei de expulzare (care nu fusese formalizată) şi a susţinut că respectivii ambasadori au făcut un pas în spate şi vor fi ''mai atenţi'' de acum înainte.
Osman Kavala, editor şi mecena turc în vârstă de 64 de ani, este acuzat de regimul preşedintelui Erdogan că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi şi că a participat la tentativa de lovitură de stat din 2016. El se află în detenţie de patru ani, fără să fi primit o sentinţă, deşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut eliberarea sa în 2019.